Posturi recomandate (2)

Filtrează după

Legenda învățătorului

Legenda învățătorului

6605fe52c552429dcba0603a494f48f9.jpgCând Dumnezeu a creat învățătorul, a chemat toţi îngerii şi i-a întrebat:

– Cum ar trebui să fie un învățător?

Îngerii i-au dat mai multe răspunsuri:

– Să-i iubească pe copii.

– Să rămână mereu elev, învăţând continuu pentru a transmite învăţăceilor lui cunoştinţe actuale şi de valoare.

– O fiinţă veşnic tânără, amabilă, întelegătoare, modestă, creativă şi corectă!

– Să aibă trei perechi de ochi: cu o pereche să vadă în timp ce scrie la tablă sau citeşte, cu alta să observe tot ce se întâmplă în jurul lui, iar cu ultima, să se poată uita la elev când acesta este obraznic şi trebuie să-i spună: ,,Te iert, altădată să nu se mai întâmple!’’

– Să poată preda când copilul îi este bolnav acasă sau el însuși suferă de vreo boală.

Când a auzit aceste răspunsuri, Dumnezeu le-a spus îngerilor:

– Acestei fiinţe, care primeşte atât de puţin şi i se cere atât de mult, mai trebuie să-i adăugăm ceva.

– Ce? au întrebat toţi îngerii în cor.

Dumnezeu le-a răspuns:

– Lumină, multă lumină, pentru ca flacăra învățătorului să nu se stingă niciodată!

 9837ea4ebd98a931e42616a5feeeb826.jpg

(Text preluat)

Citeste mai mult…

Povestea teiului

Teiul în legende, mituri și superstiții.

 

9930e9aebc3c8c48ee5e41171aab5e4f.jpg?profile=RESIZE_400xÎn Europa și nu numai , nenumărate legende și superstiții sunt centrate în jurul pomului și a florilor de tei. În mod tradițional, lemnul de tei era folosit pentru sculptarea unor opere religioase, teiul fiind considerat, pe de altă parte, un copac al satelor și având un rol foarte important în lumea europeană timpurie. Teiul era văzut drept sacru datorită preferinței pe care o au albinele față de florile lui și a calități mierii de tei, fiind numit uneori „arborele albinelor”. În unele regiuni, aura sacră a teiului era atât de mare, încât cei care îndrăzneau să taie un astfel de copac nu se puteau aștepta la altceva decât la pedeapsa cu moartea.

Măștile din sarcofagul lui Fayoum (perioada elenică din Egipt) era confecționate din lemn de tei, lucru ce mărturisește despre caracterul sacru al acestui arbore încă din vremurile antice.

Potrivit legendelor grecești, teiul era un simbol al dragostei conjugale și al soției perfecte, al simplității, inocenței și bunătății. În mod asemănător, în mitologia română, teiul era considerat o reprezentare a fidelității și iubirii conjugale. Potrivit lui Herodot, ghicitorii sciți își făceau divinațiile cu o frunză de tei tăiată în trei părți răsucite apoi în jurul degetelor.

În mitologia greacă, nimfa Philyie a dat naștere, în urmă unei legături amoroase cu tatăl lui Zeus, unui copil monstruos și, pentru a o scapă de rușine, a fost transformată într-un tei. Într-un alt mit, se descrie cum Baucis și Philemon, un bătrân cuplu din Phrygia, a arătat ospitalitate față de zei și, drept urmare, a fost răsplătiți. Conform legendei grecești, Zeus și Hermes au luat formă umană și au pornit să viziteze pământul deghizați că niște sărmani călători. Atunci când au ajuns în Phrygia și au căutat un adăpost, au fost refuzați de toată lumea cu excepția lui Philemon și a soției lui, Baucis.

Cuplul a împărțit puținele bucate și ultima picătură de vin cu cei doi străini. La un moment dat, Baucis și Philemon și-au dat seama că oaspeții lor erau zei din cauza faptului va ulciorul lor de vin nu se golea niciodată iar băutură ordinară dinăuntrul lui se transformase într-o minunată licoare. Zeus și Herme și-au adus pe gazdele pe un deal înalt aflat deasupra Phrygiei, după care au trimis un potop distrugător asupra pământurilor înconjurătoare, pentru a-i pedepsi pe oamenii care fuseseră ingrați cu ei. Zeus a transformat casă în care fusese primit într-un templu și le-a făgăduit lui Baucis și Philemon că le va îndeplini două dorințe: de a servi că preot și preoteasa în templul sau și că, atunci când va veni timpul, va face în așa fel încât cei doi să moară împreună. Mulți ani mai târziu, când au ajuns la capătul zilelor, Baucis a fost transformată într-un tei, iar Philemon într-un stejar, ramurile celor doi arbori împletindu-se într-o stransoare de nedespărțit.

 

Germanii respectau teiul drept un copac „sacru” al îndrăgostiților, având capacitatea de a dărui fertilitate și prosperitate. În mitologia germanică precreștină, teiul era sacru, întrucât era asociat cu Freya, păzitoarea vieții, zeiță a norocului, dragostei și adevărului. Mai mult decât atât, legendă spunea că teiul nu putea fi lovit de fulger întrucât Freya era soția lui Wodan, principalul zeu din panteonul germanic.

Adeseori, un tei încărcat de ani marca locul central de întâlnire a oamenilor din multe sate și comunități rurale. Sub un astfel de tei aveau loc consfătuirile de reinstalare a dreptății și păcii între oameni, crezându-se că acest arbore are puterea de a aduce la lumina adevărul. Teiul a fost asociat cu judecățile chiar și după crestinizare, verdictele în unele regiuni germanice fiind date „sub tilia” (sub tei) până în perioada iluminismului.

