Forumurile Imperiale sunt o serie de piete monumentale construite in decursul unui secol si jumatate (intre anii 46 i.Chr. si 113 in centrul Romei de catre Imparatii romani.
Dintre acestea insa nu face parte Forumul Roman, vechea piata republicana, care a fost construit in Secolul al VI-lea i.Chr. si care a fost timp de secole centrul politic, religios si economic al orasului. In ciuda existentei a inca multor cladiri si a reconstructiei celor mai vechi si in ciuda multor monumente care il infrumusetau, Forumul Roman nu si-a mai pastrat caracterul unitar. Sub Iulius Caesar si Augustus au avut loc constructia Basilicii Iulia si refacerea Basilicii Aemilia, care delimitau laturile lungi ale pietei si ii dadeau o anume regularitate.
Forumul lui Caesar
Gaius Iulius Caesar a decis sa construiasca o piata impunatoare care sa poarte numele sau, Forumul lui Caesar, inaugurata in 46 i.Chr. (probabil inca incompleta si terminata ulterior de August).
Spre deosebire de Forumul Roman era vorba de un proiect unitar: o piata cu portici laterali lungi si in centru cu un templu dedicat Venerei Genetrix, din care Iulius Caesar considera ca descinde prin Iulus, fiul lui Eneas,stramosul gintei Iulia. Caesar a platit din proprii bani terenurile pe care trebuia inaltat noul monument. In plus a dispus modificarea orientarii traditionale si seculare a Curiei, sediul Senatului, care primise sarcina de a il reconstrui dupa distrugerea sa intr-un incendiu, astfel incat sa se adapteze la aceea a noului Forum care ii purta numele.
Noua piata relua modelul porticilor costruite in interiorul templelor pe care cei mai importanti si influenti oameni politici din ultimul secol al Republicii le-au ridicat in zona si avea scopul pur de propaganda personala si de obtinere a consensului. Dar evident ca vecinatatea vechiului centru politic sporea mult efectul.
Forumul lui Augustus
Augustus promisese un templu dedicat lui Marte cu ocazia bataliei de la Filippi din 42 i.Chr., in care impreuna cu Marcus Antonius ii invinsese pe ucigasii lui Caesar si, in felul acesta, ii razbunase moartea. Templul este inaugurat doar dupa 40 de ani, in anul 2 i.Chr., fiind ridicat intr-o alta piata monumentala, Forumul lui Augustus. Fata de Forumul lui Caesar, noul complex era dispus ortogonal, iar templul se sprijinea de un zid foarte vechi, conservat inca, care despartea monumentul de cartierul Suburra. In afara de aceasta porticile aflate pe laturile lungi se deschideau in spatii ample semicirculare acoperite, destinate adapostirii activitatii tribunalelor.
Si in acest caz constructia complexului a fost gandita cu scop de propaganda si toata decorarea sa celebra noua era a aurului care se inaugura cu principatul lui Augustus.
Forumul Pacii
Sub imparatul Vespasian a fost construita in anul 75 o alta piata mare, separata de Forul lui August si cel al lui Cezar de catre strada Argileto, care punea in legatura Forul Roman cu Suburra, si aflata inspre Velia (in directia Coloseumului). Acest complex nu era considerat la inceput drept un Forum Imperial, ci doar mult mai tarziu si este cunoscut, de asemenea, drept Templum Pacis sau Forumul lui Vespasianus.
Chiar si forma sa era diferita: era creata ca si un patrulater vast incercuit de porticuri, cu timpul fiind inserat in porticul laturii din spate. Zona centrala nu era de fapt pavata ca si o piata, ci era sistematizata ca o gradina, cu vase de apa si piedestaluri pentru statui, care o faceau un adevarat muzeu in aer liber.
Monumentul era ridicat ca si o sarbatorire a cuceririi Ierusalimului. Intr-una dintre aule aflate in spatele porticilor a fost afisata Forma Urbis Severiana, harta din marmora a Romei antice, creata in epoca severiana (inceputul Secolului III) pe marmora care acoperea peretele, ramasa partial pana acum.
Forumul lui Nerva sau Forum Transitorium
Domitian a decis sa uneasca complexele precedente si in zona neregulata ramasa libera intre Templul Pacii, Forumul lui Caesar si al lui Augustus in anul 98 a ridicat o alta piata monumentala care le lega pe toate intre ele.
Spatiul limitat, ocupat in parte de catre Forumul lui Augustus si de strada Argiletum, l-a costrans sa construiasca portice laterale ca si simple decoratiuni ale zidurilor inconjuratoare. Templul, dedicat zeitei Minerva (protectoarea sa) a fost ridicat in exteriorul esedrei Forumului lui Augustus, iar spatiul ramas a fost folosit pentru o intrare monumentala (Porticus Absidata) pentru toate forumurile.
Moartea lui Domitian datorita unei conspiratii a facut ca complexul, acum aproape terminat, sa fie inaugurat de succesorul sau Nerva de la care a luat numele de Forumul lui Nerva.
Mai este cunoscut si ca Forum Transitorium, datorita functiei de pasaj de trecere pe care o avea.
Forumul lui Traian
Probabil ca proiectele lui Domitian erau mai ambitioase si poate ca sub conducerea sa au inceput deja lucrarile de indepartare a inaltaturii care lega Colina Capitoliului de Colina Quirinal si inchidea valea Forumurilor in partea dinspre Campul lui Marte, in directia actualei Piete Venetiene.
Proiectul a fost reluat si terminat in anii 112-113 de Traian prin costruirea Forului lui Traian, cu ocazia cuceririi Daciei si ale carui decoratiuni celebrau victoriile sale militare. Lucrarile de pregatire au fost foarte complicate: a fost indepartata saua muntuoasa, pentru a avea spatiul necesar noului complex, s-a reconstruit templul lui Venus in Forul lui Cezar si s-a construit Piata lui Traian.
Piata forumului era inchisa in spate de Basilica Ulpia, cu Columna lui Traian in spate.
In fata bazilicii a fost ridicata o statuie ecvestra colosala a imparatului. Ultimul dintre Foruri era totodata cel mai mare si majestuos. autor:Adela Bianca Moga
Trebuie să fii membru al Cronopedia pentru a adăuga comentarii!
Răspunsuri