Psihologia culorilor

         
Galben
* Galbenul straluceste de optimism, iluminare si fericire. Nuantele de galben auriu poarta in ele promisiunea unui viitor pozitiv.

* Este o culoare care simbolizeaza veselia si caldura.

* Galbenul este, de asemenea, cea mai obositoare culoare pentru ochi din cauza nivelului ridicat de lumina pe care o reflecta. Folosind-o ca fundal pe hartie sau pe monitorul calculatorului poate duce la oboseala ochilor sau la pierderea vederii, in cazuri extreme.

* Poate da nastere unor sentimente de frustrare si manie. Desi este considerata o culoare vesela, e mult mai probabil ca oamenii sa-si piarda cumpatul si copiii tind sa planga mai mult in camere galbene decat in camere vopsite in alte culori.

* Galben poate creste, de asemenea, ritmul metabolic, stimuleaza procesele mentale si sistemul nervos. activeaza memoria, incurajeaza comunicarea.

* Galbenul este culoarea cea mai vizibila si capteaza atentia la fel de bine ca si rosul. Poate fi folosit in cantitati mici pentru a atrage privirea, cum ar fi in indicatoarele rutiere sau in reclame.

* In crestinism, galbenul reprezinta "Lacomia".
* Este simbolul liberalismului in multe tari.
* In termeni medicali, un steag galben indica o carantina. 
 

 

Portocaliu
"Portocaliul este foarte flagrant si vulgar. Te face sa incepi imediat sa ai sentimente." -- Wolf Kahn

* portocaliul este o combinatie de galben si rosu si este considerata o culoare energica.

* portocaliu da nastere la sentimente de entuziasm, excitare si caldura.

* este adesea folosit pentru a atrage atentia, cum ar fi in semnele de circulatie si in publicitate.

* portocaliul stimuleaza activitatea, apetitul si incurajeaza socializarea

* cei care poarta des portocaliu sunt oameni activi, competenti si destul de nerabdatori. Sunt independenti, motivati, competitivi si bine organizati. Sunt creativi si practici, plin de energie si de multe ori incapabili sa stea locului.

Rosu
* Rosu este cea mai intensa culoare dintre toate si cea mai puternica din punct de vedere emotional. Nu lasa pe nimeni indiferent.
* Este culoarea dragostei, iar daca doriti sa atrageti atentia, purtati rosu. Cu toate acestea, s-ar putea sa nu va ajute in discutii conflictuale sau in negocieri.
* Rosu este culoarea energiei, este asociata cu miscarea si emotia si sporeste entuziasmul.
* Rosu mareste numarul batailor inimii si intensifica respiratia.
* Este cea mai gresita culoare pentru camera unui copil, pentru spitalele de psihiatrie sau pentru inchisori, dar perfecta pentru un dormitor de tineri insuratei pe care ii poate stimula din punct de vedere sexual.
* Masinile rosii sunt tinte populare pentru hoti.
* Rosu este culoarea cel mai usor de observat, de aceea semnele de Stop si becurile de alarma sunt rosii.
* Rosul este cea mai calda culoare din tot spectrul si uneori chiar poate crea senzatia de caldura.
* Albinele nu pot vedea culoarea rosie, insa vad toate celelalte culori intense. 

Albastru
* albastrul este culoarea preferata a multor oameni si este numarul unu in topul culorilor preferate de barbati.

* albastrul aduce in minte sentimente de calm sau liniste. Este adesea descris ca fiind pasnic, linistit, sigur si ordonat.

* albastrul poate crea, de asemenea, si sentimente de tristete sau de insingurare.

* albastrul este folosit pentru a decora birourile, deoarece cercetarile au aratat ca oamenii sunt mult mai productivi in camere albastre.

* albastrul este unul dintre cele mai populare culori, dar este una dintre cele mai putin apetisante. Unele retete de slabire chiar recomanda consumul de alimente dintr-o farfurie albastra. Culoarea nu apare in mod natural in alimente, cu exceptia afinelor si a prunelor. De asemenea, oamenii s-au invatat sa evite alimentele care au culori dubioase, iar albastrul in mancare este adesea un semn de deteriorare.

* albastrul poate reduce pulsul si temperatura corpului.

