Faptele gândului prin timpi şi spaţii – Ovidiu

„O timp, care macini lucrurile, fiinţele şi tu, vechime invidioasă, pe toate le distrugeţi şi stricate de dinţii vârstei le consumaţi treptat pe toate printr-o moarte lentă...”


(Publius Ovidius Naso (n. 20 martie, 43 î.Hr., Sulmo, azi Sulmona/Aquila - d. 17 sau 18 d.Hr., Tomis, azi Constanţa) a fost un poet roman, cunoscut în română sub numele de Ovidiu. Datorită perfecţiunii formale a stilului, umorului fin şi fanteziei creatoare a devenit unul dintre clasicii literaturii latine, alături de Horaţiu şi Virgiliu. Ovidiu a excelat în forma distihului elegiac, cu excepţia Metamorfozelor, scrise în hexametru dactilic, după modelul Eneidei lui Virgiliu sau epopeelor lui Homer.)


Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Intre operele poetului latin Ovidius – am putea spune:primul cîntaret cunoscut al teritoriului dintre Dunare si Marea Neagra de o pretuire unanima s-au bucurat întotdeauna Metamorfozele. Ele sunt un lung sir de povestiri mitologice, variate ca subiect si actiune dar având toate un sfârsit asemanator: metamorfoza personajelor. Poetul cauta sa dea naratiunilor sale o înlantuire unitara, o succesiune cronologica. Povestirea începe cu creatia universului si a primilor oameni si, dupa un sir de întâmplari în care personajele principale sunt zeii si eroii mitologiei grecesti sau ai legendelor homerice, ajunge la întemeierea Romei, încheindu-se cu metamorfoza lui Caesar în stea.
    În afara de valoarea ei literara, aceasta opera are si o deosebita valoare documentara, ea constituind cea mai însemnata colectie de mituri transmisa de scriitorii antici. Opera oglindeste în chip artistic diferite aspecte ale societatii sclavagiste, fiind, alaturi de izvoarele istorice, o pretioasa sursa de informatie, asupra vietii, obiceiurilor si relatiilor sociale din lumea antica.
    Asadar, între 2 si 8 d.Ch., Ovidius a compus, în cincisprezece carti, o epopee de factura cu totul originala. în aproximativ 12.000 de hexametri dactilici, Ovidius prezinta aproape 250 de legende privitoare la metamorfoze.
Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->