Iisus şi Iuda

În urmă cu câteva secole, un celebru artist a fost angajat pentru a picta interiorul catedralei dintr-un oraş sicilian. Subiectul lucrării era viaţa lui Hristos. Vreme de mulţi ani, maestrul a lucrat fără încetare şi, în cele din urmă, lucrarea era gata, cu excepţia a doua importante portrete: cel al lui Iisus copil şi cel al lui Iuda. Pictorul a căutat peste tot, în lungul şi în latul Siciliei, modelele potrivite pentru aceste esenţiale portrete.

Într-o zi, în vreme ce se plimba prin oraş, atenţia i-a fost atrasă de câţiva copii ce se jucau în stradă. Printre ei, era un băiat de 12 ani, a cărui faţă l-a tulburat până în străfundul sufletului. Înaintea lui se afla o imagine copleşitoare a purităţii, dar şi a puterii de a elibera oamenii de suferinţe şi amăgiri. A luat copilul cu el la catedrala şi, timp de câteva săptămâni, zi de zi, băiatul a stat nemişcat până când portretul lui Iisus copil a fost desăvârşit.

Pictorul nu reuşea însă să găsească nici un bărbat ale cărui trăsături să redea cât mai expresiv înfăţişarea lui Iuda. A ajuns chiar până acolo încât să ofere o mare recompensă acelui om care ar fi putut să îi ofere modelul unei figuri încărcate de toate păcatele omenirii. Nu s-a resemnat nici o clipă şi a continuat să umble de colo colo, prin satele şi cătunele italiene. Căutările lui au durat săptămâni, luni, ani..

După mult timp, pe când îşi îneca amarul în băutură într-o tavernă, a fost surprins de o apariţie înfiorătoare. Un bărbat cu o fată inspaimantatore, plină de zbârcituri şi cicatrici, a păşit pragul cârciumii şi a început să se milogească pentru un pahar cu vin. Faţa lui părea să fie o oglindă a tuturor viciilor umane. Traversat de o bucurie fără margini, artistul l-a apucat de braţ pe cerşetor şi l-a îndemnat: „Vino cu mine şi îţi voi cât vin doreşti!

Zi şi noapte, pictorul nu şi-a scăpat din ochi modelul şi a lucrat febril la finalizarea capodoperei sale. Pe măsură ce înainta în muncă, s-a petrecut însă o transformare profundă în atitudinea bărbatului ce îi stătea în faţă. O stranie tensiune a pus stăpânire peste el şi i-a îndepărtat expresia îndobitocită şi resemnată pe măsuţa ce îşi aţintea cu nelinişte şi oroare ochii injectaţi peste portretul său ce începea să capete contur.

Într-o seară, nemairezistând atmsferei încordate din biserică, artistul şi-a pierdut răbdarea şi a întrebat: „Ce se întâmplă cu tine, omule? Ce anume te face să suferi atât de crunt?

Bărbatul şi-a îngropat fata în palme oftând din greu. După un timp, şi-a ridicat capul, dându-şi la iveală lacrimile:

 

Maestre, nu îţi mai aminteşti de mine? Cu mulţi ani în urmă, m-ai ales drept model pentru portretul lui Iisus copil!

 

(artistul era Leonardo da Vinci şi povestea e descrisă în „Viaţa şi învăţăturile maeştrilor din extremul orient” de Baird Spalding – sursa:filedelumina.ro

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Frumos!
  • Cina cea de taină

    Demult, pe când omul punea-n ce făcea

    Iubire și suflet și har

    Trăia un Da Vinci ce-n artă sclipea

    Și toți se mirau de-al său dar.

     

    Odată picta un lăcaș de-nchinat,

    O scenă din sfinte scripturi:

    Chiar ”Cina de taină”  ce Domnul a dat

    În cinstea preasfintelor guri.

     

    Dar munca-i se-opri la chipuri ce-aveau

    Un Bine și-un Rău de-ntrupat:

    Isusul preasfânt și Iuda-și cereau

    Modelul de chip de pictat

     

    Găsi într-un cor un chip visător

    Seninu-i cu drag i-a pictat.

    La rău căutând modele de zor

    Trei ani ca o clipă-au zburat.

     

    În zdrențe, băut, într-un șanț a găsit

    Un tânăr pierdut în păcat

    În chipu-i un Iuda perfect a zărit

    Și iute s-a pus pe lucrat

     

    Încet revenindu-și bețivul a spus:

    - Pictura aceasta o știu!

    Am stat ca model să-l pictezi pe Isus!

    S-a dus tot ce-aveam pe pustiu...

     

    Căci toate-s gândite-n ceaslovul de sus

    Din ce ne-a fost dat pe pământ:

    Când simți fericirea ai chip de Isus

    Și Iudă când lumea-ți s-a frânt...

  • Cât pot urâți chipul și sufletul alegerile pe care le facem in viața! Mulțumesc domnule Ioan pentru această lecție de viață.
Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->