Verde
Verde, care este culoarea naturii, este odihnitoare, linistitoare, vesela si datatoare de sanatatea. - Paul Brunton


* Verdele este o culoare rece, care simbolizeaza natura. Reprezinta, de asemenea, linistea, norocul, sanatatea si gelozia.

* Cercetatorii au constatat ca verdele poate imbunatati capacitatea de lectura. Elevii pot observa ca daca aseaza o foaie de hartie verde-transparent peste materialul de lectura, le va creste viteza de citire si intelegere.

* Verdele a fost considerat mult timp un simbol al fertilitatii si odinioara, prin secolul XV a fost culorea preferata pentru rochiile de mireasa. Chiar si astazi, se spune ca bomboanele verzi M & M's trimit un mesaj sexual.

* Verdele este deseori folosit in decoratiunile interioare pentru efectul sau calmant. De exemplu, invitatii care asteapta sa intre intr-o emisiune de televiziune, asteapta intr-o „camera verde" pentru a se relaxa.

* Se presupune ca verde elibereaza de stres si ajuta la vindecare. Cei care lucreaza intr-un mediu verde au mai putine dureri de stomac.

sursa imagine: frtim.wordpress.com
sursa:roportal.ro


Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Felicitari doamnelor!1939309820?profile=original
  • Interesata si utila postarea ta Mihaela !
    • Multumesc pentru popas,d-le Sprancenatu!
  • CARE CREZI CĂ E CULOAREA CARE TE CARACTERIZEAZĂ ?

    Tot ce ne înconjoară are o culoare, un parfum sau un sunet. Am fost tentaţi deseori să ne întrebăm care este culoarea care ni s-ar potrivi...şi nu am găsit întotdeauna răspunsul sau dacă l-am găsit nu am fost întotdeauna mulţumiţi de el. Se ştie că fiecărei persoane i se potrivesc doar anumite culori...şi asta deoarece fiecare culoare potenţează câte un tip de personalitate. Iată câteva dintre semnificaţiile culorilor:

