Dorina Pop – O mână întinsă... (eseu)

 

Dorina Pop, România, Panorama Literară, Septembrie 2023

  1. Eseu

O mână întinsă...

 

În vârtejul social al vieții, astăzi suntem înconjurați de energii pozitive, însă mâine s-ar putea schimba roata și invazia de energii negative să ne copleșească. O mână întinsă de un prieten, de o rudă, de un părinte sau de ce nu de un necunoscut ne-ar alina durerea, ne-ar scoate din starea de gri în care fără să vrem ne-am împotmolit. „Scopul vieții nu este să fii fericit. Este să fii util, să fii onorabil, să fii plin de compasiune, să faci diferența că ai trăit și ai trăit bine.” – Ralph Waldo Emerson.

Bunicul meu avea o vorbă înțeleaptă, pe care mă stăduiesc s-o pun în practică în propria mea existență: „Bucură-te când ai să dai, nu când primești.” Ce mesaj! Deci mâna pe care noi o întindem altora e bucurie și pentru noi și pentru cei care-o așteaptă. Nu putem umbri acest sentiment de bucurie unanimă cu noțiunea de milă. Oferim pentru că ne dorim să semănăm în societate bunătate, onestitate, dăruire, nicidecum pentru a primi aplauze sau bulinuțe roșii. „Fă-ți timp pentru a ajuta alți oameni fără a te aștepta la o recompensă sau recunoștință este cu siguranță importantă pentru a trăi o viață optimistă.” – Krista Weatherspoon.

Încă din copilărie am fost educați să oferim ajutor necondiționat, dacă situația o cere și suntem capabili, însă cu cât înaintăm în vârstă parcă uităm acest lucru. Ne concentrăm prea mult pe noi înșine și parcă uităm de cei din jurul nostru. Mai mult de atât, ne întrebăm cu răutate: „De ce să-l ajut eu? Pe mine cine mă ajută?” Cu astfel de întrebări, răspunsurile societății au un trend negativist și „mâna-ntinsă” se transformă într-o simplă milă. „La final, nu este vorba despre ceea ce ai sau chiar despre ceea ce ai realizat. Este vorba despre cine ai înălțat, pe cine ai făcut mai bun. Este vorba despre ceea ce ai dat înapoi.” – Denzel Washington.

George Bernard Shaw afirma: „Doar cei ce s-au ajutat singuri știu cum să-i ajute pe alții.”, însă mesajul acestui eseu e concentrat în următorul citat: „Ține minte, dacă ai nevoie vreodată de o mână de ajutor, vei găsi una la capătul brațului tău. Pe măsură ce îmbătrânești, vei descoperi că ai două mâini. Unul pentru a te ajuta pe tine însuți, celălalt pentru a-i ajuta pe alții.” – Audrey Hepburn.

 

 

                                                                                                                                                                                                                             ©Dorina Pop, 2023

Voturi 1
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • Ajutorul necondiționat este o calitate esențială pentru o lume mai bună. Cred că ajutorul necondiționat este o modalitate de a ne conecta cu ceilalți și de a crea o lume mai empatică și mai înțelegătoare.

  • 12231084486?profile=RESIZE_930x

    • Vă mulțumesc.

  • Acest răspuns a fost șters.
    • Ca exemplul tău, dragă Aurelia, aș putea enumera și eu multe, multe. Mesajul eseului meu din păcate e cu totul altul. E vorba de bucuria cu care te încarci tu, ca individ, când oferi ceva - o vorbă bună, un sfat profilic, un zâmbet. Nu m-aș rezuma doar la acea pomană pe care o dăm că așa ne dictează tradiția. E vorba de a oferi necondiționat „ceva” semenilor noștrii în nevoi fără a judeca ulterior sau a condiționa darul nostru. O lege nescrisă spune să fim buni și vom primi însutit înapoi. 

       

      P.S. Mila ar putea fi tema unui alt eseu, dar mă mai gândesc dacă în acest maraton literar o voi creiona.

      • Acest răspuns a fost șters.
Acest răspuns a fost șters.

navigare

Blog Topics by Tags

Monthly Archives

Topics by Tags

Monthly Archives

-->