Peste 70 de filme, zeci de piese de teatru jucate pe scenele celor mai mari teatre din Romania si pasiunea pentru muzica lautareasca. O viata petrecuta in lumina reflectoarelor, cea a maestrului Gheorghe Dinica. :Fac meseria asta de prin anii '60 si cred ca am in jur de 70-80 de filme. Lucrul la film a fost cam in fiecare an. Cateodata si doua pe an. A fost o perioada cand se faceau 30 de filme pe an cu bani de la buget, deci se lucra. Şi dintre cele 30 de filme pe an sigur ca au ramas multe care se mai pot vedea si azi", declara maestrul intr-un interviu din 2004.
S-a nascut la 1 ianuarie 1934, in Bucuresti. Gheorghe Dinica a fost un copil sarac, a crescut in mahala, a facut tot felul de munci ca sa se intretina singur si numai sansa l-a ajutat sa ajunga in preajma scenei. În 1961 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti si doi ani mai tarziu joaca in primul sau film, "Strainul". Pe scena si in film bogatia unei vieti l-a ajutat sa-si incarce personajele cu energii impresionante. "Am jucat cu toti actorii importanti ai Romaniei, de toate varstele. Generatia mea a imbatranit, s-au prapadit foarte multi", marturisea maestrul Gheorghe Dinica in urma cu cativa ani. Memorabile raman intalnirile actorului cu regizori ca David Esrig (in Nepotul lui Rameau, Troilus si Cresida, Asteptandu-l pe Godot), Andrei Seban, Lucian Pintilie sau marile lui roluri din filme ca "Strainul", "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte", "Felix si Otilia", "Ilustrate cu flori de camp", "Zidul", "Prin cenusa imperiulu", "Concurs", "Bietul Ioanide", "Figurantii", "Cuibul de viespi", "De ce trag clopotele, Mitica?", "Crucea de piatra", "Patul conjugal", "Filantropica", "Dupa-amiaza unui tortionar" si multe altele.
Întrebat despre cele mai dragi roluri, marele actor a subliniat faptul ca fiecare personaj a insemnat putin din el. "Cred ca mi-a placut foarte mult sa joc roluri de rai. De la Stanica Ratiu din "Felix si Otilia", Paraipan din "Un comisar acuza", Nae Gheorghidiu din "Patul lui Procust" pana la Aurica Fieraru din "Regina", toate rolurile mi-au fost dragi pentru ca fiecare personaj inseamna putin din mine".
Pentru prestatiile sale cinematografice, artistul a fost distins cu noua premii, printre care si unul pentru intreaga cariera, acordat la Transilvania International Film Festival (TIFF). În 1999, a fost recompensat si cu Premiul de Excelenta al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), iar anul trecut a primit Titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC). "Asta este misiunea mea – sa o duc si sa fac tot ce pot mai bine. Asta este obligatia mea fata de frumoasa meserie pe care mi-am ales-o si fata de spectatorii care mi-au dat toata dragostea si increderea lor. Pentru mine nu este nicio greutate pentru ca tot ce am facut de-a lungul vietii am facut din dragoste pentru profesie si pentru oameni. Şi acum, cand vad ca oamenii ma apreciaza, ma simt rasplatit din plin", spunea maestrul Dinica. Marele actor a cochetat si cu muzica, inregistrand melodii de petrecere pe albume la care a colaborat cu bunii sai prieteni Ştefan Iordache si Nelu Ploiesteanu. "Din tinerete ii ascultam pe marii nostri lautari si m-am indragostit de muzica. Şi sunt inca indragostit." A invatat de la Maria Tanase sa cante "cu sufletul", desi pana la filmul lui Şerban Marinescu, "Turnul din Pisa", cand a interpretat rolul unui lautar nu mai cantase. "Pe la un sprit mai mormaiam cu o voce mai joasa."
"Pentru ca e o tara dornica de ciudatenii, ce au zis: "opa!, asta canta, uite, are si voce!" Şi au inceput sa vina sa inregistreze. Cu Ploiesteanu, cu Iordache. S-a vandut tot, au mai cerut, am mai facut, acum a inceput sa-mi placa... Eu cantam in baie, pentru mine, si acum vreau sa scot un CD cu cele mai frumoase slagare dinainte de '89: Malineanu, Radu Şerban", povestea artistul intr-un interviu.
Maestrul Gheorghe Dinica spunea despre cantecele pe care le interpreta ca "vin din inima", insa dintre toate pisele dragi sufletului sau ("Sunt vagabondul vietii mele", "Mica serenada", "Casuta noastra"), iubea piesa "O strangere de mana". Din 1996 a fost casatorit cu Gabriela Georgeta despre care spunea ca "este o femeie care are o relatie clara cu viata si care a facut ordine in dezordinea existentei mele". Alaturi de ea, Gheorghe Dinica a fost un tanar casatorit, "doar ca ani de casnicie. "Un rol foarte important il are intelegerea pe care o avem unul pentru celalalt in afara de simpatiile reciproce fara de care nu ne-am fi adunat!"
SURSA 02
Gheorghe Dinică (n. 25 decembrie 1933, 1 ianuarie 1934 - in acte oficiale, Bucureşti - d. 10 noiembrie 2009, Bucureşti) a fost unul dintre cei mai importanţi actori români.
Biografie
Gheorghe Dinică şi-a manifestat intersul pentru actorie încă de tânăr, făcând parte din diferite trupe de teatru de amatori încă de la vârsta de 17 ani. În 1957 a intrat la Institutul Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti la clasa profesoarei Dina Cocea. A absolvit în 1961, fiind deja apreciat pentru rolul Inspectorului Goole în piesa An Inspector Calls. De atunci, Dinică a jucat la cele mai importante teatre din România:
- 1961-1967 Teatrul de Comedie, Bucureşti;
- 1968-1969 Teatrul Bulandra, Bucureşti;
- din 1972 Teatrul Naţional I. L. Caragiale, Bucureşti.