    Roşu - scoate în evidenţă sensibilităţile observatorului, fiind deci o culoare foarte puternică. De aceea roşul captează foarte repede atenţia. În acest caz se recomandă ca persoanele care optează pentru o îmbrăcăminte de această culoare să fie stăpâne pe sine şi nu prea timide. Totodată, roşul este şi culoarea pasiunii, însă el nu trebuie folosit în exces.
    Roşu are un efect stimulator general, provoaca, incita la actiune, indeosebi in plan psihomotor, stimulator intelectual. El este o culoare specifica tipului activ, autonom, locomotor, competitiv, operati.
    Rosu simbolizeaza caldura, foc, pasiune, entuziasm si agresiune. El poate mari presiunea sangelui si ritmul respiratiei. Are efectul de a stimula oamenii sa ia decizii in mod rapid si creste sperantele.
    Este indicat ca atunci când aveţi de dus la capăt un proiect amânat să purtaţi haine de culoare roşie.Trebuie precizat şi faptul că cuvintele si obiectele care au culoarea roşie sunt imediat observate. Ele sunt deseori utilizate in decorarea interioarelor. Se stie ca în ceea ce priveşte maşinile exista o corelaţie intre culoarea roşie si rata furturilor. Roşu este o culoare foarte intensa care naste sentimente extreme. Hainele rosii pot da senzaţia de putere, dar şi pe cea de conflict, agresiune.
    Culoarea roşie ar trebui folosită doar pentru a sublinia ceva şi nu ca o culoare principală. Incaperile în care predomină culoarea roşie creează nervozitate. În încaperile în care se foloseşte doar sporadic roşu oamenii pierd şirul timpului, motiv pentru care se întalneşte des in cazul casinourilor si barurilor. Şi restaurantele utilizează adesea roşu pentru a-şi atrage clienţii şi pentru a le stimula apetitul.
    Rozul – este o culoare care îl face pe cel care îl poartă să iubească lumea, fiind deci culoarea dragostei şi totodată cea mai romantica si afectiva culoare. Totodată, rozul este şi culoarea sexualităţii. Este dealtfel şi simbolul unei iubiri în tăcere. El are rolul de a calma şi de a îmbuna sentimentele.
    Studiile efectuate în mai multe închisori au arătata că atunci cand celulele prizonierilor sunt vopsite in roz, atitudinea agresiva se diminueaza vizibil, dar efectul nu este insă durabil. O expunere mai îndelungată la această culoare poate duce în final la o explozie de violenţă.De asemenea se spune că rozul decolorat este culoarea care marchează cel mai bine începutul marii dezvoltări intelectuale, fiind totodată şi cea mai potrivită culoare în domeniul investiţiilor.Verdele – este o culoare excelentă pentru realizări financiare, fiind deci culoarea câştigului financiar. Verdele are totodată şi un Se spune că persoana care-l poartă e înclinată să ia iniţiative efect de liniste, buna dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, siguranta. El faciliteaza deconectarea nervoasa.. Caracterizeaza tipul pasiv, defensiv, autonom, retinut. Exprima concentrare, siguranta, introspectie.
    Important de ştiut este faptul că verdele este culoarea potrivită hainelor ce trebuie îmbrăcate atunci când mergeţi să daţi un interviu pentru angajare.
    Verdele este totodată şi culoarea speranţei, fiind o culoare foarte potrivită spre a fi utilizată la zugrăvirea dormitoarelor.
    Se spune că verdele închis este culoarea care indică o concentrare puternică, dar care durează doar un moment.
    Albastrul – este o culoare liniştitoare, fiind culoarea intelectualului. Este dealtfel şi simbolul unei iubiri ascunse..
    Această culoare favorizeaza dezvoltarea proceselor de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii; indeamna la calm si reverie, concentrare si liniste interioara, seriozitate, meditatie. In exces, conduce la depresie. Se caracterizeaza prin profunzimea trairilor si sentimentelor. Caracteristica pentru tipul pasiv, senzitiv, perceptiv
    Albastrul obişnuit marchează începutul contactului spiritual.
    Albastrul deschis sugerează setea de cunoaştere, dar şi nevoia de odihnă şi relaxare.
    Albastrul electric este culoarea care se potriveşte unei persoane care e mulţumită cu nivelul său existent de cunoaştere sau doreşte realizări intelectuale mai înalte. Această culoare este foarte bună pentru oratori căci atrage publicul. Este totodată şi o culoare potrivită pentru un om disponibil întotdeauna şi mai ales atunci când este nevoie.
    Albastrul pulverizat este culoarea potrivită pentru un visător, pentru artistul creator, arareori preocupat de lucruri materiale.
    Albastrul închis se potriveşte mai mult persoanelor care nu sunt satisfăcute de acţiunile altora.
    Deseori albastrul se foloseşte ca o culoare neutră, pentru a produce îmbinarea mai multor culori.
    Galbenul – este o culoare benefică, iar în combinaţie cu albul pur se obţine galben pal. Este totodată şi culoarea geloziei. Se ştie că această culoare stimulează si intreţine starea de vigilenţă, sporeşte capacitatea de mobilizare si concentrare a atenţiei, predispune la comunicativitate; dă senzaţia de caldură şi de intimitate. Galbenul este culoarea caracteristică tipului activ, expansiv, investigativ si cu un nivel ridicat de aspiraţie. Privită mult timp, da senzaţia de oboseală, dar în tonuri palide este suportabilă.
