Ioan Muntean - Fuga pentru fugă (2)

Ioan Muntean - Panorama literară, noiembrie 2023

12. (proză)

Fuga pentru fugă (2)

2 Noi perspective

88ab17cc7fa7036cdb6c4c14536d3fb3.gif?profile=RESIZE_400xAlex Preston, deși obținuse momentan victoria asupra trecutului său, înțelegea că lupta abia începuse. Institutele Temporale, măcar câteva dintre ele, nu aveau să lase această schimbare majoră nepedepsită. Cu resurse tehnologice și inteligență artificială la dispoziție, erau hotărâte să-și restabilească controlul asupra fluxului temporal.

În săptămânile care au urmat, Alex s-a aliat cu alți Fugari Temporali, fiecare cu propriile sale motive și dorințe de a-și schimba trecutul. Ei au format o rezistență împotriva Institutelor Temporale, punând în mișcare o serie de călătorii în timp pentru a contracara mișcările inamicilor lor. Astfel, un război feroce a izbucnit, și linia temporală a devenit un câmp de luptă.

Pe măsură ce bătălia se intensifica, Alex a învățat că manipularea timpului nu era doar un instrument puternic, ci și un blestem. Schimbarea trecutului avea consecințe neintenționate și complicate. Un act de eroism din trecut putea duce la catastrofe în prezent. O lume în care linia temporală era mereu sub asediu era o lume haotică și instabilă.

Alex Preston începea să contempleze aspectele fundamentale ale timpului și consecințele schimbărilor asupra acestuia. Odată cu adâncirea luptei împotriva Institutelor Temporale și a consecințelor imprevizibile ale călătoriilor temporale, el își clarifica o nouă perspectivă asupra relației dintre schimbările din trecut și impactul asupra prezentului și viitorului.

Prin discuții și analize în cadrul rezistenței temporale, Alex începe să își expună teoria sa:

– Schimbarea trecutului are un impact direct asupra prezentului, dar este viitorul cel influențat cel mai puternic de aceste acțiuni.

El susținea că:

82fee388c5ac4df3e1903cc4a136111d.gif?profile=RESIZE_400x

– Modificările din trecut pot crea o serie de realități alternative, deschizând posibilități multiple pentru viitor. Cu fiecare schimbare, viitorul va deveni un teren incert, cu potențiale consecințe nesfârșite. Acest lucru e deosebit de periculos, deoarece viitorul, în esența sa, reprezenta calea pe care oamenii se pregătesc să o parcurgă.

Ideea lui Alex sugera că un viitor afectat de schimbările din trecut ar fi, în mod inevitabil, instabil și plin de incertitudine. Schimbările aparent bine intenționate ar putea aduce cu sine consecințe imprevizibile, potențial ducând la paradigme sociale, economice și chiar ecologice complet diferite față de cele cunoscute.

Astfel, deși lupta era pentru a-și repara trecutul, Alex își aducea aminte că schimbarea trecutului nu este un lucru izolat; influențează întregul drum al vieții. Își dădea seama că, uneori, acceptarea și învățarea din trecutul modificat ar putea oferi mai multe lecții decât încercarea de a-l corecta, fără a compromite viitorul și prezentul.

Această perspectivă a lui Alex Preston deschidea o nouă direcție pentru rezistența temporală, învățându-i pe toți cei implicați să abordeze mai atent și mai strategic schimbările pe care intenționau să le facă în trecut. Nu era vorba doar despre a schimba, ci și despre a învăța să gestionezi consecințele acestor schimbări pentru a menține echilibrul temporal.

[…]

©Ioan Muntean, 2023

 

text participant la Cronopediada - Maratonul Panorama Literară

Voturi 1
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • Când propiul prezent, devine peste noapte un simplu... viitor, începi să înveți din greșelile trecutului.

    Din punctul meu de vedere, eu n-aș schimba nimic trecutului meu, dar dacă aș putea mi-aș modela mai frumos prezentul. Apreciez proza dumneavoastră și vă trimit o caldă îmbrățișare.

    • Nuvela (povestirea) mea  tinde să abordeze ideea schimbării nu a trecutului ci a viitorului pentru a modela prezentul (şi implicit un anume trecut)...

  • laughing

Acest răspuns a fost șters.

navigare

Blog Topics by Tags

Monthly Archives

Topics by Tags

Monthly Archives

-->