Dorina Pop, România, Panorama Literară, Septembrie 2023
- Eseu
Verde
Dacă am fi pictori, nu i-am atribui verdelui cuvinte. Pensulele ar fi cele care ar căuta nuanțe în jocul nostru pe-o pânză sau pe o coală imaculată. Nu suntem nici antreprenorii verii să-i etalăm verdelui măreția. Să analizăm substantivul verde pornind de la forma sa din dicționar? Ar fi prea facil acest lucru. Dacă am putea fi, în același timp, și pictori, și antreprenorii verii, și filologi, poate am simți zâmbetul verdelui, descoperindu-i astfel frumusețea. „Verdele este culoarea dintâi a lumii, cea din care iese la iveală frumuseţea.” - Pedro Calderon de la Barca
Un vechi proverb spaniol susține că: „Adevărul e totdeauna verde.” Poate fi minciuna verde? Într-un segment de timp, posibil, însă nu permanent. Haina tristeții tinde spre nuanțe întunecate. Fericirea posibil c-ar cocheta cu roz. Și jocul culorilor ar putea continua la nesfârșit, dacă Goethe n-ar pune, metaforic afirmând, punctul pe i: „Orice teorie este gri, iar verde este doar arborele cu fructe aurite, care este viaţa... ”
Nu, nu vom staționa la semafor. E verde! Mergem mai departe.
În drumul nostru spre definirea verdelui, într-un colț de stradă, am putea zări o florăreasă. Mireasmă. Culoare. Iubire. Și mult, mult verde. Din pânza prezentului lipsește pictorul Paul Gauguin, însă remarca acestuia ne zâmbește ademenitor: „ Un kilogram de verde este mai verde decât zece grame din aceeaşi culoare.”
Suntem prinși într-o emoție de verde, la-nceput de septembrie. Imaginar, continuându-ne joaca cuvintelor, putem obține o... emoție de toamnă. Îl luăm de mână pe Nichita Stănescu și șoptim în cor: „Dacă nu ştii să recunoşti iarba după verde şi apa după sete, atunci nu-i va fi nimănui dor de tine.”
„Chapeau bas” șoptește verdele, încântat de joaca cuvintelor care i-au omagiat existența. Las și eu un autograf, jos în dreapta paginii, apoi iau verdele de mână și alergăm împreună spre lumină și culoare.
©Dorina Pop, 2023
Comentarii
verdele este o culoare care nu poate fi definită prin cuvinte, ci doar prin experiență directă; verdele este o culoare complexă, care poate fi înțeleasă din mai multe perspective
Eu îți mulțumesc, dragă Aurelia, pentru lectură.