A debutat ca actor cu un rol în filmul „Străinul”, adaptare cinematografică a romanului omonim, scris de Titus Popovici în anul 1963 şi a jucat în peste 60 de filme.
Gheorghe Dinică a fost de asemenea regizor de film şi un foarte popular actor, jucând în mare parte în producţii Româneşti. Ca şi actorul francez Alain Delon, Dinică a refuzat să joace în filme produse în Statele Unite. În general din cauza aspectului său a fost distribuit în roluri negative, fie că ne referim la roluri de gansteri autohtoni, în seria de filme cu comisarul Moldoveanu, regizată de Sergiu Nicolaescu, fie la roluri de parveniţi, Pirgu din „Craii de Curtea veche” sau Stănică Raţiu în „Felix şi Otilia”. Din acest motiv nu i s-a încredinţat rolul de a recita poezii patriotice şi ode închinate "Conducătorului iubit" în super-montările cu iz propagandistic din marele spectacol „Cîntarea României”.
În 1996, după 60 de ani în care a fost „vagabond”, aşa cum singur se intitulează în melodia sa, s-a fost căsătorit cu Gabriela Georgeta care i-a fost alături până la moarte.
Din 2002, Gheorghe Dinică a fost membru de onoare al societăţii Teatrului Naţional I. L. Caragiale. A fost de asemenea cetăţean de onoare al Bucureştiului. A fost distins cu numeroase premii de prestigiu, de interpretare de către Uniunea Cineaştilor din România, a obţinut un prestigios premiu pentru cel mai bun rol masculin, premiul Troia, conferit de Festivalul Internaţional de Film de la Lisabona, pentru rolul din Patul conjugal, filmul fiind regizat de Mircea Danieliuc.
Pentru activitatea sa deosebită i-a fost conferit titlul de Doctor honoris causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.
Adesea, critica l-a asemuit cu Robert De Niro, comparaţie de care Gheorghe Dinică nu se declara deloc încântat: „Ce legătură are Robert De Niro cu mine? Eu am studiat şi jucat în România”, a menţionat actorul. În anul 2006 va juca totuşi într-un film regizat de marele regizor american Francis Ford Copolla, o ecranizare a nuvelei lui Mircea Eliade, „Tinereţe fără tinereţe”. A colaborat atît în film cît şi pe scenă cu cîţiva mari regizori români, printre numele cele mai importante se numără Sergiu Nicolaescu, Mircea Danieliuc, Lucian Pintilie, Andrei Şerban, Nae Caranfil, etc. În ultimii ani de viaţă a jucat în două telenovele inspirate din viaţa ţiganilor, „Inimă de ţigancă” şi „Regina”, în care juca rolul unui bulibaşă, produse de postul de televiziune Acasă, iar moartea sa a survenit după ce filmase un episod din ultima telenovelă lansată de curînd, „Aniela”, unde interpreta rolul unui general în rezervă din armata română, Grigore Vulturescu. A înregistrat mai multe Cd-uri cu muzică de petrecere şi romanţe, de altfel actorul cînta, uneori, în cîteva localuri din Bucureşti, cel mai celebru fiind „Şarpele roşu”, unde îşi petrecea timpul alături de prietenii săi, regretatul actor Ştefan Iordache şi cîntăreţul Nae Ploeşteanu, alături de care a jucat în filmul „Ticăloşii”.
Deces
Gheorghe Dinică a decedat marţi, 10 noiembrie 2009, ora 13:00, în urma unui stop cardiac sub ventilaţie, cu toate că timp de treizeci de minute s-au efectuat manevre de resuscitare. Gheorghe Dinică, în vârstă de 75 de ani, a fost diagnosticat cu disfuncţie multiplă de organe , şoc septic, insuficienţă cardio-respiratorie , insuficienţă renală cronică acutizată , insuficienţă respiratorie acută (bronhopneumonie) , disfuncţie digestivă , disfuncţie hepatică etc. Maestrul era internat în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţǎ Bucureşti (Floreasca) din data de 22 Octombrie 2009.
SURSA 03
Gheorghe Dinica, unul dintre cei mai mari actori romani, s-a nascut la 1 ianuarie 1934, in Bucuresti.In 1961 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, si la numai 2 ani de atunci aparea in primul sau film, Strainul. Acestui film avea sa-i urmeze o serie foarte lunga de aproximativ 70 de filme. Pentru rolurile jucate in anumite filme acesta a primit si cateva premii, printre care: premiul, Karlovy Vary cu filmul "Prin cenusa imperiului", premiul Troia(Portugalia) cu filmul "Patul conjugal", premiul de excelenta UNITER, 1999, premiul special UCIN pentru rolul de print-"Filantropica", 2002,actor de onoare al filmului romanesc, premiul pentru intreaga activitate la festivalul T.I.F.,2006.
Este un actor care a jucat mult timp pe scenele celor mai mari teatre din Romania: Teatrul Mic, Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul National, Teatrul Odeon.
Din 1996 este căsătorit cu Gabriela Georgeta. In 2002 joaca rolul unui tigan in filmul Turnul din Pisa descoperindu-si astflel darul de a canta.Scoate asadar si 3 albume,doua dintre ele in anul ce a urmat,2003 intitulate Cantece de petrecere si Cantece de petrecere 2.Urmatorul album este scos in anul 2004 si este intitulat Romanţe. Este si un actor care a jucat in multe seriale de televiziune, chiar si intr-una dintre cele mai iubite telenovele din Romania, Inima de tigan.
Trebuie să fii membru al Cronopedia pentru a adăuga comentarii!
Răspunsuri