    Violetul – este culoarea legată de paranormal, dar este şi o culoare a suferinţei. Are un efect stimulator, neliniştitor si descurajator, dând senzatia de gravitate. Semnificaţia psihologică este de tristeţe, melancolie.
    Albul – semnifică vindecare, purificare, nou, neatins, calm. Albul este culoare purităţii. Totodată, albul sugerează şi sinceritatea. Are : efecte de expansivitate, uşurinţă, suavitate, robusteţe, puritate, raceală; exprimă pace, impacare, liniste, inocenta, curatenie, sobrietate.
    Utilizarea eficientă a culorilor in procesul de design al paginilor pentru Internet are urmatoarele influente:
    · sporeste gradul de receptivitate, inţelegere si asimilare a cunoştinţelor de către cei ce
    · creează o stare de confort psihic, înviorare şi bună dispoziţie;
    · sporeşte calitatea şi randamentul muncii intelectuale;
    · asigură diminuarea oboselii intelectuale si deconectarea nervoasă;
    · facilitează percepţia vizuală, concentrarea atenţiei si memorarea;
    · influenţează pozitiv starea celor ce va lecturează paginile Web.
    Negrul –este o culoare care sugerează confuzie, nehotărâre, durere, despărţire. Această culoare are o vibraţie negativă. Ea are efecte psihologice de nelinişte, reţinere, depresie, introversie; impresie de adâncime, greutate; are o semnificaţie psihoa-fectiva de tristeţe, sfarşit, singurătate, despărţire, doliu. Poate fi utilizată ca element de delimitare, contrast sau fond pentru celelalte culori.
    Movul – este culoarea indiferenţei.
    Griul – este culoarea specifică bancherilor, finanţiştilor şi celor din domeniul asigurărilor, fiind culoarea care sugerează sprijin financiar şi putere. De aceea atunci când mergeţi la bancă pentru a contracta un credit(împrumut bancar) este indicat să îmbrăcaţi haine de culoare gri, maro, albastru şi albastru închis.
    Maroul –este culoarea care înfrânge extravaganţa. În unele cazuri, această culoare creează o senzaţie de tensiune. Totodată maroul este culoarea pământului si pădurii. Este solid, de încredere si ajută la creerea unei atmosfere neutre, confortabile si primitoare. Este culoarea care comunică sinceritate, putere, maturitate.
    Auriul – este culoarea perfecţiunii spirituale, culoarea sfinţeniei. Pentru a înţelege mai bine semnificaţia acestei culori este de ajuns să ne gândim la icoane.
    Orange (portocaliu) - este culoarea care îndemnă la un puternic simţământ matern, la nevoia de a oferi protecţie, fiind culoarea fericirii. Totodată, această culoare are un efect stimulator emotiv,dă senzatie de apropiere. Este o culoare sociabilă, mai activă decat galbenul, care lasă impresia de optimism, veselie, însă pe suprafete intinse poate fi iritant. sursa:mirelutza.ro
  • Se spune ca, de fapt, nu exista culori, asa cum le percepem noi; exista numai unde de lumina. Atunci cand privim un obiect vedem lumina care reflectata de acesta pentru ca ochiul uman poate distinge intre sute de unde, iar astfel avem posibilitatea de a vedea lumea in culori. De exemplu, un trandafir rosu, cata frumusete...., pentru persoanele importante, se desfasoara covoare rosii desi in alt context simbolizeaza iubirea, pasiunea, iar culoarea regilor era purpuriu.
    In unele culturi se credea ca anumite culori aveau puteri energizante sau vindecatoare. Astfel, se spune ca o sufragerie vopsita in negru va face masa mai placuta, iar rosul nu este indicat pentru bucatarie, deoarece acolo va induce nervozitate precum si vopsirea camerei intr-un galben puternic va excita prea mult creierul copilului sau adultului. In schimb verdele induce relaxarea, calmeaza, vitalitate ajutandu-i mai ales pe copii. Verdele simboliza fertilitatea in cultura celta, iar pentru egipteni era o culoare sacra reprezentand speranta, revenirea la viata, primavara, iar in practicile oculte simbolizeaza banii astfel doar prin aprinderea unei lumanari verzi si spunand rugaciuni la miezul noptii vei atrage banii in casa ta. Albastru va face o persoana mai atenta la trecerea timpului, si astfel, de exemplu , vor petrece mai putin timp mancand. Spitalele folosesc verde si albastru, chiar si purpuriu pentru a ajuta la calmarea pacientilor. Pentru persoanele care adorm mai greu, se recomanda culori ca roz pal, verde , albastru si rosu pal.
    Culoarea este reprezentata altfel, in societatea de azi variind in functie de loc, timp si conditii politice religioase.
