Samuel Morse,pictor si inventatorul codului Morse

 


In 27 aprilie 1791 (†1872) s-a nascut Samuel Morse , inventatorul codului Morse. A realizat în anul 1837 un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840 şi a inventat în 1838 alfabetul care-i poartă numele, folosit şi în prezent.

Alfabetul Morse este o metoda de transmitere a informatiei folosind secvente standardizate de semne sau pulsatii scurte si lungi – cunoscute in mod comun ca “puncte” si “linii” – pentru litere, cifre si caracterele speciale specifice oricarui mesaj.Datorita dezvoltarii ulterioare a comunicatiilor si folosind o gama larga de unde electromagnetice folosind metode mai avansate tehnologic, utilizarea alfabetului Morse a devenit in zilele noastre, intr-un fel, desueta si aproape uitata.

Totusi, exista domenii de utilizare, asa cum ar fi navigarea maritima si aeriana, precum si comunicarea radioamatoare (ce foloseste unde electromagnetice continue), in care folosirea inventiei americanului Morse este de neinlocuit. De fapt, codificarea Morse este singura modalitate digitala de modulare si transmitere a informatiei care poate fi folosita eficient si citita usor de catre oameni, fara a necesita existenta unui computer, fapt care permite transmiterea digitala a informatiei pe canale de comunicare destinate transmiterii sunetelor si deci a vocii umane.

Exista un alfabet Morse international, care este compus din sase elemente diferite:

1. semn scurt, denumit punct sau dit (•);
2. semn lung, denumit linie, dash sau dah (–);
3. un spatiu liber intre caractere (intre puncte si linii);
4. spatiu scurt (intre litere);
5. spatiu mediu (intre cuvinte);
6. spatiu lung (intre propozitii).Samuel Morse  a fost un pictor recunoscut la vremea sa , al cărui talent de portretist nu mai miră pe nimeni. Chiar în timpul vieţii sale , faima de pictor urma să fie depăşită de aceea de inventator şi de om de ştiinţă. Morse şi-a schimbat domeniul de interes de la pictură la inventică atunci când i-a captat atenţia una dintre descoperirile vremii sale. Joseph Henry tocmai inventase electromagnetul.

Succesul obţinut de Henry în încercarea sa de a transmite un impuls electric de-a lungul unui fir l-a preocupat multă vreme pe Morse. De ce ? Ei , dincolo de înclinaţia sa evidentă spre lumea ştiinţifică , Morse avea şi un motiv personal pentru care dorea să dezvolte o noua cale de comunicaţie.
Cu ani în urmă ce lucra la un portret al generalului Lafayette , la Washington , Morse a primit tragica veste că soţia sa , care locuia la aproximativ 500 de km. distanţă , s-a îmbolnăvit şi a murit. Ştirea morţii ei a călătorit timp de 7 zile până să ajungă la Morse. Chinuit de remuşcări şi învinovăţindu-se că nu a fost lângă ea în momentul morţii , pictorul a început să se întrebe dacă nu cumva poate să existe o modalitate prin care să se elimine barierele de timp şi spaţiu dintre expeditorul şi destinatarul unui mesaj. Îşi dorea foarte mult să schimbe lumea , astfel încât oricine să poată ajunge la cei dragi atunci când este nevoie.
Era anul 1831 , şi Morse îşi concentrase deja toată atenţia de la şevalet la masa de cercetare în căutarea unei metode de a folosi descoperirea lui Henry pentru a ajuta oamenii să vorbească între ei. În 1835 , el dezvoltase un prototip al noii sale invenţii : telegraful. Acesta folosea receptori şi transmiţători magnetici pentru a dirija de-a lungul unui cablu o serie de mesaje predefinite.
Doi ani după acest moment , Morse renunţase definitiv la cariera sa de pictor şi se dedicase în totalitate noii invenţii. A descoperit şi devoltat cu ajutorul telegrafului un limbaj nou , destinat a facilita comunicaţia cu ajutorul telegrafului. Cu toţii cunoaştem acum faimosul Cod Morse , care foloseşte o serie de semnale , puncte şi linii , pentru a transmite mesaje. Singurul lucru de care mai era nevoie pentru ca această invenţie să capete notorietate era construcţia unei reţele de cabluri care să poarte mesajele transmise de-a lungul şi de-a latul Americii.sursa:Fragmente culese din  ,,Internetul , istorie deja ? ” de George Alin Popescu

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->