Walter Ghicolescu

Walter

Walter Ghicolescu s-a născut la 15 iulie 1971, Călărași. De la albumul sau de debut din 2007 (Frânturi de suflet) și până la lansarea celui din decembrie 2013 (Cantec Rockstit) artistul a ales texte ale unor poeți clasici (Adrian Păunescu, Nichita Stănescu, Ion Minulescu) dar și ale unor autori contemporani și a prezentat în fața iubitorilor genului piese de dragoste, cu mesaj social dar și satire sau pasteluri lirice pentru fiecare anotimp. Este implicat în proiecte culturale diverse pe plan local si național prin ASOCIAȚIA CULTURALĂ WALTER GHICOLESCU. A absolvit Liceul teoretic N. Balcescu, Călărași, 1986 – 1990. Școala Populară de Arte, Călărași – Clasa de Chitară clasică 1986 – 1989
A urmat Facultatea de Matematică 2000-2004 Universitatea Politehnica, București, Facultatea Tehnologia Construcțiilor de Mașini 1991- 1996.
Un om minunat cu o voce şi un talent remarcabil. Se spune că muzica universului e cea mai frumoasa. Un folkist din cei care aduc ceva nou în muzică. Este considerat un vrăjitor al folkului ştie să vrăjească strunele dar şi inimile.
Participă ca membru fondator și inițiator de programe de divertisment în cadrul Flotei de folk, cu Mariana Butnaru, Cezar Petrovici, Vali Petcu, Radu Crăciunescu la Constanța(2011-2012). Este partener la Târgul de Carte la nisip, Mangalia (2011, 2012, 2013). Initiază Școala de chitară Folkistik, un proiect al Asociației, pentru promovarea muzicii folk în rândurile tinerilor din Costinești, Năvodari, Constanța. Sustine recitaluri în spectacole de muzică și poezie la Liceul Ovidius (2009-2013), la Muzeul de Istorie si Muzeul de Artă Constanța, la Cercul Militar Constanța. În perioada 2007-2009 este referent cultural al CCS Iasi și organizator al festivalului național de muzică Moldavia folk și este organizator al Cenaclului Moldavia, cu poetul Emilian Marcu, la Iași în perioada 2003-2008. Activează în Cenaclul Flacăra, cu Adrian Păunescu la București între 2009-2011. Colaborează cu Radio Neptun, Trupa SONAR în spectacole de muzică și poezie, cu George Eugen Doinaru la Constanța între 2008-2012. Prezintă și organizează GALELE STUDENȚEȘTI la Costinești. Participă în spectacole de muzică folk în aer liber în perioada 2007-2009, la Cucuteni 5000 Festival în Copou, Iasi, la Festivalul Medieval Sighisoara 2003-2006. A fost membru al Cenaclului Totuși Iubirea, condus de Adrian Păunescu la București între 1998-1999.


A câștigat numeroase premii și trofee:

Festivalul Național de muzică folk FEstudIS, Iași Trofeul 2002 Festivalul Național de muzică folk Floare de Ger, Calafat Premiul I 2003 Festivalul Național de muzică folk Om Bun, București Premiul III (Triolet) 2003 Festivalul Național de muzică folk Festivalul Castanilor, Ploiești Premiul Radio Romania 2004 Festivalul Național de muzică folk Bistrița Folk, Premiul Radio Romania 2004 Festivalul Național de muzică folk Baladele Dunării, Galați Premiul I 2005 Festivalul Național de muzică folk Bistrita Folk ,Premiul I 2005 Festivalul Național de muzică folk Omul cu o chitară, Brăila Premiul II (Tandem) 2007 Festivalul Național de muzică folk Folk T, Târgoviste Premiul I (Tandem) 2008.
Să scrii despre muzica lui Walter e simplu, pentru că doar în folk pe cuvânt îl cânți iar pe sunet îl poetizezi și ambele eforturi duc până la suflet. E vorba (și cântecul) despre un terminus comun, cu rădăcini în armonii rafinate și în versuri moderne, contemporane pe alocuri. E vorba de această dată despre un popas în… alt (fel de) cântec, ce transmite mai presus de ton, de acord, de impuse terțe, de contrapunct, de bass sau de fascinantele backing vocals.

