11652062096?profile=RESIZE_584x

Produsul de mai sus este o medalie comemorativă realizată în anul 1901, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la căsătorie a juristului Blancfort. Medalia este confecționată din argint și are forma rotundă cu diametrul de 70 milimetri. În centrul câmpului aversului sunt prezentate busturile acolate spre stânga ale soților Blancfort, înconjurate de inscripția între două cercuri periferice continui: “ALEXANDRU BLANCFORT NĂSCUT 17 MARTIE 1837 SOȚIA SA ELISA BLANCFORT NĂSCUTĂ 10 MAIU 1843 – PIATRA N(eamț)”. În câmpul central al reversului, în interiorul unui cerc periferic liniar continuu este prezentată central, începută pe șase rânduri orizontale, inscripția: “SUVENIR / COPIILOR NOȘTRI / A 40-A ANIVERSARĂ / A CĂSĂTORIEI NOASTRE / 5 NOEMBRE / 1851 - 1901” și continuată pe circumferință cu: “VICTORIA 1862. MATILDA 1864, LUCIA 1866, ALECU 1870. MARIȚA 1873. NICU 1875.”

***

Alexandru Blancfort, (numele de familie la naștere - Damian) a fost un renumit avocat moldovean, care s-a născut în satul Racova, de lângă Buhuși, care a intrat de tânăr, ca mic funcționar (grămătic contabil) în serviciului marelui boier Cantacuzino –Pașcanu, proprietarul  moșiei Podoleni. Servind mulți ani acolo (la moșie), în mediul franțuzit al marilor boieri moldoveni și-a schimbat numele în Blancfort, apoi tot acolo a învățat limba franceză. Din 1866 este numit în magistratură ca ”substituit” și în anul următor, 1867, ca procuror la Tribunalul Neamț (la vârsta de 30 de ani). Urmare a punerii în aplicare a noului cod civil la 1865, când multe și mari procese se iveau în fața instanțelor judecătorești, onorariile de avocat au devenit foarte mari. În scurt timp, datorită priceperii în exercitarea profesiunii sale, a reușit să agonisească o avere destul de însemnată, creându-și o situație independentă, ceea ce a contribuit mult la înălțarea prestigiului său. Dotat cu o mare inteligență, unită cu voință și stăruință în urmărirea unui țel în viață, fiind în același timp un autodidact în toată puterea cuvântului, a știut să-și apropie o cultură generală pe lângă aceea a științei dreptului. În viața politică a fost un militant, făcând parte din gruparea junimistă de la Iași, grație legăturilor sale de prietenie cu Petre Carp. În 1888 a fost ales pe lista de alegeri a guvernului junimist a lui Th. Rosetti, ca senator al Colegiului I Neamț, fiind reales și în 1892 sub guvernul conservator-junimist al lui Lascăr Catargiu. În viața lui familială a fost un bun soț și părinte. Căsătorit cu Eliza Rufly, de origine poloneză, au ținut să dea celor doi băieți și cinci fete, Alexandru și Nicu, respectiv Victoria, Matilda, Lucia, Adela și Maria o educație și cultură aleasă, la școli din țară și din străinătate. Prin testamentul său el a lăsat două legate de mare importanță:

  • Casele sale din Piatra pentru Școala Profesională de Fete (azi localul Primăriei) care-i poartă numele;
  • Vasta lui bibliotecă a fost lăsată Universității din Iași, printr-un act făcut în ianuarie 1906, cu două luni înaintea decesului survenit în martie 1906.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2022/12/schonau-im-muhlkreis-austria.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->