Insomnia se manifesta în primul rând sub forma tulburarilor ale somnului, despre care se presupune ca ar afecta aproximativ 20% dintre oameni (dar în Franta, spre exemplu, prof. Joel Paquereau, secretarul general al Societatii Franceze de Cercetare a Somnului, reputat specialist în psihologia somnului spune ca 60% din populatia tarii sale acuza astfel de tulburari). Aceste tulburari pot avea consecinte mai mult sau mai putin grave asupra sanatatii.Asadar, relativ multi sunt cei care se plâng de „insomnie”. Poate fi vorba însa despre insomnie severa, care s-ar traduce, în fapt, prin episoade prelungi de absenta a somnului sau de somn dificil pe întreaga durata a noptii (sau aproape toata noaptea), cu consecinte diurne pregnante (mai ales somnolenta). Sau poate fi vorba despre insomnie moderata – 2 sau 3 nopti fara somn în decursul unei saptamâni. Lipsa somnului are urmari nefaste mai ales asupra vigilentei (este vorba despre asa-numitul sindrom al insuficientei de somn) sau memoriei. Somnolenta diurna excesiva poate determina absenteism de la serviciu, apatie si imposibilitatea implicarii în rezolvarea unor sarcini obisnuite de lucru, dar, mai grav, poate fi la originea unor accidente rutiere sau la originea unor accidente de munca. În ce priveste insomniile severe, acestea sunt epuizante, devastatoare; o persoana care sufera de astfel de insomnii se simte foarte rau. Iar de aici, riscul cel mai important îl constituie depresia si tulburarile anxio-depresive.
Exista si alte tulburari ale somnului; poate fi vorba despre opriri ale respiratiei (apnee), repetate, în cursul noptii, consecinta lor fiind un somn fragmentat noaptea, iar ziua – somnolenta. Sunt invocate de asemenea si nu sunt nicidecum de neglijat, complicatiile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, riscul de infarct cardiac si de accident vascular cerebral. Foarte rara, din fericire, este narcolepsia, care se manifesta prin accese irezistibile de somn în timpul zilei (altfel spus, persoana este doborâta de somn).
Când este vorba despre insomnie, de regula trebuie cautata o cauza psihologica, o depresie, tulburari anxio-depresive care se cer tratate. Insomnia este un simptom, nu este o boala! Numeroase cauze organice pot genera insomnia, precum sindromul de apnee în somn, adormirea dificila din cauza miscarilor periodice ale membrelor inferioare (tresariri musculare care survin la 30-40 de secunde), un reflux gastro-esofagian sau diverse dureri nocturne.
Desi insomnia afecteaza numeroase persoane, nu putini sunt cei care, din pacate, nu o iau deloc în seama sau chiar daca o constientizeaza cauta sa o ignore, considerând-o un fapt trecator si fara urmari serioase, care nu trebuie sa-i preocupe. Iata însa, în cele ce urmeaza, câteva chei de identificare si de combatere a acestei tulburari a somnului.
Când se poate spune despre cineva ca este insomniac?
Daca cineva sa culca târziu sau daca doarme numai 6 ore pe noapte nu înseamna ca sufera de insomnie. Daca respectiva persoana se simte bine în timpul zilei, s-ar putea spune despre ea doar ca nu este o „somnoroasa”. Insomnia se poate traduce însa în alte diferite moduri. Unii nu reusesc sa adoarma dupa ce s-au asezat în pat, au stins lumina si au închis ochii; altii se trezesc repetat în timpul noptii; altii se trezesc, pur si simplu, cu noaptea în cap! Asadar, vorbim despre insomnie (si, în general, despre tulburari ale somnului) când somnul este – cantitativ si calitativ – insuficient, când persoana resimte lipsa odihnei prin somn, inclusiv cu urmari asupra activitatii diurne si a sanatatii.
Care sunt consecintele insomniei?
Oboseala, dureri de cap, tensiune musculara – lipsa somnului are numeroase repercusiuni asupra sanatatii. Dispozitia este afectata, de asemenea, de lipsa somnului odihnitor, consecintele fiind iritabilitate, agresivitate, susceptibilitate etc. Nu sunt de neglijat, fireste, urmarile asupra atentiei, asupra calitatii si cantitatii muncii, lipsa de eficacitate, de rigoare, dificultati de concentrare etc.
Daca te trezesti mereu obosit, desi ai dormit mult, este un semn de insomnie?
În principiu, nu s-ar putea spune ca cineva ar putea avea insomnie fara sa-si dea seama de aceasta situatie… Dar poate fi vorba, dupa cum am vazut, si de alte aspecte, cum ar fi opririle respiratiei, pret chiar de zeci de secunde, care se pot produce de mai multe ori pe noapte. De regula, persoanelor trecute de 40 de ani li se întâmpla astfel (poate fi vorba, în cazul lor, si de un exces ponderal). Astfel de opriri ale respiratiei provoaca treziri repetate si sunt responsabile de unele din cazurile de insomnie. Trebuie neaparat sa va adresati medicului de familie, care va poate orienta catre un specialist.
Este cazul sa apelam la somnifere?
În ultimii ani se vorbeste din ce în ce mai mult despre efectele secundare ale somniferelor (somnolenta diurna, dependenta etc.); pe de alta parte, se vorbeste si despre medicamente de ultima generatie care au redus aceste urmari nedorite. Important este de retinut ca astfel de medicamente se iau numai daca sunt prescrise de medic. Automedicatia este periculoasa!
Pe de alta parte, somniferele nu sunt întotdeauna necesare; depinde de tipul de tulburare a somnului si de gravitatea acesteia. Esentiala este, mai întâi, revenirea la o corecta igiena a somnului. Asadar, evitati tutunul, alcoolul si mesele copioase; practicati activitati fizice, faceti miscare în aer liber! O terapie comportamentala poate fi de asemenea eficace, împotriva anxietatii, de pilda.
Somniferele dau dependenta?
Medicamentele contra insomniei (hipnoticele) au, din câte se cunoaste, efecte secundare mai mult sau mai putin importante. Odinioara, astfel de medicamente conduceau la o dependenta sau conduceau la un efect de sevraj la oprirea tratamentului. Despre hipnoticele de ultime generatii se spune ca nu conduc la dependenta si ca nu modifica arhitectura somnului. În orice caz, utilizarea somniferelor impune cu strictete recomandarea medicului. Ele vor fi utilizate pe durata scurta, iar întreruperea tratamentului se va realiza progresiv
Trebuie să fii membru al Cronopedia pentru a adăuga comentarii!
Răspunsuri