    Încă din antichitate, oamenii au sesizat efectele culorilor şi au încercat să vindece bolile cu ajutorul lor. Culoarea era folosită nu numai în scopul de a vindeca, ci şi de a stimula mentalul şi de a creşte forţa vitală. Pe lângă culori, medicina egipteană, de exemplu, avea ca procedee de refacere şi utilizarea muzicii şi a aromelor. Mai târziu s-a constatat că şi eficacitatea unor medicamente poate fi sporită dacă se proiectează asupra corpului uman o lumină colorată - cromoterapie. Chiar dacă afecţiunile cronice sau cele grave nu pot fi vindecate prin intermediul unei culori, cromoterapia reprezintă un ajutor preţios. Ea temperează aspectele agresive ale bolii şi ajută pacientul să o tolereze mai uşor.În Feng Shui toate culorile sunt Yin sau Yang. Astfel, roşu, portocaliu, galben, negru sunt culori Yang, iar verde, albastru şi alb sunt Yin. În cazul violetului, dacă predomină roşul este Yang, iar dacă predomină albastrul este Yin. De asemenea, fiecare culoare corespunde unuia dintre cele cinci elemente, folosirea unei anumite culori întărind elementul personal. De aceea, pentru a trăi într-un mediu echilibrat, ideal este să folosim culorile ţinând cont de aceste aspecte în proporţii egale. În amenajarea unei case sau în alegerea vestimentaţiei, este bine ca fiacare să cunoască semnificaţiile generale ale culorilor, pentru a le putea alege pe cele mai potrivite. O utilizare echilibrată a acestora, în concordanţă cu activitatea ce se desfăşoară într-un anumit spaţiu îmbunătăţeşte Feng Shui-ul prin crearea armoniei. Arta Feng Shui cunoaşte valoarea energiei înmagazinate în culori şi senzaţiile pe care le creează şi foloseşte acest lucru în folosul oamenilor. Cercetătorii sunt de părere că oamenii resimt efectele vibraţiilor culorilor asupra mecanismului lor biologic. Culoarea echilibrează energia Qi dintr-un anumit spaţiu, poate crea intimitate sau poate „schimba“ dimensiunea unui spaţiu. Într-o casă, se poate crea un Feng Shui adecvat şi utilizând doar culorile. Persoanelor caracterizate de elementul pământ li se potriveşte roşu, deoarece focul se asociază bine cu pământul. Pentru că lemnul distruge pământul, trebuie să evitaţi culoarea acestuia, adică verde. Şi metalul epuizează pământul, deci trebuie să evitaţi pe cât posibil albul şi auriul. Pentru persoanele caracterizate de elementul metal, cele mai potrivite culori sunt bejul, portocaliul şi maronul, culorile pământului care se asociază bine cu metalul. Culorile de evitat sunt roşul, pentru că focul distruge metalul, albastrul şi negrul, deoarece apa epuizează metalul. Persoanele caracterizate de elementul apă trebuie să folosească negrul şi albastrul şi să evite portocaliul şi verdele (pământul distruge apa, iar lemnul o epuizează). Persoanelor caracterizate de elementul lemn li se potrivesc negrul şi nuan- ţele de albastru. Trebuie să evite roşul, albul şi auriul. Pentru cei caracterizaţi de elementul foc, verdele este culoarea potrivită, deoarece cu focul este asociat lemnul. Aceştia trebuie să folosească cât mai puţin culori precum galben, negru sau albastru.
    Rosul este culoarea pe care ochiul nostru o percepe cel mai repede. Este foarte yang, puternica, stimuleaza fluxul chi-ului, creste ritmul cardiac. Reprezinta pasiunea, focul, energia vibranta, sangele, sexualitatea, afectivitatea, forta creativa, furia, mania, razboiul, pericolul, desfraul, curajul, sacrificiul. Trebuie folosita cu atentie, mai mult ca accente de culoare. In cantitate mare poate da nastere unor stari de nervozitate, anxietate. Trebuie folosita cu precautie acolo unde locuiesc persoane labile emotional sau colerice sau in spatiile destinate linistei si odihnei. Este culoarea prosperitatii, dar si a dragostei.
    Portocaliul este mai bland ca rosul, dar tot stimulant, revigorant. Simbolizeaza sanatatea, entuziasmul, optimismul, vitalitatea. Se coreleaza cu increderea, creativitatea, curajul. Este un bun antidepresiv si stimuleaza pofta de mancare. Este potrivit pentru salon, living, hol sau pentru zona sudica a locuintei. La birou trebuie folosit in cantitati foarte mici, deoarece incita la distractie.
    Rozul este culoarea romantismului, a tandretii, a dragostei. Este legat de sensibilitate, de calm, intelegere, armonie, buna dispozitie, relaxare. Poate sa vindece anumite boli daca e intr-o nuanta calda, dar nu se recomanda persoanelor foarte temperamentale. Este foarte potrivit pentru dormitoare, mai ales cand se urmareste crearea unei atmosfere romantice, sau pentru anumite zone din living, dar nu si pentru birouri deoarece reduce dinamismul.
    Albastrul simbolizeaza energia apei. Se asociaza cu adevarul, sinceritatea, intelepciunea, inspiratia si creativitatea. Se coreleaza cu linistea, avand un efect aproape sedativ, cu introspectia, serenitatea, contemplarea, singuratatea, raceala si seriozitatea. Se poate folosi in salile de asteptare, la birou, in camerele de studiu, in baie, in zonele cu climat calduros intr-un loc unde vrem sa meditam sau sa ne odihnim. Este usor prea yin pentru un cuplu care vrea sa pastreze pasiunea.
    Purpuriul sau violetul tin de spiritualitate si demnitate, autoritate si maiestuozitate, de lux si prosperitate. Favorizeaza introspectia si starile meditative si nu e indicat sa-l folositi ca si culoare generala.