În „Nibelungenlied” („Cântecul Nibelungilor”), o epopee germană medievală bazată pe tradiția orală, rememorând evenimente petrecute în triburile germanice între secolele V și VI, Siegfried și-a câștigă invulnerabilitatea prin îmbăierea în sânge de dragon. În vreme ce se scaldă astfel, o frunză de tei s-a lipit de el, lăsând pe trupul lui un loc neatins de sângele de dragon, loc devenit singură lui zona vulnerabilă.

În folclorul din Polonia, se credea că teiul poate oferi protecție contra spiritelor rele și a fulgerelor. Acest copac era amplasat de obicei în față caselor, pentru a impudica răul să între în ele. De asemeni, teiul era un simbol al norocului, credinței, familiei și vieții fericite. Într-o legendă poloneză străveche se spune că nu este de bun augur să tăi un copac de tei, întrucât acest lucru va aduce ghinion și necazuri atât tăietorului cât și familiei lui. Tot în Polonia, teiul este asociat cu Fecioara Maria, despre care se spune că a fost adesea văzută printre ramurile acestui arbore. Chiar și în zilele noastre, în unele regiuni poloneze pot fi văzute mici capele la marginea drumului, adăpostite de crengile teilor. De vreme ce teii sunt favoriții Maicii Domnului, se crede că rugăciunile de sub coroana lor au mai mari șanse de a fi ascultate .

5c1b280730edd08fb14b96245ea4d868.jpg?profile=RESIZE_400xÎn Estonia și Lituania, femeile aduceau sacrificii în față arborilor de tei, rugându-se să le fie dăruite fertilitate și liniște familială.

În lumea creștin-ortodoxă slavă, lemnul de tei era preferat mai ales pentru pictarea icoanelor. Două opere ale vestitului pictor Andrei Rubliov, „Sfânta Treime” și „Mântuitorul”, având drept suport lemnul de tei, pot fi admirate și astăzi în galeriile Tretiakov din Moscova.

În creștinism, teiul este un arbore sacru, grație, se pare , parfumului suav al florilor lui. În Evul Mediu din Europa occidentală, teii erau plantați în mod obișnuit în preajma bisericilor. Teiul este asociat cu Sfânta Walburga. Capela în care trăia această, în Bavaria, se spune că avea formă unui copac de tei și era înconjurată de o mulțime de astfel de arbori.Sfânta Walburga a devenit faimoasa după moartea ei, datorită vindecarilor realizate grație uleiului ce izvora în mod miraculos din mormântul ei. În legendele populare se spune că apropierea ei față de tei era mult mai intimă, ea fiind uneori văzută zburând pe o matură făcută din crengile arborelui ei preferat.

În astrologia celtică, oamenii născuți sub semnul zodiei Teiului (11 martie - 17 martie) par a fi înclinați să accepte netulburati tot ce li se întâmplă în viață. Ei detestă luptele, lenea și pierderea de timp. Teii se referă la persoane ce fac adesea sacrificii pentru prietenii lor. Ele posedă multe talente, dar le lipsește tenacitatea de a face că darurile lor inascute să evolueze. Nativii din zodia teiului pot fi uneori geloși și mustratori, dar sunt foarte loiali în dragoste. Oamenii „tei” iubesc viață, dar, în ciuda remarcilor celor din jur, nu încetează a se minuna de faptul că ideile și visurile lor sunt mult mai frumoase decât realitatea. Cu o imaginație foarte bogată, cei născuți în zodia teiului au tendința să privească lumea prin niște ochelari roz-bonbon. De fapt, ei sunt adepții unui ideal pe care reușesc cu ușurință să îl transmită și altora ce au predispoziția de a vedea viață într-o manieră mult mai atrăgătoarea decât crudă realitate.

 

În astrologia clasică și păgânism, teiul înglobează următoarele asociații:

- Semn zodiacal: Gemeni, Săgetător, Taur; - Astre specifice: Jupiter, Mercur și Soare

- Sărbători: Beltane, Litha, Ostara

- Element: aer; - Energie: Yin; - Gemă: agață

- Zeu: Odin; - Zeiță: Arainrhod, Freya, Frigg, Ostara, Venus

- Pasăre: turturică

- Utilizare magică: atragerea dragostei, echilibrarea energiei, neutralizarea negativității.

 

sursa: https://valentinamelcea.blogspot.com/2016/07/povestile-si-legendele-plantelor.html

 

4716fab86588c5196e0888953b8ec50f.jpg?profile=RESIZE_400x

Legenda teiului

 

Se spune , că demult, trăia o fată foarte frumoasă, pe nume Teia și un băiat chipeș, Albin, care se iubeau. Despre povestea lor de dragoste a aflat și domnitorul țării, care era un om crud și nedrept. A trimis oameni să o ia pe fata și să o aducă la el, că să o facă soție.

Atunci, pe fată au luat-o cu forța, iar pe băiat l-au ucis cu săbiile. În locul unde a murit băiatul a apărut o insectă mică, cu un ac în coadă, care îi poartă numele, albina.

Fata adusă la palat, nu a cedat insistențelor domnitorului, spunându-i că rămâne credincioasă iubitului ei. De supărare, după câteva zile Teia a murit.

Drept răzbunare a fost îngropată într-un loc pustiu. Pe acel loc a crescut un copac falnic, cu flori mirositoare care il poartă numele, tei.

În fiecare vară, micuța albina vine la tei, continuând povestea de dragoste și dincolo de moarte.

Citeste mai mult…

Blog Topics by Tags

Monthly Archives

-->