Emil Hossu, născut la 24 noiembrie 1941 în Ocna Sibiului, declara presei: "Sunt maramureşean după mamă, sălăjean după tată, dar stau în Bucureşti de foarte multă vreme. A fost actor la Teatrul Nottara din Bucureşti şi a fost căsătorit cu actriţa Catrinel Dumitrescu de la acelaşi teatru şi au fost împreună de 19 ani.
Deoarece tatăl său era diplomat, pe 23 august 1945 toată familia a fost deportată într-un lagăr în Germania, unde a rămas timp de un an şi trei luni. După ce a scăpat din lagăr, părinţii s-au întors în România. Casa, o fabrică de aţă şi maşina le fusese confiscate.
În 1948, pentru că fusese diplomat în perioada lui Ion Antomescu, tatăl său a fost trimis la muncă forţată la Canalul Dunăre - Marea Neagră. S-a îmbolnăvit de cancer şi cănd actorul avea 17 ani şi-a pierdut tatăl.
A copilărit în Maramureş, a urmat Liceul Cantemir din Bucureşti. Spre actorie a fost îndrumat de sfaturile profesorului de română, Constantin Manolescu, de la Liceul Cantemir. Acesta afirma: "Îi port un respect nostalgic permanent. Mi-a dat să joc ,,moş Tănase" din Răzvan şi Vidra şi probabil, impresionat de compoziţia mea, a spus: Milule, trebuie să faci teatru."
În acel moment s-a deschis dorinţa de-a afla tot mai mult despre această lume şi pentru că nu avea ,,origine sănătoasă", Emil Hossu a reuşit să intre la ATF abia din a treia încercare.
Emil Hossu este un actor care a marcat multe generaţii. Cu un simţ al umorului fin şi cu o modestie rară, el a ridicat pâna ieri spectatorii în picioare la teatru. Primele sale roluri retribuite au fost la teatrul radiofonic. A jucat mult în film, dar a avut şi în teatru roluri importante.
Din 1992 au luat, el şi soţia, datorită invitaţiei pe care le-a făcut-o bunul lor prieten Geo Saizescu, o clasă de actorie. De atunci au avut patru promoţii în care Catrinel a fost vioara principală, pentru că ei âi plăcea să construiască. Au făcut spectacole de absolvire, de licenţă, cu rezultate, cronici, premii foarte bune.
2007 a fost pentru actor un an fosrte bun. a jucat în regia soţiei sale Catrinel Dumitrescu, în premiera Teatrului Nottara, <<Bătrânul>>, o piesă după Gorki, alături de mulţi colegi, de foşti studenţi de-ai lor, de Bebe Cotimanis, de Anca Bejenaru şi de un foarte bun actor, Gabriel Răuţă.
Între timp a mai avut o colaborare, a intrat şi el pe culoarul telenovelelor, astfel Emil Hossu a putut fi văzut într-un rol episodic în ,,Fetele marinarului", telenovelă difuzată de Antena 1.
sursă: www.cinemagia.ro
Răspunsuri
Mulţumesc frumos, Lenuş