Cu și despre Mălăele, Cine-i Ăsta?

De Oana C. Popescu

Lumea ”jucată” mimează trădarea, fățărnicia, crima. Lumea reală le practică, crud și constant.

De și despre Mălăele. Cine-i ăsta? m-a fascinat încă de la copertă. Un negru intens pe fondul căruia apare chipul unui actor, regizor de teatru și de film, artist vizual, caricaturist, pe scurt, chipul unui simbol al artei și a tot ceea ce înseamnă teatru de calitate.

Frânturi de poveste, de artă, de istorie și de viață, o frescă a lui Horaţiu Mălăele văzut prin ochii oamenilor cu care s-a petrecut și o lume văzută prin ochii lui. A lui Mălăele emblemă a teatrului românesc, voce a ceea ce ar trebui să fie și n-a fost, speranță a lucrurilor ce s-ar fi putut schimba și care a fost mereu stinsă, omul cu ocaziile de a părăsi un loc sterp în arta frumosului și a inteligenței și care totuși a rămas spre a fi unul dintre puținii ce mai dau clasă profesionalismului.

Se spune că a pleca înseamnă a muri un pic, dar și a muri înseamnă a pleca un pic.

Facem cunoștință cu Mălăele din amintirile sale și din amintirile celor din jur care au avut privilegiul să-i fie colegi sau spectatori. De și despre Mălăele. Cine-i ăsta? este povestea lui Mălăele, a oamenilor care au reușit să ocupe o parte din timpul și viața sa. Un puzzle construit din impresiile celor din jur, din caricaturi și nu în ultimul rând din propriile impresii ale unui mare artist.

…Și ce mai este Horațiu?!

”Un adolescent întârziat, care te privește dindărătul ochelarilor lui cu ironie și falsă candoare. Habar n-ai când vorbește serios și când râde de tine.” (Stelian Tănase)

Oana C. Popescu a adunat în câteva pagini o colecţie impresionantă de caricaturi realizate de Horaţiu Mălăele, ne-a prezentat într-un rezumat, mai mult decât edificator, experienţe şi vise ce l-au dus la desăvârşirea unui mare artist, coleg şi familist. A adunat frânturi din ceea ce oamenii au descoperit urmărind talentul atât pe scenă cât şi pe pânză a lui Horaţiu Mălăele şi le-a aruncat pe masa cititorilor într-o altă încercare de a ne face să ne îndreptăm privirea spre mari valori ale neamului românesc.

Viața nu e o horă de mână… Omul înoată într-o smoală ciudată… Trăim de pe o zi pe alta. ”Dacă vrei să-L faci pe Dumnezeu să râdă, vorbește-i despre planurile tale de viitor” spunea cineva. În viață, te izbești de multe.

De şi despre Mălăele. Cine-i ăsta? este o carte despre viaţa unui om împletit cu vieţile altor oameni care au ales, în primul rând să-şi aducă faimă propriului suflet. O faimă ce a explodat în milioane de steluţe menite să atragă atenţia asupra talentului unui om. În final, cine a avut ochi să vadă, a văzut în ciuda gradului masiv de somnolenţă al unei naţiuni.

În politică, cine face economie de prostie este dat afară.

Mi-a plăcut acest volum în ciuda faptului că a trezit în mine, pe alocuri, ruşinea propriei ignoranţe. M-am identificat în anumite declaraţii ale lui Horaţiu Mălăele. Unele au picat ca o confirmare a propriei gândiri, altele ca o acuzaţie asupra propriilor acţiuni. Într-un final însă, m-am ales cu o nouă experienţă şi cu descoperirea unui om ce nu vrea să pară mai mult decât este cu toate că este cu mult mai mult decât vrea să pară.

M-am întrebat odată dacă s-a supărat cineva pentru caricaturile mele. De supărat, s-au supărat mai mulți, dar le-a trecut. Sper. Deșteptul râde, prostul se supără.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.
-->