Dorina Pop, România, Panorama Literară, Septembrie 2023
- Eseu
Fără luxul blândeții
Un om cu suflet mare îi privește pe toți cei din anturajul său ca și când aceștia ar fi prietenii săi, însă un om fără suflet îmbracă haina indiferenței raportat la semenii lui. În cel de-al doilea caz, răutatea e ca un lup pregătit să-și devoreze prada. Direcția prezentului e tot mai mult axată spre gânduri negative, spre segmentarea socială a societății. Astfel luxul blândeții devine un moft care te ține în loc. Cum de s-a ajuns aici? Ce putem ajusta pentru a micșora forța malefică a răutății din noi? Un vechi proverb susține că: „Omul rău e ca cărbunele, dacă nu te arde, te înnegrește.” Înnegriți de supărare și neputință, încercăm o soluție salvatoare, însă constatăm că balanța înclină spre omul rău, chiar dacă „Drumul spre iad e pavat cu intenții bune.”
Privind per ansamblu fresca prezentului, prezentată anterior, constatăm că însăși societatea, îmbăcsită de răutate, minciună, ignoranță, ne împinge spre... întuneric. William Thackeray susținea că: „O persoană rea e ca și o fereastră murdară, nu lasă niciodată soarele să pătrundă prin ea.”
Nu putem fi blânzi în întuneric, nu putem fi frumoși în mocirlă, nu putem fi fericiți încurcați în gânduri negative. Cum ne putem salva? Așa cum răul trebuie rupt de la rădăcină, tot așa societatea umană trebuie prelucrată de la nivelul de individ. Mai precis, fiecare dintre noi trebuie să lupte cu el însuși pentru a fi mai bun, mai blând, mai omenos. Iubirea și credința ne vor fi călăuză. „Nu poți să faci vreun rău când ai doar dragoste în suflet.” — Anatole France.
Blândețea nu trebuie să fie un lux la care să apelăm în situații delicate, ci o stare de normalitate. Societatea în care trăim emană aer irespirabil, răspândește voit o stare de anormalitate. De ce? E loc pentru toți, ar spune cineva, însă poziția acelui loc pe scara societății e definitorie pentru unii. Aici ar trebui să căutăm izvorul răutății, infectarea societății cu ură și dezbinare. Secretul succesului, în cazul prezentat, constă în povața lui Buddha: „Mânia învinge-o prin blândețe, răul învinge-l prin bine, pe zgârcit învinge-l prin dărnicie, iar pe mincinos prin adevăr.”
©Dorina Pop, 2023
Comentarii
Dacă blândeţe tinde să devină un lux ea nu mai e blânseţe, e ferocitate, cruzime, chiar răutate... adică ceva monstruos, inuman.