Punct și de la capăt

Viata mea, e-un pumn de iluzii
Si mai multe cutii de carton.
Zi de zi, trag mai multe concluzii
Decat ar intra, intr-un foileton

Dar cel mai greu imi e, sa inteleg
Ce s-a intamplat cu noi doi.
Nu stiu cum as putea, dar sper ca-ntr-o zi
Sa-ti intorc iubirea inapoi

La mine, la mine, la mine, la mineee
La mine, la mine, la mine, la mineee

Astazi plec, c-un tren oarecare
Ce de tine ma va-ndeparta
Acum te-am pierdut, dar speranta nu moare
Si poate intr-o zi, ma vei cauta.

Dar cel mai greu imi e, sa inteleg
Ce s-a intamplat cu noi doi.
Nu stiu cum as putea, dar sper ca-ntr-o zi
Sa-ti intorc iubirea inapoi

La mine, la mine, la mine, la mineee
La mine, la mine, la mine, la mineee

Si daca toate acestea nu vor mai fi
Sigur intr-o alta viata ne vom regasi

Dar pana atunci, vreau sa stii…

Ca ma gandesc la tine, oriunde-as fi

Ma gandesc la tine, noapte si zi.
Ma gandesc la tine, ma gandesc
Adorm cu tine in gand si ma trezesc

La tine, la tine, la tine ma gandesc

La tine, la tine, la tïne ma gandesc

Na na na, na na naa, na na na, na na na na nanaaa
Na na na, na na naa, na na na, na na na na nanaaa

img_20131219_195447

Daca Punct și de la capăt era autobigrafic prin multele încercări rimate pe cont propriu, clasificând succint, piesele acestui Popas în alt cântec au texte fie cu o valoare dovedită (Telefon peste moarte, Popas în alt cântec), fie care participă cu succes la un melanj inedit între ritmurile interioarelor de folkist și versul contemporan magic în conținut (Cântec pentru neuitare, Așteptare, Păcat, Prezent retro). Singur pe drum și Vacanta în dragoste sunt piese care păstrează linia începutului muzical al lui Walter, cu versuri proprii a căror valoare implicită datorează categoric mult orchestrației și temei melodice.

Singur pe drum

Se-ntampla deseori sa simti in viata
Ca esti al nimanui,
Ai vrea sa ceri un sfat sau o povata,
Ai vrea, dar nu stii cui

E greu s-adormi cand nimeni nu-i cu tine,
Greu e sa si sa te trezesti,
Sa vii in fiecare zi acasa
Si doar tacerea s-o gasesti.

Tot pe drum ,tot pe drum
Ca doar drumul mi-e prietenul cel mai bun
Zi de zi , nopti la rand
Nici nu stii pana unde sau cand
Tot pe drum ,tot pe drum
Ca doar drumul mi-e prietenul cel mai bun
Zi de zi, nopti la rand
Nici nu stii pana unde sau cand

Si-atunci te-ntrebi de nu ti-ar fi mai bine
Sa pleci din nou la drum,
Sa iei cu tine azi numai credinta
Pentru un maine mai bun

Sa te-nsotesti cu vantul si cu ploaia,
Cerul doar sa-ti fie adapost,
Pana-ntr-o zi cand vei gasi speranta
Ce vietii tale va da un rost

Tot pe drum ,tot pe drum
Ca doar drumul mi-e prietenul cel mai bun
Zi de zi , nopti la rand
Nici nu stii pana unde sau cand

Tot pe drum ,tot pe drum
Ca doar drumul mi-e prietenul cel mai bun
Zi de zi , nopti la rand
Nici nu stii pana unde sau cand,
Nici nu stii pana unde sau cand,
Nici nu stiï pana unde sau cand.

Cântec Rockstit este primul album din seria celor anunţate de artist: “înrădăcinate” în folk, migrate spre alte zone muzicale şi avizate pentru calitate de nobilul său public.
După Punct și de la capăt și Popas în alt cântec, Walter Ghicolescu continuă să producă piese noi și se prezintă în fața publicului cu un nou album. Intitulat Cântec rockstit, acesta include 11 momente și este realizat integral pe versurile poetului George Eugen-Doinaru, care și recită două din poeziile sale pe album.

Wikipedia
Walter Ghicolescu
Lenuș Lungu

http://agentiaizvordecultura.wordpress.com/2014/03/02/walter-ghicolescu/

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –
-->