Dorina Pop, România, Panorama Literară, Septembrie 2023
- Eseu
Avem nevoie de o... ușă
Privind superficial lucrurile, titlul pare a fi o glumă, însă pașii noștri pot rătăci dacă nu găsesc o ușă ca etapă existențială pe care trebuie s-o treacă. Deci, avem nevoie de o ușă! Cum procedăm dacă este închisă și nimeni nu ne-o deschide. Ce facem dacă un lacăt ruginit ne întâmpină în fața ușii, dincolo de care viitorul ne așteaptă. Jocul retoricii poate continua, însă timpul nostru decide să mergem mai departe zâmbind. Și fiindcă suntem la capitolul glume, putem să-l cităm pe renumitul Mark Twain: „Norocul bate la ușa fiecărui om, dar în multe situații omul este plecat în vecini și nu aude ciocănitul.”
Pe axa sinusoidală a existenței putem plasa ușa între trecut și viitor, căci prezentul, raportat la ușa noastră, poate fi îmbrăcat în mai multe forme – așteptare, neputință, indiferență. Bogdan Petriceicu Hașdeu afirma cu tărie că: „Trecutul este ușa viitorului.”
Viața noastră tânjește, aleargă după fericire. Din păcate primim doar clipe strecurate pe sub ușă. „Când se închide o uşă spre fericire, o alta se deschide; dar, de cele mai multe ori, privim doar spre uşa închisă, cea deschisă stă fără folos.” - Paulo Coelho
Un om care are o gândire pozitivă ține în permanență ușa comunicării deschisă. Poate da un sfat bun unui alt semen aflat în încurcături existențiale, poate mângâia o persoană tristă sau pur și simplu dorința sa de socializare îl determină să-și țină deschisă ușa sufletului său cald și bun. Un vechi proverb arab ne povățuiește astfel: „Deschide uşa şi nu fii zgârcit ori ţine-o închisă şi stai ascuns.”
Concluzionăm faptul că ușa, nu doar în forma sa de dicționar, ci și în sens metaforic e primordială în destinul nostru. Cum reacționăm dacă nu putem deschide o ușă, ce-i de făcut dacă involuntar, ușa se transformă într-o barieră. Și jocul ideilor poate continua, însă nu pot finaliza expunerea fără a colora un ultim citat cu puțin umor: „Nu-ți pierde timpul bătând într-un perete sperând că-l vei transforma într-o ușă.” – Coco Chanel.
©Dorina Pop, 2023
Comentarii
Îți mulțumesc pentru acest eseu frumos și inspirațional. Sunt de acord cu concluzia ta: ușa, în sens metaforic, este primordială în destinul nostru. Ea reprezintă trecerea de la un stadiu la altul al vieții noastre, de la trecut la viitor.
Eu vă mulțumesc pentru popas.
Am promis că voi reveni, dragă Aurelia.