„O timp, care macini lucrurile, fiinţele şi tu, vechime invidioasă, pe toate le distrugeţi şi stricate de dinţii vârstei le consumaţi treptat pe toate printr-o moarte lentă...”
(Publius Ovidius Naso (n. 20 martie, 43 î.Hr., Sulmo, azi Sulmona/Aquila - d. 17 sau 18 d.Hr., Tomis, azi Constanţa) a fost un poet roman, cunoscut în română sub numele de Ovidiu. Datorită perfecţiunii formale a stilului, umorului fin şi fanteziei creatoare a devenit unul dintre clasicii literaturii latine, alături de Horaţiu şi Virgiliu. Ovidiu a excelat în forma distihului elegiac, cu excepţia Metamorfozelor, scrise în hexametru dactilic, după modelul Eneidei lui Virgiliu sau epopeelor lui Homer.)
Răspunsuri
În afara de valoarea ei literara, aceasta opera are si o deosebita valoare documentara, ea constituind cea mai însemnata colectie de mituri transmisa de scriitorii antici. Opera oglindeste în chip artistic diferite aspecte ale societatii sclavagiste, fiind, alaturi de izvoarele istorice, o pretioasa sursa de informatie, asupra vietii, obiceiurilor si relatiilor sociale din lumea antica.
Asadar, între 2 si 8 d.Ch., Ovidius a compus, în cincisprezece carti, o epopee de factura cu totul originala. în aproximativ 12.000 de hexametri dactilici, Ovidius prezinta aproape 250 de legende privitoare la metamorfoze.