Dorina Pop – Ceață pe creier (eseu)

 

Dorina Pop, România, Panorama Literară, Septembrie 2023

  1. Eseu

 

Ceață pe creier

 

Calitățile și defectele umane, de-a lungul timpului, au fost amplu dezbătute cu argumente și uneori clipe tensionate. Putem spune despre un individ că e cel mai cel, atribuindu-i like-uri pe rețelele sociale. Ce facem însă dacă altcineva greșește mereu, voluntar sau involuntar. Am putea trece cu vederea și să mergem mai departe, însă societatea umană este croită pe a caracteriza membrii săi în bine sau în rău. De aici e un singur pas spre „cel deștept” sau „cel prost”. Ne vom cantona pe cel de-al doilea adjectiv și-l transformăm în substantiv, renunțând astfel și la dorința noastră de a caracteriza semenii din jurul nostru. Deci, ce este prostia? Conform definiție dată de Edgar Allan Poe „Prostia este talentul de a avea concepţii greşite.”

Talent? Am putea accepta, mai de grabă definiția dată prostiei de filosoful Immanuel Kant, care susținea: „Prostia este un handicap fără leac.” Din păcate, nu ar trebui să cochetăm cu nici una din definițiile anterioare.

Prin antiteză, cum e bine să fi deștept, e rău să fi prost. De aici ar fi corect să plecăm în analizarea acestui aspect.

Nu, nu suntem în ceață, doar inteligența noastră se poate încurca puțin în ea. Ne revenim însă rapid și ne-ntrebăm, încercând să soluționăm ceața de pe creier. Dacă prostia ar durea, câți dintre cei vizați ar căuta tratament? Ne cufundăm în negativism și nepăsare, și nu rezolvăm mare lucru. Astfel: „Proştii mor, dar prostia rămâne.” susțimea Ion Luca Caragiale la vremea lui.

Suntem răi? Probabil. Bunătatea absolută nu prea circulă pe trotuare, parcă e închisă într-o colivie. Încă din antichitate, unii înțelepți (cei „fără ceață pe creier”) au asimilat prostiei răutatea.  Sofocle susținea ideea că: „Prostia este sora cea mai apropiată a răutăţii.” Francois Rabelais afirma la vremea lui: „Prostia este izvorul tuturor relelor.” Andrei Pleşu definea prostia astfel: „Prostia e o poartă de intrare în lume a răului.”

Concluzionăm că dacă prostia ar urla, multă gălăgie ar fi în lumea asta. Restul e... tăcere, cum scria William Shakespeare.

 

 

                                                                                                   ©Dorina Pop, 2023

Voturi 1
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • Sunt de acord că prostia este un defect. Cred că inteligența este o calitate importantă, care ne permite să ne descurcăm în viață.

    Cu toate acestea, cred că este important să nu fim prea judecători cu privire la cei care sunt considerați prosti. Cred că prostia poate fi cauzată de o serie de factori, cum ar fi educația, mediul înconjurător sau chiar anumite tulburări mentale.

    Cred că ar trebui să ne străduim să înțelegem pe cei care sunt considerați prosti și să le oferim ajutor dacă este posibil (dacă nu sunt proşti cu "patalama".

Acest răspuns a fost șters.

navigare

Blog Topics by Tags

Monthly Archives

Topics by Tags

Monthly Archives

-->