In realitate, Mesopotamia a insumat contributiile civilizatorice si culturale a trei popoare distincte a caror istorie s-a desfasurat pe teritoriul sau..
Cel mai vechi, sumerienii, au ocupat sudul tarii de-a lungul coastei Golfului Persic. Apoi, akkadienii de origine semita, stabiliti in zona centrala( pana la latitudinea actualului Bagdad), fondatorii Babilonului (Bab-ili=”poarta zeului” Marduk).
In fine, asirienii, triburi razboinice pornite din regiuniile muntoase din nord.Incat la rigoare s-ar putea vorbi, separat, de o civilizatie sumeriana, o civilizatie akkadiana si o civilizatie asiriana, ca de tot atatea aporturi cu profiluri proprii ale unor popoare deosebite ca rasa, caracter, limba, traditii si nivel de cultura. Printr-un indelungat proces de contacte si de fuziune a lor s-a constituit ceea ce numim “civilizatie mesopotamiana”-ca o suma de date, ca o sinteza care de-a lungul a trei milenii de coexistenta a cunoscut si fenomene de integrare, si perioade de predominare politica si culturala a unui popor sau a altuia.
Cele mai ample informatii despre felul de organizare familiala, sociala, administrativa si politica a Mesopotamiei ni le furnizeaza Codul lui Hammurabi.Redactat in sec. Al XVIII-lea i.e.n., acesta este o codificare a mai multor legi stravechi sumeriene si akkadiene;ca atare reflecta si realtati din epoci mult mai vechi.
Codul lui Hammurabi are o execeptionala valoare documentara nu numai sub raportul juridic, al legislatiei, ci in primul rand ca document asupra vietii sociale sumero-babiloniene, in general.Vechimea, caracterul sau arhaic este atestat de pilda de formularea-cea mai veche pe care o cunoastem-a “legii talionului”(“daca cineva a scos ochiul unui om liber sa se scoata si al lui…Daca cineva a scos dintele unui om egal cu el sa I se scoata si dintele lui » C.H., 196, 200).Un articol dintr-un vechi cod sumerian permitea tatalui sa-si vanda copiii ca sclavi ;C.H. confirma ca barbatul isi putea vinde creditorului sau sotia, fiul ori fiica, dar numai pe o durata de trei ani.
Trebuie să fii membru al Cronopedia pentru a adăuga comentarii!
Răspunsuri