Postat de Lenuş Lungu pe Aprilie 30, 2011 la 23:24
Se doreste a fi o metoda de dezvoltare personala si un ajutor pentru fiintele ce traverseaza un moment dificil in viata.
Acest proces imbina conversatia terapeutica, transa hipnotica, programarea neurolingvistica, relaxarea, muzica vindecatoare, tehnicile de respiratie si o serie de programe audio, menite sa echilibreze cele doua emisfere cerebrale, ducand la modificarea frecventei undelor cerebrale si facilitand accesul catre zone mai greu accesibile mintii aflate in stare de veghe.
Desi se completeaza armonios cu orice alta metoda de terapie, TPS functioneaza la fel de bine ca terapie autonoma, plecand de la premisa ca inlaturand conflictul sau cauza subtila a unei boli din psihic, efectele din corpul fizic vor lua sfarsit .
Este rezultatul unui proces in care ingredientele de baza sunt: dorinta de a evolua, de a face o transformare reala (atat de necesara uneori), nevoia de a depasi blocajele, motivatia interioara de a face ceva cu (si pentru) Sine, finalitatea procesului regasindu-se in:
- intelegerea mai buna a fiintei noastre, a vietii si a principiilor functionale ce transforma existenta de acum, cu problemele si neajunsurile ei
- un “upgrade pentru fiinta”, cu mai multa prezenta in ACUM SI AICI
- clarificarea filtrelor de “gandire” prin care ne raportam la viata noastra
- acces la resurse nebanuite existente latent in noi
- acceptare de Sine si multumire interioara
- mai multa bucurie
- capacitatea de a lua decizii clare in situatii pe care altminteri le percepem ca si coplesitoare
- eliberarea de stress si efectele generate de acesta.
Programarea neurolingvistica porneste de la premisa ca, e absurd sa astepti o schimbare in ceea ce obtii, din viata sau din lucrul pe care il faci, daca nu modifici nimic in modul in care faci acel lucru sau in perspectiva ta. Oricat de mult ai persevera, daca lipsesc obiectivitatea si flexibilitatea necesare reconfigurarii permanente a traseului catre scopul dorit, ai putea avea parte doar de insatisfactie si rezultate trunchiate.
Cu totii dispunem de o harta a mintii, formata in perioada educatiei noastre (contruita prin asocieri de idei si emotii), cu ajutorul careia ne raportam la situatiile aparute (teritoriul fiind viata si situatiile in sine).
Conditia de reusita in acest proces este dorinta de a face o transformare reala, constientizarea faptului ca fara implicare personala, nimic nu se va produce de la sine, sinceritatea, multa flexibilitate si vointa de a extrage maximum de efecte.
Cand ne confruntam cu suferinta, primul impuls si cel mai convenabil este sa privim catre exterior. Daca s-ar schimba oamenii, institutiile, conducerea, modul de a vedea lucrurile al unora… ar fi… altceva si nu ceea ce este deja ACUM SI AICI! E timpul sa intelegem toti, ca SUFERINTA PROVINE DIN REZISTENTA NOASTRA IN FATA REALITATII!
A da vina pe exterior si pe ceilalti, presupune fuga din fata raspunderii pe care o avem fata de noi insine, fata de fiinta noastra si este o modalitate de a ne invalida ca posibilitate de a aduce in viata noastra lucrurile sau persoanele pe care le dorim cu adevarat.
Cand declini responsabilitatea situatiilor nedorite catre altii, practic declari ca nu esti capabil sa transformi acel lucru in ceva benefic pentru tine! Stim ca mintea creeaza experienta de viata si modul in care ne raportam, respectiv reactionam prin intermediul asocierilor. Neuronii, axonii si sinapsele ce dau nastere paternurilor de gandire, fac parte din ciorba perceptiilor noastre despre lume. Asocierea informatiilor primare dobandite in stadiile invatarii, ne construieste caramida cu caramida, viziunea despre viata si despre cum ar trebui sa fie ea.
Cu alte cuvinte, daca vrem ca viata sa prinda alte culori (mai aproape de ceea ce vrem cu adevarat), apare necesar sa modificam in launtrul nostru, cauza neajunsurilor( schimbarea viziunii orientate catre necazuri cu perspectiva orientata catre rezultate dezirabile). Este exact ce-si propune aceasta metoda pentru tine (impreuna cu tine)!
“Candva un barbat descoperi in pamantul sau, o statuie de marmura de o mare frumusete si o duse unui colectionar caruia-i placeau toate lucrurile frumoase, oferindu-i-o spre vanzare, iar colectionarul o cumpara pentru o suma insemnata. Apoi se despartira. Si cum mergea omul spre casa cu banii, se gandi si spuse: “Candva un barbat descoperi in pamantul sau, o statuie de marmura de o mare frumusete si o duse unui colectionar caruia-i placeau toate lucrurile frumoase, oferindu-i-o spre vanzare, iar colectionarul o cumpara pentru o suma insemnata. Apoi se despartira.Cata viata aduc banii acestia! Cum poate cineva sa dea atat de mult pentru o piatra cioplita ingropata si nestiuta in pamant de o mie de ani?”
Iar colectionarul privind statuia isi spuse in sinea lui: “Ce frumusete! Ce viata! Ce suflet a plasmuit-o prin visare! Si cata prospetime dupa un dulce somn de o mie de ani. Cum poate cineva sa dea acestea toate pentru bani, morti si lipsiti de vise?” (Kahlil Gibran) sursa: Cătălin Dandeş -terapie pentru suflet
Trebuie să fii membru al Cronopedia pentru a adăuga comentarii!
.Astazi sunt tulburata, de multimea problemelor care rezulta din situatia prin care trecem noi oameniii...Situatie banala..50% din familii se destrama pana la varsta de 40 de ani..Cu mare frecventa in intervalul de 38-42 de an...Din familiile care continua sa supravietuiasca jumatate sunt familii- martir,care continua sa ramana formal impreuna de dragul copiilor.care ar avea de suferit sau din considerente materiale.care se inrautatesc considerabil pentru cei cu venituri modeste..Eu sunt un membra al unei famili-i martir,de dragul copiilor...dar eu nu o sa regret dc o sa rup nefericita casatorie la timpul potrivit...Demnitatea trebuie aparata..Cand pierzi respectul de sine..tu,.eu, si alti oameni de factura noastra, pierd tot...
Răspunsuri
Mi-ati oferit o adevarata terapie pentru suflet,sunt minunate ,multumesc tuturora!
.Astazi sunt tulburata, de multimea problemelor care rezulta din situatia prin care trecem noi oameniii...Situatie banala..50% din familii se destrama pana la varsta de 40 de ani..Cu mare frecventa in intervalul de 38-42 de an...Din familiile care continua sa supravietuiasca jumatate sunt familii- martir,care continua sa ramana formal impreuna de dragul copiilor.care ar avea de suferit sau din considerente materiale.care se inrautatesc considerabil pentru cei cu venituri modeste..Eu sunt un membra al unei famili-i martir,de dragul copiilor...dar eu nu o sa regret dc o sa rup nefericita casatorie la timpul potrivit... Demnitatea trebuie aparata..Cand pierzi respectul de sine..tu,.eu, si alti oameni de factura noastra, pierd tot...