Dorina Pop, România, Panorama Literară, Septembrie 2023
- Eseu
Rutină
„În trecut, oamenii obişnuiau să deschidă televizorul când se plictiseau de rutina de la locul de muncă. Acum, revin la rutina de la muncă după ce se plictisesc de televizor.” - B.J. Gupta. Mulți dintre semenii noștrii se regăsesc, raportat la rutină, în citatul anterior. Totuși am vrea să depășim barierele comparative, referitoare la rutină: loc de muncă / televizor. Cum societatea contemporană a cam renunțat la televizor, rutina s-a mutat on line și din păcate vedem copii abandonați în fața unui smartphone ore în șir. Ce facem noi, părinții sau bunicii, pentru a micșora interesul odraslelor noastre pentru facebook, tik-tok sau instagram, când noi înșine nu putem fără mediile sociale online menționate anterior? Locul de muncă, din păcate, doar pentru o parte nesemnificativă a societății este rutină, deoarece aceasta concurează cu: o rată a șomajului destul de ridicată, cu demisii în lanț sau chiar cu schimbări majore în structura societăților comerciale – mutări, reogranizări, tehnologii avansate. În acest sens, locul de muncă devine o migrație, nicidecum o… rutină.
Balzac afirma, la vremea lui: „Căsătoria presupune o luptă constantă cu un monstru care devoră totul: rutina.”. Câte cupluri, în prezent, se zbat în neputință cu „monstrul” indicat de marele scriitor francez? „De două lucruri trebuie să se ferească cineva în dragoste: rutina şi graba.” - Regine Dumay.
E o rutină și cafeaua matinală? Un cardiac ar trebui să se aventureze cu un ceai. E o rutină și sandwichul cu unt și salam pus în ghiozdănelul unui copil obez? De ce n-ar încerca părinții să-i strecoare un măr sau o banană? Din exemplele anterioare constatăm că putem apela la puțin curaj pentru a ne debarasa de rutina zilnică. La ce folos? Cardiacul ar trăi mai mult, iar copilul n-ar mai chiuli de la orele de sport. „Îndepărtarea minţii de la simţuri şi abaterea gândirii de la rutină denotă un spirit mare.” – Cicero.
În lupta noastră cu rutina Paulo Coelho ne sugerează: „Dacă ai impresia că aventura este periculoasă, încearcă rutina. Este letală.”
©Dorina Pop, 2023
Comentarii
Sunt de acord că rutina este o parte esențială a vieții, dar poate deveni o povară atunci când este excesivă. Cred că rutina ne poate ajuta să ne organizează viața și să fim mai productivi. Cu toate acestea, rutina poate deveni dăunătoare atunci când ne limitează libertatea și creativitatea.