Ahura Mazda

Ahura Mazda, al cărui nume înseamnă domnul înţelept, a fost cel mai important zeu în mitologia persană. Ahura Mazda era venerat de către zeul persan Darius I (care a domnit între anii 522 I.Hr. şi 486 I.Hr.) şi succesorii săi că cel mai mare dintre toţi zeii şi protector al regelui. Când religia cunoscută sub numele de zoroastrism a devenit larg răspândită în Persia în jurul anului 600 I.Hr., Ahura Mazda a devenit zeitatea supremă. Perşii îl considerau creatorul pământului, a cerurilor şi omenirii precum şi sursa bunătăţii şi fericirii pe pământ. El a fost cunoscut mai târziu că Ohrmazd. Ahura Mazda a creat şase fiinţe divine sau îngeri să-l ajute să răspândească bunătatea şi legea în univers. Unul dintre cei mai importanţi îngeri a fost Asha Vahishta (Ordinea Ideală sau Adevărul) care a fost asociat cu justiţia. Un alt înger cheie a fost Vohu Manah (Gândul cel Bun) care simboliza dragostea şi înţelepciunea sacră şi întâmpina sufletele în paradis.

O ramură acum dispărută a zoroastrismului cunoscută sub numele de zurvanism îl privea pe Ahura Mazda şi spiritul malefic Ahriman (cunoscut şi sub numele de Angra Mainyu) ca două spirite opuse dar egale luptându-se pentru controlul lumii. Cu toate acestea fondatorul zoroastrismului îl vedea pe Ahura Mazda că o divinitate transcendentală, Dumnezeul necreat şi Creatorul de bine care reprezintă creaţia, adevărul şi ordinea. Ca urmare zoroastrii îl considerau pe Ahura Mazda ca fiind o forţă mult mai puternică care în cele din urmă va triumfa asupra răului Ahriman. Aşa cum este reflectat într-o culegere de texte numită Avesta, Ahura Mazda este identificat cu spiritul binefăcător şi direct opus celui distrugător. Spiritele binefăcătoare şi rele sunt concepute că fiinţe coeterne, una deasupra şi cealalalta dedesubt, cu lumea în mijloc asemenea unui câmp de luptă.

Ahura Mazda, de pe o uşă a holului principal al Salii de Consiliu, Persepolis, Persia

Zoroastrii credeau că oamenii sunt totdeauna testaţi de către ispitele răului. Deoarece Ahura Mazda este considerat zeul suprem al zoroastrilor, el este adesea comparat cu zeii principali din alte religii: grecii antici de exemplu credeau că Ahura Mazda era pur şi simplu un alt nume pentru Zeus. Spre deosebire de vechii greci şi romani  zoroastrii credeau în voinţa liberă. Ei nu credeau că soarta sau amestecul zeilor pot determina destinul persoanei. Această idee a liberei voinţe individuale se referă de altfel la viziunea zoroastrica, aceea că binele va învinge răul, pentru că Ahura Mazda a creat totul bun – inclusiv omenirea – oamenii vor alege în cele din urmă binele în defavoarea răului.

Ahura Mazda era asociat cu lumina şi focul, simbolurile adevărului, bunătatea şi înţelepciunea. Zoroastrienii se rugau des folosind o flacără sau o altă sursă de lumină ca punct de concentrare pentru rugăciunile lor, la fel ca bisericile creştine utilizau o cruce în calitate de punct focal pentru închinători. Simbolul cel mai frecvent asociat cu zoroastrismul este o imagine a lui Ahura Mazda înfăţişând o siluetă cu aripi de vultur şi coadă. sursa:mitologie

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->