Ioan Muntean - Panorama literară, octombrie 2023
05. (cyberpoem)
miniciclu cu şerpişori
pâcla aurie a șerpișorilor
pâclă aurie se lasă
peste pădurile cu frunze
ce se înruginesc pe rând
printre frunzele uscate
șerpișori se târăsc
ca niște umbre moi
ce se contopesc cu pământul
e toamnă
şi chiar și în cele mai întunecate momente
există întotdeauna speranță
că primăvara va veni
iar șerpișorii știu
că lucrurile se vor îmbunătăți.
©Ioan Muntean, 2023
Maraton Panorama Literară
contact organizatori: biblioteca.cronopedia@gmail.com sau fabulatortemporis@gmail.com
Comentarii
Mateiule îţi mulţumesc pentru "suplimentul" de informaţii oferit de Rodica. De ce nu o convingi tu să revină pe site? Uitaţi amintirile de pe alte melaguri şi hai să acoperim golul lăsat de cei ce abandonează...
Pâcla aurie este un simbol al visului și al magiei. Șerpii/şerpişorii de lumină sunt îngerii care păzesc visul. Cine pătrunde în pâcla aurie va găsi visul pierdut și va trăi în basmul de odinioară...
...
Ophiuchus, Purtatorul de serpi
O a treisprezecea zodie a aparut odata cu miscarea Pamantului si pozitia Soarelui fata de constelatii. "Pe scurt, Soarele a deviat putin de la traiectoria pe care o avea in urma cu 3.000 de ani, cand a luat nastere astrologia", a declarat John Shobbrook, director al observatorului Siding Spring al Universitatii Nationale din Australia.
Noul semn zodiacal cade in perioada 29 noiembrie – 17 decembrie, intre zodia Scorpionului si cea a Sagetatorului (Scorpion: 23 noiembrie - 29 noiembrie si Sagetator: 17 decembrie - 20 ianuarie). Astfel, cei nascuti intre 29 noiembrie si 17 decembrie sunt in zodia Ophiuchus.
Ce spune legenda
Zodia Ophiuchus este legata de legenda “primului doctor”, Aesculapius. Acesta era un nemuritor, initiat in botanica si medicina de catre centaurul Chiron. Se spune ca zeita Athena i-ar fi dat lui Aesculapius doua sticlute cu sangele Meduzei. Sangele din partea stanga a trupului Meduzei avea puterea de a reda viata. Sangele din stanga era otravitor.
Potrivit unei alte legende, se spune ca Aesculapius si-a castigat renumele de tamaduitor gratie unui sarpe. Intr-o zi, pe cand se afla in casa unui prieten, Aesculapius a ucis un sarpe. Ramase mirat cand, deodata, in incapere intra un nou sarpe, cu ierburi in gura si care il vindeca pe cel ucis, readucandu-l la viata. Pentru ca era un cunoscator ar puterii tamaduitoare a plantelor, Aesculapius a inceput sa vindece oamenii si sa invie mortii, folosind aceasta planta mistica, adusa prima data de sarpe.
Mai tarziu, vindecatorul a facut o calatorie cu Argonautii, in cautarea Lanei de Aur si practicand in continuare medicina. La moartea lui Orion, Aesculapius a vrut sa-i redea acestuia viata, insa Pluto, erou legendar, s-a impotrivit, spunand ca regatul sau ar fi in primejdie daca sfarsitul normal al oamenilor, moartea, ar fi inlocuit de interventiile oamenilor de stiinta. Jupiter, care era de acord cu destinul oamenilor de a pieri la un moment dat, l-a pedepsit pe Aesculapius, ucigandu-l.
Cu toate acestea, regele zeilor i-a recunoscut doctorului talentele si meritele din timpul vietii si l-a asezat pe Aesculapius printre stele, dandu-i numele de Ophiuchus, Purtatorul de Serpi. Acesta simbolizeaza sanatatea si vindecarea, din pricina legaturii cu sarpele, care se innoieste de fiecare data cand isi leapada vechea piele. In simbolistica generala, Purtatorul de Serpi este imaginea renasterii.
Caracteristicile semnului Ophiuchus
Se spune despre persoanele nascute sub semnul Ophiuchus ca au intelepciune si spirit de geniu, iar principalul lor scop este sa aduca pace omenirii si sa vindece pe cei in suferinta. Iata cateva caracteristici ale acestui semn:
... şi aite aşa am descoperit eu taina şerpişorilor Şefului!
Când te gândeşti că dacă nu mă grăbeam la naştere aş fi dost şi eu "Ophiuchusian"...
E cam greu căci nu ştiu cum. Împreunăp cu Şefu' am implementat codul necesar în codul sitelui, dar era pe Ning2, acum decând cu Ning3 nu-l mai găsim. Codul e preluat de pe Photobuchet dar cei de acolo s-au ocoşit ţşi cer bani pentru a vdea ce e pe cont... Nu ştiu de ce la mine încă mai funcţionează şi la alţii nu. O fi din setări de browser dar nici aşa nu prea cred că acolo e buba.
Mulţumesc pentru acceptarea iniţiativei de a comenta cu un text literar (e o idee pentru o acţiune viitoare la care nu ştiu dacă te vei încumeta...
...
Şi pentru a-mi patenta idee încerc şi aici un exercişi:
Catrene despre şoim şi vultur
Să fii şoim sau vultur
Nu e deloc uşor,
Trebuie să ai curaj
Şi să fii mereu în zor.
Trebuie să zbori sus
Peste toate obstacolele,
Trebuie să fii puternic
Şi să nu-ţi pierzi niciodată speranţa.
Dar dacă eşti suficient de puternic
Şi munceşti din greu,
Poţi ajunge şoim sau vultur
Şi să zbori în vârful cerului.