Dorina Pop – Terapie în alb și negru (eseu)

 

Dorina Pop, România, Panorama Literară, Septembrie 2023

  1. Eseu

Terapie în alb și negru

 

Uneori viața ne dă o lecție, alteori cuvintele răutăcioase ne culcă la pământ sau poate curajul roșului trece pe lângă noi fără să-i observăm strălucirea. Suntem în impas? Posibil, însă nu acest lucru este important să stabilim, ci modul cum să ne vindecăm, cum să credem în noi și să ne dorim o schimbare în bine. „Cea mai mare glorie nu o dobândești atunci când nu ești doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut.” – Confucius.

Depresia sau anxietatea sunt verdicte grele atribuite stării noastre de sănătate, fapt pentru care greu ne lăsăm convinși să facem o vizită la psiholog. Însă vindecarea prin terapie nu cred că-nseamnă în mod obligatoriu respectarea riguroasă a unor reguli impuse. „Cea mai mare terapie de vindecare este prietenia și dragostea.” – Hubert H. Humphrey.

„Muzica este terapie pentru mine. Este ieșirea mea pentru fiecare lucru negativ prin care am trecut vreodată. Îmi permite să transform ceva rău în ceva frumos.” – Amy Lee. Poate fi și un zâmbet terapie? Desigur. Încruntarea excesivă poate duce la o stare de anxietate, dar zâmbetul și de ce nu umorul ne pot creea o stare de bine, de confort. „Zâmbește, este terapie gratuită.” – Douglas Horton.

Putem da ca exemplu de terapie în alb și negru chiar maratonul nostru literar, care ne umple mintea cu preocupări, idei, mesaje. „Scrisul este o formă de terapie; uneori mă întreb cum pot reuși toți cei care nu scriu, nu compun sau pictează să scape de nebunia, melancolia, panica și frica care sunt inerente unei situații umane.” – Graham Greene.

Putem face terapie prin zâmbet, muzică, scris. Pe unii îi ajută, însă alții au nevoie să-și alunge singurătatea prin comunicare. E o terapie rozalie de care toți avem nevoie, cu sau fără cuvinte de specialitate. Simpla prezență a unei ființe dragi, cu vorbele ei blânde și calde, ne poate ajuta să depășim momente grele din existența noastră. „Familia noastră ne face ceea ce suntem, ne definește total. Când mergi la un terapeut sau faci analize, indiferent de motivul pentru care mergi, el te va aduce întotdeauna înapoi la familia ta. Suntem puternici sau slabi, în funcție de familia pe care o avem. S-ar putea să-i fi părăsit demult, s-ar putea să nu vorbești cu ei, dar ceva persistă; nu avem de ales.” – Sandrine Bonnaire

Dacă ieșim din zona de confort, ne putem gestiona sănătatea mintală în mod diferit. Trăim evenimente traumatice sau provocatoare zi de zi. Cum le identificăm? Cum schimbăm tiparele gândirii și ale comportamentului nostru? Vindecarea va fi posibilă doar dacă credem în noi și ne dorim cu adevărat să ne schimbăm. E ca o terapie în alb și negru.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                         ©Dorina Pop, 2023

Voturi 1
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • Un mit spune că cel mai bun prieten al omului - câinele - vede doar în alb şi negru. E un mit. Pewntru că negrul nu este culoare, el este non-culoare, este lipsă de lumină. Iar lumina, oricum o fi ea, dă culoare...

Acest răspuns a fost șters.

navigare

Blog Topics by Tags

Monthly Archives

Topics by Tags

Monthly Archives

-->