Ganesha, zeul norocului şi al înţelepciunii, este unul dintre cei mai populari zei hinduşi. Oamenii apelează la el la începutul oricărei sarcini deorece se crede că binecuvântarea lui asigura succesul. Ganesha este portretizat ca un om scund cu burtă, patru mâini şi un cap de elefant cu un singur fildeş. El este fiul lui Shiva, zeul hindus al distrugerii şi al soţiei sale Parvati.
Mai multe legende spun cum Ganesha a ajuns să aibă un cap de elefant. Una dintre ele spune că Parvati era atât de mândră de fiul ei încât a cerut tuturor zeilor să se uite la el, chiar şi zeului Shani. Privirea lui Shani transforma în cenuşă tot ceea ce vedea, inclusiv capul lui Ganesha. Brahma, zeul creaţiei a instruit-o pe Parvati să îi dea fiului ei primul cap găsit, ceea ce s-a dovedit a fi cel al unui elefant. Potrivit unei alte relatări Shiva a radiat capul lui Ganesha şi mai târziu a ataşat capul unui elefant de trupul fiului său. Unicul fildeş al lui Ganesha este de asemenea subiectul diverselor mituri. Într-o poveste se spune că acesta a pierdut pentru a doua oară fildeşul într-o luptă cu Parasurama, o formă a zeului Vishnu. Un alt mit susţine că Ganesha a pierdut fildeşul după ce l-a folosit pentru a scrie epopeea hindusă numită Mahabharata.
Statuia lui Ganesha aşezat pe un tron
Elefanţii au fost de mult timp utilizaţi în zone din India ca animale de lucru preţuiţi pentru inteligenţa şi puterea lor masivă. Deşi nu sunt domesticiţi în acelaşi mod în care caii şi alte animale de tracţiune sunt, forţa lor imensă a fost folosită pentru deplasarea încărcăturilor şi dezrădăcinarea copacilor. Deşi sălbatici prin natura lor, elefanţii au fost rareori priviţi ca o ameninţare în ciuda mărimii lor. Acest lucru poate explica de ce hinduşii au încorporat un zeu cu cap de elefant în colecţia de zei recunoscuţi şi veneraţi.
În mitologia hindusă Ganesha este un simbol al artelor şi al ştiinţelor şi reprezentând începuturile lucrurilor. Ganesha este de obicei asociat cu obstacolele; el înlătura obstacolele din calea adepţilor merituoşi care încearcă să realizeze un obiectiv, în timp ce introduce obstacole în calea celor care au nevoie să înveţe puterea sau dedicaţia. În toate aceste roluri, Ganesha funcţionează ca un profesor, mentor sau protector. Ganesha este considerat un simbol al inteligenţei şi al înţelepciunii pe lângă faptul că reprezintă şi un simbol al norocului.sursa:mitologie
Răspunsuri