Descoperiri senzaţionale despre dinastia Cantemir. Autorul “Istoriei Hieroglifice” se trage din conducatorii Hoardei de Aur
Rădăcinile dinastiei domneşti Cantemir se trag de la conducătorii Hoardei de Aur; mama unuia dintre strămoşii Cantemirilor era chinezoaică; bunelul domnitorului Dimitrie Cantemir a fost executat de sultan pentru că a fost incomod; iar tatăl lui Dimitrie, Constantin, a primit tronul Moldovei drept răsplată pentru că a salvat haremul sultanului de la moarte – aceste şi alte descoperiri de senzaţie au fost făcute de ambasadorul Feodor Angheli în manuscrisul cărţii sale "Epoca şi arborele genealogic al neamului Cantemir (interpretare nouă)", transmite Info-Prim Neo.
Diplomatul, jurnalistul, scriitorul şi cercetătorul Feodor Angheli a făcut aceste descoperiri consultând materiale de arhivă turceşti, austriece şi ale poporului Nogai. Potrivit lui Angheli, concluziile unor istorici precum că neamul lui Cantemir ar fi avut rădăcini comune cu Emirul Timur (Tamerlan, 1336-1405) nu sunt susţinute de fapte istorice. "Tamerlan este un fenomen exclusiv al Asiei Centrale, iar Cantemir – un fenomen de pe malurile râului Volga". Genealogia familiei Cantemir, originară din tribul Mansur al Marii Hoarde Nogai, cuprinde şase sau şapte ramificaţii. Mansur a fost han al Hoardei de Aur în anii 1419-1427. În anii următori, '20-30 ai secolului XV, s-a format Hoarda Nogai, după dezintegrarea Hoardei de Aur, iar fondatorul acestei hoarde a fost Edigey. Mama lui Edigey a fost chinezoaică. Către mijlocul sec. XVI, Hoarda Nogai cuprindea 18 popoare tribale, printre care şi cel al Mansurilor, de la care se trage neamul Cantemireştilor, susţine Angheli. Toţi stramoşii Cantemirilor au fost musulmani, afirmă autorul, şi ei nu puteau purta nume greceşti, slavone sau latine, precum afirmă unii istorici. Conform arhivelor, neamul Cantemireştilor are următoarele trepte: Edigey – Mansur – Divey – Araslan Divey – Araslanoglu Cantemir (alias Cantemir Divey, bunicul lui Dimitrie Cantemir) – Constantin Cantemir.
Cantemir este un pseudonim şi se compune din două cuvinte: kan (han) + demir (fier), ceea ce împreună ar înseamnă “han de fier" sau “han puternic". Strămoşii Cantemirilor puteau să se stabilească în Bugeac după ocuparea de către otomani, în anul 1484, a Akkermanului şi Chiliei, când sultanul Baiazid II adăposteşte în aceste locuri 40 de mii de tătari Nogai şi crimeeni, scutindu-i de impozite. Dar, cel mai probabil, ei au ajuns aici după campania din 1538 a sultanului Suleiman I Magnificul, când turcii au cucerit Tighina, numind-o Bender. În aceeaşi perioadă, a fost definit hotarul între Bugeac şi Moldova , de-a lungul Valului lui Traian, după care poarta a mutat la gura Niprului şi în Bugeac mulţi tătari Nogai. În secolul XVI, din tătarii Nogai s-a desprins o parte care a format hoarda Bugeacului (Akkerman). În 1610-1617, uluşii lui Cantemir traiau în partea de vest a cursului inferior al Niprului, susţine Angheli.
Între 1622-1637, Cantemir Araslanoglu a fost guvernator al provinciei Silistra, care se întindea de la Silistra bulgărească până la gurile Niprului şi Dunării, inclusiv Dobrogea, Akkerman şi Chilia. Araslanoglu, bunicul lui Dimitrie Cantemir, a avut cel mai înalt titlu militar oferit de Paşă – vizir (ministru), “administratorul malurilor Mării Negre" – drept răsplată pentru contribuţia sa în bătăliile cu polonezii în timpul campaniei din 1621 a sultanului Osman II la Hotin.
Potrivit lui Angheli, bunicul lui Dimitrie Cantemir avea un pronunţat sentiment antipolonez, fiind în acelaşi timp un apărător vehement al islamului. Deţinea în Bugeac, în anumite perioade, armate de până la 40 de mii, o forţă de care se temeau şi în Hanatul Crimeii, dar şi la Istanbul . Din ordinul sultanului Murad IV, la 5 iulie 1637, Cantemir Araslanoglu a fost executat la Istanbul. Pretext a servit faptul că feciorul său mai mic, aflat în stare de ebrietate, omorâse un musulman. Adevăratul motiv, însă, a fost altul. Poarta se pregătea de război cu Iranul şi avea nevoie să facă pace cu polonezii, care vedeau în Cantemir Araslanoglu un duşman implacabil. Aici se adaugase şi rivalitatea aprigă dintre hanul Crimeei, Inayet Girey şi Cantemir Araslanolgu, care ţinea Poarta în permanentă tensiune. Astfel, sultanul a hotărât să-l elimine pe incomodul conducător al Nogailor din Bugeac, după ce l-a înlăturat mai întâi pe hanul Crimeei.
Bunicul lui Dimitrie Cantemir avea multe soţii şi în Crimeea, şi pe malurile Niprului şi ale Dunării. În documente sunt fixate patru soţii – atât cât permitea islamul, celelalte erau cadâne. Se pare că una dintre soţiile lui a fost creştină. De la Constantin Cantemir şi porneşte "originea creştină" a unei noi dinastii, numită dinastia lui Constantin Cantemir. Potrivit autorului, la 15 august 1672, Constantin Cantemir şi oştenii lui moldoveni au salvat de la un atac polonez haremul sultanului Mehmet IV. Drept răsplată, la 15 iulie 1685, Cantemir a ocupat tronul (1685-1693) Moldovei şi a primit numele de Constantin. Pe linie paternă, dinastia Cantemir a durat 117 ani. În anul 1820, dinastia Cantemir a luat sfârşit, prin moartea nepotului lui Dimitrie Cantemir, colonelul Dmitri Constantinovici, care se îmbolnăvise de ideea fixă că ar fi domn al Moldovei şi Valahiei, spune Fiodor Angheli.
Autorul a transmis manuscrisul editurii "Ştiinţa" şi academicianului Andrei Eşanu. Născut la 24 octombrie 1935 în satul Gaidar, raionul Ceadâr-Lunga, Fiodor Angheli este absolvent al Institutului statelor Asiei şi Africii al Universităţii "M. Lomonosov" şi al Şcolii superioare de partid din Moscova. A fost corespondent al ziarelor "Novosti" (1967-1972) şi "Pravda" (1974-1979) la Bucureşti. A activat în secţia relaţii externe a Comitetului Central al PC din RSSM (1972-1974). A fost directorul general al Agenţiei "Moldpress" (1983-1990) şi, ulterior, şeful Biroului Agenţiei "Itar-Tass" în Moldova (1990-1994). Deputat în Parlamentul R. Moldova (1990-1998). Ambasador al R. Moldova în Turcia, Egipt şi Quweit, cu reşedinţa la Ankara (1998-2001). sursa:newspad.ro/Descoperiri-senzationale-despre-dinastia-Cantemir
Vizualizări: 6
Trebuie să fii membru al Cronopedia pentru a adăuga comentarii!
Răspunsuri
More Good Day Comments