Invenții și descoperiri
* Platformă mobilă pentru experimente aerodinamice. Dispozitivul era montat pe un tren, iar experimentele se desfăşurau în mişcare, la o viteză de 90 km/h, pe linia Paris-Saint Quentin. Astfel a putut face determinări cantitative aeronautice, folosind un tunel de vânt cu fum, o balanţă aerodinamică şi o cameră fotografică specială, de concepţie proprie. Datorită acestor experimente a stabilit un profil de aripă funcţional pentru viitoarele sale avioane.
* 1911: În Reims, Henri Coandă prezintă un avion dublu motor cu o singură elice.
* 1911-1914: În calitatea sa de director tehnic al Uzinelor Bristol, Henri Coandă proiectează câteva avioane "clasice" (cu elice) cunoscute sub numele de Bristol-Coandă. În 1912 unul dintre ele câştigă premiul întâi la Concursul internaţional al aviaţiei militare din Anglia.
* 1914-1916: Henri Coandă lucrează la Dalauney-Belleville Airplanes în Saint Denis. Aici proiectează trei tipuri de aeronave, dintre care cel mai cunoscut este Coandă-1916, cu două elici apropiate de coada aparatului. Coandă-1916 este asemănător cu avionul de transport Caravelle, la proiectarea căruia de fapt a şi participat.
* Invenţia unui nou material de construcţie, beton-lemnul, folosit pentru decoraţiuni (de exemplu la Palatul culturii din Iaşi, ridicat în 1926, decorat în totalitate cu materialul lui H. Coandă)
* 1926: În România, Henri Coandă pune la punct un dispozitiv de detecţie a lichidelor în sol. E folosit în prospectarea petroliferă.
* În Golful Persic inventatorul român construieşte un echipament oceanic de depozitare a petrolului extras departe de malul mării.

Avionul cu reacție,premieră mondială,realizat de Coandă in 1910

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Navigatia aeriana se transforma treptat in navigatia spatiala...cele doua domenii neputand fi separate.

    Felicitari pentru expunere!

  • Henri Coanda - interviu

    Vezi mai multe video din evenimente
    • Henri Coandă s
    • Piramida Lui Henri Coanda
    • Excelente răspunsuri ! Le-am citit cu interes. Mulțumesc!

      Int-un manual mai vechi de franceză era un text despre pionierii aviației române.(Traian Vuia,Aurel Vlaicu ,Henri Coandă). Il citeam elevilor cu un fel de orgoliu...Și le ceream să caute și să aducă in formații;erau mai greu de găsit ,nu exista internet ...dar se străduiau...

    • Henry Coanda
  • Muțumesc,Dan! .Mă bucur mult că ești mereu alături de mine! Si eu citesc ce scriu prietenii mei...Dar nu sunt convinsă că toți fac la fel...Ești un prieten minunat!1939338032?profile=original

  • Henri Coandă -  un număr de referință din galaxia inventatorilor de renume !  Și ce fericire e că e român !

    Felicitări pentru postare !

    Dan

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->