    Maroul si bejul sunt culori ale pamantului. Reprezinta stabilitatea, siguranta, fidelitatea. Maroul poate fi folosit de cei care au atentia prea imprastiata sau volatila, dar in exces poate deveni restrictiv si constrangator. Bejul in nuantele sale calde sau reci induce o stare de relaxare, dar si de plictiseala.
    Albul este culoarea vietii, dar si a mortii, a totalitatii, dar si a puritatii. Este speciala si spirituala. Este o culoare foarte activa si se recomanda a se folosi impreuna cu alte tonuri pentru a nu deveni excesiv de stimulativa, aduce senzatia de curatenie si racoare.
    Galbenul este culoarea veseliei, a bucuriei, a fericirii si creativitatii. Este energizant, stimulativ, aducand cu sine optimism, claritate in idei, inteligenta. Alunga depresia si anxietatea. Este recomandat persoanelor mai lenese, mai lipsite de energie precum si varstnicilor.
    Verdele corespunde energiei lemnului. Simbolizeaza cresterea, vindecarea, expansiunea, reintinerirea, abundenta, prosperitatea, pacea, veselia, intelegerea, armonia. Se foloseste pentru calmarea stresului si a problemelor emotionale. Pentru persoanele care au nevoie de stimulare, prea mult verde devine enervant, apasator.
    Griul este asociat sobrietatii, seriozitatii, respectului.
    Negrul simbolizeaza, ca si albastrul, apa. Reprezinta, de fapt, absenta culorii. Este legat de profunzime, mister, negativism, tristete adanca, ura profunda, independenta, stare proasta de spirit, magie, dar si de putere, stabilitate si chiar protectie. In cantitati mici faciliteaza introspectia, dar in exces devine deprimant.sursa:psihologie
    • Aceasta culoare simbolizeaza in primul rand punctul de echilibru dintre spirit si libido. Daca acest echilibru tinde sa se rupa intr-un sens sau intr-altul, portocaliul devine atunci fie revelatia iubirii divine, fie emblema desfraului.
      Era considerata ca fiind expresia credintei arzatoare, care triumfa de vapaia patimilor si le stinge. Este o culoare antioboseala prin excelenta fiind recomandata tuturor temperamentelor, in general neavand contraindicatii.
      Portocaliul stimuleaza sistemul respirator si faciliteaza asimilarea calciului. De asemenea, aceasta culoare este un foarte bun stimulator sexual.
      Expunerea adecvata la o lumina portocalie o anumita perioada de timp ne permite sa resimtim o stare plenara de libertate fata de tot ceea ce limiteaza fiinta. De asemenea, ne ajuta sa devenim mult mai toleranti.
      Culoarea portocaliu ne ajuta sa realizam cu rapiditate asimilarea ideilor noi.
      Efectele fiziologice ale culorii portocaliu: accelereaza pulsatiile inimii, favorizeaza secretia gastrica si imbunatateste digestia.
      Efectele psihologice ale culorii portocaliu: culoare calda, dezinhiba, confera optimism, veselie, senzualitate, provoaca stimularea emotiva, amoroasa, confera senzatie de apropiere puternica si intimitate, mareste sociabilitatea, confera o stare de sanatate, este euforizant sexual.
      Portocaliul reprezinta ambitia energia lui ne face mai veseli si ne creste pofta de viata. Aceasta culoare este folosita ca mijloc terapeutic pentru a elimina starile de anxietate si pentru a introduce o nota de culoare in mediile terne, mohorate.
      Este in legatura cu cea de-a doua chakra Swadhistana (chakra sacrala) este asezata in dreptul zonei renale, la 5 cm sub ombilic. Pe corpul fizic apare colorata in galben-portocaliu. Este in relatie cu Neptun si are ca reprezentare simbolica un semicerc. Este centrul energetic prin care percepem emotiile celorlalti (clarsenzitivitate). Este legata de energii si informatii emotionale (de tip senzual), energia subtila a apei, de integrare personala (in cuplu), conformism, de trecut, de constiinta colectiva. Se ocupa de oamenii cu care intram in legatura, dar si de calitatea relatiilor noastre. Este punctul prin care transmitem si receptionam trairile sexuale. Influenteaza si creativitatea.
      Dezechilibrul acestei chakre poate conduce la dificultati legate de sex si lipsa de control in raport cu alti oameni, probleme legate de vinovatie, de putere sau control in lumea fizica, teama de abandon, tulburari emotionale, manifestari a caror cauza este un abuz sexual sau emotional. La nivel de sanatate, proasta functionare poate cauza tulburari ale functiei de reproducere, disfunctie sexuala, fibroame, dureri in regiunea pelviana, afectiuni dermatologice, hemoroizi, probleme cu prostata si vezica urinara, placere exagerata obtinuta prin sex sau mancare.
      Tinand cont de faptul ca este obtinuta prin amestecul de galben si rosu... ne putem uita si la simbolistica celor doua culori si sa tragem concluzii. psihologie
    • 1939309910?profile=originalTe-ai intrebat vreodata de ce ofiterii de politie poarta uniforme albastre, iar preotii se imbraca in negru? Sau de ce violetul si rosul sunt culori asociate pasiunii, in timp ce albul si galbenul sugereaza inocenta si buna dispozitie? 

