Caracteristicile gandurilor obsesive
Atunci cand se confrunta cu aceste ganduri si idei, persoana le percepe drept produse ale propriei gandiri si le resimte ca fiind suparatoare, necuvenite sau rusinoase.
Gandurile obsesive din tulburarea obsesiv-compulsiva reprezinta acele ganduri, idei, imagini sau impulsuri care apar in mod repetat in mintea unei persoane. Gandurile obsesive sunt persistente, intruzive, nedorite, iar individul nu le poate controla aparitia si ii este greu sa le scoata din minte.
De obicei, obsesiile au ca tema contaminarea, teama de a nu face rau siesi sau celor din jur, dezastrele, blasfemia, violenta, sexul sau alte subiecte de natura nelinistitoare. Deseori, aceste ganduri sunt foarte suparatoare si creeaza senzatia de disconfort puternic.
Chiar daca in general sunt reprezentate de ganduri, obsesiile pot cuprinde uneori imagini sau scene care se fixeaza in mintea persoanei afectate, generand o anxietate puternica. Persoana incearca sa suprime sau sa contracareze gandurile obsesive, in special prin comportamentul compulsiv, pentru a reduce astfel intensitatea anxietatii.
O alta caracteristica importanta este aceea ca gandurile obsesive nu sunt adevarate din perspectiva faptului ca persoana ce sufera de tulburarea obsesiv compulsiva, nu isi doreste si nici nu se gandeste sa implineasca continutul gandului respectiv. Cu alte cuvinte, gandul obsesiv nu isi gaseste corespondent
in viata reala, ramanand doar un gand pentru individul in cauza.
Cauzele aparitiei gandurilor obsesive
O persoana ce nu sufera de ganduri obsesive si are la un moment dat un gand suparator il va considera stupid si nu va starui asupra lui. Daca acel gand ii reapare, il va ignora in continuare considerand-ul din nou lipsit de valoare si sens si nerelevant.
In schimb, o persoana care se confrunta cu ganduri obsesive si careia ii apare acelasi gand, va incerca cu disperare sa si-l scoata din minte sau sa gaseasca o cale de a-l nega sau de a-l neutraliza. Altfel spus, va avea o reactie de spaima, de teama si anxietate, iar aceasta amplifica sansele ca gandul respectiv sa reapara din nou si sa provoace in continuare disconfort.
Teama de gandul respectiv si de semnificatia pe care persoana i-o asociaza duc la revenirea continua a gandului respectiv si la disconfortul permanent.
Unele elemente importante pentru reusita vindecarii in tulburarea obsesiv-compulsiva.sursa:psihologie
Trebuie să fii membru al Cronopedia pentru a adăuga comentarii!
Răspunsuri
In sfarsit se termina acest supliciu si ajung acasa.Dar...remarcasem ca nu scapasem de tot de acel supliciu.Oriunde mergeam eu trebuia sa am grija sa imi controlez pasii,sa pornesc cu stangul si numaram mereu in gand..un-doi-trei-patru-stangu-stangu...si mereu asa!!!!!De urcam scari..de coboram scari..de eram pe strada...de eram acasa...creierul meu refuza sa nu se mai gandeasca la acele comenzi.
Cu greu am scapat de acea..obsesie..pentru ca devenise o obsesie pentru mine..pasul de defilare...