În mitologia greacă Ciclopii au fost un grup de uriaşi care posedau un singur ochi aşezat în mijlocul frunţii. S-a spus despre ei că erau muncitori pricepuţi iar grecii îi acreditează pe aceştia ca fiind creatorii zidurilor a mai multor oraşe antice. Romanii credeau că Ciclopii lucrau la Muntele Etna cu Hefaistos, zeul focului, al metalelor şi al metalurgiei. Poetul grec Hesiod a scris despre 3 dintre ciclopi: Brontes (tunet), Steropes (fulger) şi Argeş (strălucire). Fii ai lui Uranus (cerul) şi Gaia (pământul), aceşti ciclopi au fost alungaţi de către tatăl lor în Tartarus după ce s-au născut. Ei în cele din urmă i-au dat lui Zeus darurile tunetului şi fulgerului cu care i-a învins pe Titani şi a devenit astfel conducătorul universului. Mai târziu autorii au relatat că Zeus l-a ucis pe Asclepius, fiul lui Apollo determinându-l pe Apollo să îi ucidă pe Ciclopi pentru a se răzbuna.
În Odiseea, Homer descrie cum Ulise a fost capturat de către crudul şi barbarul ciclop pe nume Polifemus, fiul lui Poseidon. Polifemus a mâncat şase dintre membrii echipajului lui Ulise. Cu toate acestea Ulise şi restul echipajului sau au reuşit să scape orbindu-l pe Polifemus cu un par lung şi ascuţit. Povestea lui Ulise şi a lui Polifemus este de obicei utilizată pentru a evidenţia viclenia lui Ulise, o calitate pe care grecii au preţuit-o. Ulise dovedeşte că viclenia poate fi mai valoroasă decât forţa fizică.
Ciclopul gigantic Polifemus
Noţiunea de Ciclopi poate avea originea din practică metalurgiştilor antici, aceştia purtând un plasture pentru ochi în scopul de a se proteja de scântei în timp ce lucrau. Aceasta explică strânsă asociere a Ciclopilor cu prelucrarea metalelor şi zeul Hefaistos. O altă teorie, sugerată prima dată de către paleontologul Othenio Abel la începutul secolului al XX-lea se referă la craniile elefantului pitic găsite în regiune ce ar fi putut conduce la miturile Ciclopilor. Craniile acestor elefanţi – care au trăit în zona în urmă cu circa opt mii de ani în urma – înfăţişând o cavitate nazală adâncă direct în centrul craniului. Această cavitate ar fi putut uşor confundată cu o cavitate oculară uriaşă, în special de către persoanele care nu au văzut elefanţi vii.Ciclopii sunt de obicei asociaţi cu focul şi fulgerul. Mai târziu Ciclopii cum ar fi Polifemus spre deosebire de Ciclopii originali simbolizează sălbăticia şi fărădelegea.(mitologie)
Răspunsuri