Iată câteva caracteristici generale ale creierului:Funcţiile low-level sunt bine localizate în creier, ca de exemplu perceperea senzaţiilor. Funcţiile high-level (ca memoria, limbajul) sunt împrăştiate în mai multe zone din creier.Plasticitatea creierului: dacă o persoană învaţă ceva, partea din creier care se ocupă cu acea sarcină va creşte fizic (spune cartea) şi va deveni în acelaşi timp mai eficientă (oare deoarece creşte fizic numărul de conexiuni dintre neuroni din acea parte din creier?).Creierul scade în greutate cu aproape 10% pe tot parcursul vieţii, pentru că unii neuroni mor şi nu sunt înlocuiţi. Deşi cântăreşte doar 2% din greutatea corpului, creierul foloseşte 20% din rezervele de glucoză (energie). Pentru că nu poate stoca glucoză, creierul trebuie să primească constant glucoza prin sânge. Dacă nu are oxigen sau glucoza creierul moare în maxim 10 minute.
Fluidul cerebral (circulând între cortex şi craniu) are rolul de a absorbi şocurile fizice. El alimentează creierul cu proteine, glucoză şi globule albe pentru a proteja creierul de infecţii.Partea din stânga a creierului dreptacilor este dominantă în limbaj, analiza matematică, etc. Cea din dreapta este dominată de abilităţile creative, cele vizuale etc.Iată acum tot felul de sindromuri speciale ale creierului ce ne pot învăţa cine suntem:Sindromul mâinii străine (tradus din "alien hand syndrome"). Aici mâna pacientului se mişcă de una singură, de parcă are proprie voinţă! Apare şi la unii pacienţi split-brain, ca de exemplu aici :
Ca şi in video, atunci când pacientul vede că mâna face altceva ce vrea el, are şi senzaţia că nu mai e mâna lui... Aceasta întăreşte supoziţia unora cum că definiţia a ceea ce este corpul nostru se bazează pe relaţia cauzală dintre intenţie şi rezultat... Dacă această relaţie cauzala nu mai e întâlnită, atunci membrul nu mai e simţit ca al nostru... Uitaţi şi aici un un conflict extrem de interesant pentru pacienţii split-brain
Trebuie să fii membru al Cronopedia pentru a adăuga comentarii!
Răspunsuri