Dorina Pop – Refugiu (eseu)

 

Dorina Pop, România, Panorama Literară, Septembrie 2023

  1. Eseu

Refugiu

 

Când războaie sau calamități naturale ne determină să căutăm un refugiu, ce facem? Fugim mâncând pământul? Stăm pe loc sau așteptăm, cu sufletul la gură, decizia autorităților locale de a ne adăposti? Statutul de refugiat e dur, incomod și trist.

Există și alte situații, fără războaie, fără calamități naturale când pur și simplu ne refugiem într-o lacrimă sau dacă tristețea curge, curge și nu se mai oprește, refugiul nostru se mută în amintiri sau fotografiile din vremurile bune. Cum procedăm în astfel de situații? Autoritățile sunt de multe ori incompetente în cazuri extreme, deci nu vom găsi soluționarea problemelor apelând la acestea. „Fii propria ta flacără şi propriul tău refugiu. Ia adevărul drept flacără, ia adevărul drept refugiu. Nu căuta un refugiu nicăieri în altă parte decât în tine însuţi, ajutorul de afară îţi va veni însutit.” - Henri Durville.

Să ne refugiem în noi înșine? Posibil, însă putem deveni persoane închise, triste și înșiruirea adjectivelor negative poate continua. Cu toate acestea, Marc Aureliu ne combătea gândirea: „Nicăieri nu poate găsi un om un refugiu mai liniştit şi mai netulburat decât în sufletul său.”, iar Guillaume Musso îl susținea, întărindu-i mesajul: „Eşti propriul tău refugiu. Nu mai e nimic altceva. Nu poţi salva pe nimeni. Nu poţi decât să te salvezi pe tine însuţi.”

Analizând definiția celebră a lui Oscar Wilde: „ Acţiunea este ultimul refugiu al celor care nu pot visa.”, ar trebui să căutăm alternative viabile pentru un refugiu stabil, căci, da, noi încă putem visa.

Pornind de la două citate celebre, unul al lui Democrit: „ Cultura este o podoabă pentru cei fericiţi şi un refugiu pentru cei nefericiţi.” și celălalt al lui Aristotel: „ Educaţia este un ornament în vremuri de prosperitate şi un refugiu în vremuri de restrişte.” constatăm cu bucurie că am descoperit o alternativă elegantă a unui refugiu, căci se pare că suntem și nefericiți, și traversăm o perioadă existențială plină de neprevăzut, similară „vremurilor de restriște” pe care le menționa marele învățat în citatul anterior. Ne putem refugia în citit sau de ce nu chiar în scris, sau poate muzica e un remediu pentru descoperirea unui refugiu, sau poate pictura.

„A căpăta obiceiul de a citi înseamnă a-ţi crea un refugiu personal faţă de toate nenorocirile lumii.” - W. Somerset Maugham.

 

                                                                                                                                                                                                                                   ©Dorina Pop, 2023

Voturi 1
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • Mda, sunt refugii exterioare, obiective, dar și refugii interioare, subiective, lăuntrice

Acest răspuns a fost șters.

navigare

Blog Topics by Tags

Monthly Archives

Topics by Tags

Monthly Archives

-->