Spirite feminine în mitologia nordică, Walkiriile au fost servitoare ale zeului Odin. Iniţial walkiriile erau creaturi feroce care au luat parte la lupte şi devorau trupurile morţilor pe câmpurile de luptă. Mai târziu au apărut ca războinice frumoase – îmbrăcate în armură pe spatele calului – care mergeau pe câmpurile de luptă selectând dintre războinicii ucişi pe cei mai viteji pentru a intra în Valhalla, marele palat al lui Odin din Asgard. În timpul luptelor walkiriile îndeplineau comenziile lui Odin, aducând fie victoria fie înfrângerea în funcţie de dorinţele sale. După ce conducea războinicii ucişi către Valhalla, walkiriile îi serveau cu mâncare şi băutură în timp ce aceştia aşteptau timpul să se lupte din nou la Ragnarok, bătălia finală dintre zei şi duşmanii lor.
În mai multe mituri, walkiriile apăreau ca fiinţe gigantice cu puteri supranaturale care puteau provoca o ploaie de sânge să cadă asupra pământului sau care vâsleau corăbii pe cer pe râuri de sânge. Unele walkirii cauzau moartea războinicilor, în timp ce altele serveau ca protectori, păzind vieţile celor mai dragi lor. Walkiriile erau adesea prezentate ca soţii de eroi. Brunhilde, una dintre cele mai renumite walkirii în mitologie, nu l-a ascultat pe Odin şi astfel a fost plasată într-un somn fermecat în interiorul unui zid de foc, drept pedeapsă.
Walkiriile erau femei razboinice care slujeau in paradisul germanic numit Valhalla
Deşi originea mitului walkiriilor nu este cunoscută, unii istorici cred că ele pot reflecta ritualurile religioase a primilor oameni nordici. Idolatrizarea lui Odin a fost uneori efectuată prin intermediul sacrificiilor umane, cel mai probabil victime fiind duşmanii căzuţi. Unii cred că aceste sacrificii au fost efectuate de către femei preoţi; în secolele mai târzii, povestirile despre aceste femei ar fi putut evolua în legenda Walkiriilor. Acest lucru ar explica funcţia principală a walkiriilor: călăuzirea războinicilor căzuţi pe câmpul de luptă către viaţa de apoi. În plus walkiriile pot reprezenta concepţia tipică a nordicului privind femeia ideală: curajoasă şi independentă, cu toate acestea frumoasă şi dispusă să fie servitoare bărbaţilor.
Ciclul de opere Inelul Nibelungilor a compozitorului german Richard Wagner s-a bazat pe legenda Brunhildei. Una dintre cele mai faimoase piese de muzică din întreg ciclul de opere – şi într-adevăr una dintre piesele cel mai uşor de recunoscut din toată muzica clasică – este cunoscută ca Cavalcada Walkiriilor. sursa:mitologie
Răspunsuri