      In functie de stilul tau de viata si de nevoi (profesionale sau sociale), iti poti construi garderoba in jurul anumitor culori. Daca obisnuiesti sa te uiti la emisiunile de stiri, probabil ai observat ca politicienii se imbraca deseori in costume bleumarin sau gri, pentru ca aceste culori sugereaza incredere si siguranta. De asemenea, multi prezentatori de stiri se imbraca in culori inchise, pentru ca scopul emisiunii nu este sa iasa ei in evidenta, ci ca lumea sa se concentreze pe stirile zilei. Raspunsul la intrebarile de mai sus este simplu. Este vorba de psihologia culorilor, de felul in care cromatica modifica starile emotionale si nivelul de energie. In acelasi timp, au un puternic impact asupra modului in care suntem perceputi de catre cei din jur, atunci cand purtam culorile respective, si, cel mai important, culorile ne pot schimba infatisarea.

      Desi culorile pot fi percepute diferit in functie de contextul cultural si de experientele de viata, totusi majoritatea dintre noi raspundem in mod similar la anumite culori.

      Negrul este culoarea autoritatii, a puterii si a dramei. Este o culoare mereu prezenta in moda, pentru ca este simplu de purtat. Pare sa subtieze siluetele si sa ascunda imperfectiunile. In acelasi timp, cea care il poarta poate parea ca se ascunde in spatele culorii sau ca este o persoana lipsita de imaginatie, distanta si dominatoare. Desi este purtat de multe femei ca 'uniforma de business', evita sa imbraci un costum negru la interviurile de angajare. Este de preferat sa il porti in cantitati reduse sau drept culoare de accent, in combinatie cu alte culori si accesorii. In schimb, poti purta negru atunci cand vrei sa sugerezi ca esti pe o pozitie de putere in firma. Barbatii pot purta camasi negre numai intr-un context casual, intr-unul profesional poate fi interpretat gresit.

