12393182276?profile=RESIZE_584x

Bratca este o comună din județul Bihor care include și satele: Beznea, Damiș, Lorău, Ponoară și Valea Crișului. La recensământul din anul 2011 comuna număra 5158 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002), dintre care: români – 92,715, romi – 5,07% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei Bratca astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 75,37%, penticostali – 16,84%, greco catolici – 1,55%, baptiști – 3,5% și restul – nedeclarată su altă religie. Pe versantul drept al râului Brătcuța, la cca. 30 m de firul văii, se deschide o peșteră puțin adâncă într-un perete înalt de stâncă.

12393182659?profile=RESIZE_584x

Localnicii îi spun "Peștera colorată".  O altă atracție a localității este Peștera de la Sancuta din Poiana Bratca.Aceasta estev  cunoscuta din anul 1985 si are o lungime de peste 4 km, ocupând locul 9 intre peșterile din munții Apuseni. Se găsește între Valea Rusului si Valea Boiului in catunul Poiana Bratca. Galeria are o denivelare de 295 m de la suprafață, din acest punct se situează pe locul 2. Este accesibilă doar persoanelor cu echipament adecvat pentru a putea coborî. De la suprafata traseul urmeaza cateva puturi pana la galeria in plan orizontal care devine destul de spectaculoasa prin formatiuni de stalactite si stalagmite, hornuri, marmite de evorsiune si cascade, una dintre aceste caderi de apa fiind de 15 m inaltime. În satul Valea Crișului se găsește o interesantă zonă de atracție pentru vizitatori prin așa-numitele "calcare cu hipuriti", animale care aparțin genului lamelibranhiatelor care au trăit in cretacicul superior și care s-au pietrificat în decursul mileniilor.

12393183053?profile=RESIZE_584x

Pe o suprafață de câteva hectare, la ieșirea din sat spre Piatra Craiului, încadrat de Pârâul Negru și afluentul sau din stânga, Pârâul Gavrilos, partea superioara a Valenegrutii, acest zacamant de calcare a fost declarat monument al naturii si este ocrotit de lege. Localnici îl numesc "La Pietrele de Moara". În aval, acolo unde Valea Rusului este preluată de apele Bratcutei, pe o distanță de 5 km, se desfășoară într-un peisaj pitoresc, Cheile Bratcutei care se caracterizează printr-o bogată vegetație arboricolă. Alte atracții turistice ale comunei sunt: Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Beznea, construcție 1723, monument istoric; Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Valea Crișului, construcție sec. 18, monument istoric, Bisericile de lemn din satele Beznea și Valea Crișului.

12393183259?profile=RESIZE_584x

Bratca, în limba maghiară – Barátka, este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Bihor.Localitatea este atestată documentar pentru prima dată în anul 1435. La început se numea Brata. Din vechi documente aflăm că pe la anul 1470 iobagii români apartinatori de domeniul Sinteu, aflat sub stăpânirea familiei Bánffi de Losonc, au defrișat câteva hectare de pădure si au înființat un sat nou, Wybrathka. Prin urmare, cu siguranta satul Bratca dateaza din prima jumatate a secolului al XV-lea. Aceasta asezare a fost dintotdeauna un sat românesc. 

12393183284?profile=RESIZE_584x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/05/basse-bodeux-belgia.html

ÎȚI MULȚUMESC!

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->