Dorina Pop – Jumătăți de măsură (eseu)

 

Dorina Pop, România, Panorama Literară, Septembrie 2023

26. Eseu

Jumătăți de măsură

 

Nu de puține ori în viață acceptăm fracționat și puținul care ni se dăruiește cu gândul: Mai bine puțin, decât nimic. Dar oare suntem noi jumătăți de oameni? Putem fracționa sentimentele, sănătatea, viața? Ce-ar fi dacă ne-am scutura moral, sentimental, uman și n-am mai accepta acele malefice jumătăți de măsură, căci: „Jumătăţile de măsură sunt pentru jumătăţile de oameni.” - Teodor Burnar.

Ne lovim des cu sintagma din titlu. De exemplu, la alegerile politice preferăm cum s-ar spune: „răul cel mai mic”. De ce? Există un rău mare sau un rău mic în politică? Am ajuns pe marginea prăpastiei judecând așa. Atât în politică, cât și-n viața socială există un bine și un rău. Ar trebui să cernem cu dicernămând sita pentru a ne da seama care-i binele. Nu-i putem adăuga, dacă ne pasă, grade de comparație. Karl von Clausewitz afirma în acest sens: „Mulţi oameni consideră că jumătăţile de efort pot fi suficiente. O săritură mică este mai uşor de făcut decât una mare. Însă nimeni care doreşte să sară peste un şanţ lat nu va sări mai întâi peste jumătate din el.” Deci să evităm jumătățile de măsură când ne prezentăm la vot, la muncă, la școală sau chiar la o simplă întâlnire cu amicii noștrii.

Matematic vorbind, jumătății de măsură i se poate atribui acea fracție subunitară în care numărătorul este mai mic decât numitorul. Dar în dragoste cum e? Putem iubi cu „jumătăți de măsură”? Iubirea implică o fracție echiunitară, în care numărătorul este egal cu numitorul. Dar iubirea nu e o fracție! Iubirea e un întreg cu suișuri și coborâșuri, dar nicidecum cu jumătăți de măsură. „Pentru omul mare sau mic, relaţia de cuplu funcţionează pe principiul "totul sau nimic"; jumătăţile de măsură sunt ca nisipul de plajă în gură.” - Michelle Rosenberg.

Adevărul poate fi împărțit la jumătate? Există jumătăți de adevăr? Continuând cu joaca matematică a fracțiilor, constatăm că și adevărului trebuie să-i atribuim o fracție echiunitară, adică un întreg. Nu există jumătăți de adevăr! În acest sens, Ştefan Mîrzac a scris următorul aforism: „Puterea completează jumătăţile de adevăr cu jumătăţi de minciună ori construieşte minciuni întregi din jumătăţi de adevăr, ştiind că lumea este obişnuită cu frânturi de adevăr.” Periculos mesaj transpus în practica de zi cu zi, însă din păcate uzual.

Concluzionăm starea malefică a jumătăților de măsură astfel: „Ceea ce e periculos în jumătăţile de adevăr este că întotdeauna este crezută jumătatea falsă.” - Hans Krailsheimer.

©Dorina Pop, 2023

 

Voturi 2
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • jumătățile de măsură sunt un obstacol în calea succesului și a fericirii. Eseul îndeamnă cititorii să evite jumătățile de măsură și să lupte pentru ceea ce își doresc cu adevărat.

    De acord că jumătățile de măsură sunt periculoase. Cred că este important să fim sinceri cu noi înșine și cu ceilalți și să luptăm pentru ceea ce își dorim cu adevărat. Dar... uneori capul plecat sabia nu-l taie. Depinde cât şi când apleci capul...

  • republicat pe cronopediada.wordpres.com, pe cronopedia.wordpress, pe cronopedia.blogspot, pe grupul whatsapp BIBLIOTECA CRONOPEDIA

Acest răspuns a fost șters.

navigare

Blog Topics by Tags

Monthly Archives

Topics by Tags

Monthly Archives

-->