      Albastrul semnifica in primul rand calm, autoritate, incredere si loialitate, fiind si culoarea asociata logicii si activarii creativitatii. Este culoarea cea mai bine vanduta din lume si una cu cele mai ridicate rate de success in interviurile de angajare, in sedinte de vanzari sau in negocieri.

      Bleumarinul este culoarea preferata pentru uniformele fortelor de ordine, fiind asociata cu autoritatea si legea. Nuantele medii de albastru, cum este albastrul cobalt, albastrul lapislazuli sau albastrul safir, sunt extraordinare pentru a-ti inveseli garderoba de-a lungul anotimpurilor. Nuantele foarte deschise, precum albastrul gri, bleu pudrat, azuriul sau albastrul eau-de-nil sunt potrivite pentru ocazii speciale cand ai nevoie de o tinuta foarte feminina, dar inca profesionala. Combinate cu nuante mai inchise-bleumarin si gri antracit-nuantele de albastru sunt recomandate pentru camasi si topuri. In cazul barbatilor, bleurile sunt nuantele preferate pentru camasi pentru ca sunt clasice, usor de asortat (se potrivesc celor mai multe culori de sacouri si cravate), relativ conservatoare dar autoritare.
      sursa:121.ro
    • Dintre culori, albastrul este cea mai adanca, caci privirea patrunde fara a intalni nici un obstacol. Albastrul este cea mai imateriala dintre culori. In general, natura nu infatiseaza albastrul decat alcatuit din transparenta, adica un vid acumulat, vid al aerului, al apei, vid al cristalului sau al diamantului. Vidul este precis, pur si rece.

      Albastrul este cea mai rece dintre culori si, in valoarea sa absoluta, cea mai pura, in afara vidului total al albului neutru. Albastrul deschis este calea reveriei, iar cand se intuneca, albastrul devine o cale a visului.

      Un mediu albastru calmeaza, linisteste, dar, spre deosebire de cel verde, nu tonifica, pentru ca el nu prefigureaza decat o evadare fara priza asupra realului, o eliberare care, cu timpul, devine deprimanta. Profunzimea verdelui confera, dupa Kandinsky, o impresie de odihna terestra si de multumire de sine, in timp ce profunzimea albastrului are o gravitate solemna, supraterestra.

      Albastrul si albul, culori ale Sfintei Fecioare, exprima detasarea fata de valorile acestei lumi si inaltarea sufletului catre Dumnezeu, adica spre aurul care va intampina albul virginal, in timpul ascensiunii sale prin albastrul ceresc.

      In budismul tibetan, albastrul este culoarea lui Vairochana, a Intelepciunii transcendente, a potentialitatilor si, simultan, a vacuitatii, a carei posibila imagine este aceea a imensitatii cerului albastru. Lumina albastra a Intelepciunii lui Dharmadhatu (lege sau constiinta originara) are putere orbitoare, dar ea este cea care deschide calea Eliberarii.

      Efectele culorii albastru

      Culoarea albastru face sa creasca capacitatea de aparare imunitara si faciliteaza foarte mult regenerarea celulara.

      Culoarea albastru este in general indicata in stari infectioase si in afectiuni virale, in stari febrile, insolatie, stari de voma, spasme nervoase, crize acute de reumatism, bufeuri de caldura (senzatii de incalzire brusca de jos in sus, insotite de transpiratii care apar in unele dispepsii digestive sau dupa mese incarcate, cat si in perioada de climateriu la ambele sexe).

      Culoarea albastru ne permite sa ne deschidem cu entuziasm fata de tot ceea ce este elevat si minunat in jurul nostru. Totodata ea ne ajuta sa traim intr-o deplina armonie in anturajul nostru.

      Utilizarea excesiva a acestei culori poate insa produce oboseala, iar o ambianta predominant albastra permanent poate provoca depresie si constipatie. Hainele intime de corp ce au culoarea albastra, nu sunt de asemenea indicate.

      Efectele fiziologice ale culorii albastru: scade presiunea sanguina, scade tonusul muscular, calmeaza respiratia si reduce frecventa pulsului.

      Efectele psihologice ale culorii albastru: culoare rece, odihnitoare si linistitoare, indeamna la calm si reverie, predispune la concentrare si liniste interioara, confera seriozitate, reverie sublima, disponibilitati evocatorii, senzatie de spatialitate, ingaduinta, pace inefabila, dor, nostalgie spirituala, favorizeaza amplificarea proceselor de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii, face sa apara senzatia de departare in spatiu, de detasare, de infinit si meditatie spontana.
    • Culoarea alba este culoarea puritatii, ingenuitatii si a sufletului deschis si bun. Este suma tuturor culorilor si simbolizeaza perfectiunea, integritatea, deschiderea si adevarul.

      Datorita complexitatii sale, albul detine o energie completa, genereaza claritate, are potentialul de a deveni orice culoare si este o alegere buna pentru noi inceputuri si dezvoltari in orice directie.

      Purtati alb atunci cand doriti sa depasiti obsatcolele ce va stau in cale, cand sunteti la inceput de drum, cand aveti nevoie de claritate mentala si purificarea gandurilor.
Acest răspuns a fost șters.
-->