Epoca metalelor

Inceputul prelucrarii metalelor, si intai de toate a bronzului, a atras schimbari importante in viata societatii primitive. Cea mai insemnata schimbare o constituie descompunerea oranduirii primitive si aparitia treptata a unor relatii noi, care anunta oranduirea sclavagista.

Arme si ornamente din Epoca Bronzului

Cercetarile arheologice au descoperit cantitati considerabile de obiecte de bronz, pumnale, lanci, obiecte de podoaba etc. prevazute cu decoratii de forme geometrice, discuri, triunghiuri, puncte, zigzaguri etc.

Vas chinezesc gefuding gui din bronz
Dinastia Shang (1600–1046 i.Hr.)

O data cu inceputul prelucrarii bronzului, la sfarsitul mileniului al IV-lea i.Hr., in vaile bogate ale fluviului Nil si in Mesopotamia isi fac aparitia primele state sclavagiste.

Vas chinezesc pu din bronz, cu motivul dragonului
(722–481 i.Hr.)

Arta comunei primitive este insemnata pentru ca arata primii pasi ai omului pe drumul creatiei artistice. Ea exprima clar si realist, sub forma creatiei artistice, cunostintele diferitelor populatii in diferite stadii de dezvlotare a societatii primitive.

Suprafata de bronz a tobei Song Da
Cultura Dong Son, Vietnam

O data cu aparitia claselor antagoniste si a statului, artistii sunt obligati sa lucreze pentru interesele claselor exploatatoare, ale regilor si ale aristocratilor; de aceea arta se va dezvolta, multa vreme de acum inainte, in stransa dependenta de religie, care constituia pentru paturile dominante principalul instrument de oprimare.

Cupa de bronz din Epoca Tarzie a Bronzului,
din zona Republicii Cehe,
Muzeul National, Praga

Pumnal mare pentru ceremonii,
din tipul Plougrescant-Ommerschans,
Plougrescant, France, 1500–1300 i.Hr.

Lingou din Epoca Bronzului, Creta

sursa pozelor: wikipedia
istoria artei

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • MUZEUL DE ISTORIE PIATRA - NEAMT


    Înfiinţat în anul 1934 de către preotul Constantin Matasă.
    Dacă în primele opt săli sunt prezente cele mai semnificative aspecte ale epocii pietrei, de la sala 9 sunt expuse cele mai importante descoperiri ale epocii metalelor. Perioada mijlocie ale epocii bronzului (aprox. sec. XIX-XV î.Hr.) este reprezentată prin culturile Costişa (Lunca, Borleşti, Poduri) şi Monteoru, situl de la Costişa aflându-se aproximativ la 30 km sud de Piatra-Neamţ.

    În perioada târzie a epocii bronzului, teritoriul judeţului Neamţ a fost ocupat de comunităţi ale culturii Noua (sec. XIV-XII î.Hr.). Grupul Corlăteni, care este atribuit Hallstatt-ului tracic, este evidenţiat prin materiale ceramice şi piese de metal descoperite la Târpeşti, Dulceşti, Rădeni ş.a. Pentru Hallstatt-ul final şi prima etapă a La-Tene-ului descoperirile de la Lunca şi Vlădiceni documentează că aria de difuziune a aspectului cultural Canlia a inclus în secolele V-III î.Hr. şi zona subcarpatică a Moldovei.

    Referindu-ne la epoca clasică de dezvoltare a civilizaţiei geto-dacice menţionăm că muzeul din Piatra-Neamţ a adus o contribuţie deosebită la cercetarea staţiunilor de la Bâtca Doamnei, Cozla şi Calu.
Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->