10502325895?profile=RESIZE_400x

Municipiul Mangalia este situat la aproximativ 45 de kilometri sud de Constanta si la 11 kilometri nord de punctul de frontiera cu Bulgaria. Mangalia este un oras in continua dezvoltare, un oras curat si cochet, care in ultimele decenii si-a insusit cu succes atributul de statiune balenoclimaterica. Izvoarele mezotermale sulfuroase din Mangalia sunt valorificate in bazele de tratament cu rezultate recunoscute in ameliorarea bolilor sistemului osos si in tratamentele recuperatorii.

10502326479?profile=RESIZE_400x

Fiind in primul rand un municipiul si apoi o statiune, Mangalia le ofera turistilor oportunitati diverse de petrecere a timpului liber: plaja, vizite la muzee, monumente si cetati care prezinta istoria locurilor, distractii acvatice, spectacole, festivaluri si evenimente culturale. Mangalia de astazi este situata pe ruinele vestitei cetati Callatis. Infiintata in secolul al VI-lea i.Hr. de colonistii greci in locul unei asezari getice, Cetatea Callatis a fost la acea vreme una dintre coloniile elene infloritoare. Incepand cu secolul al XI-lea, cetatea capata numele de „Pangalia” si era considerata unul dintre cele mai importante porturi Dobrogene, alaturi de Constanta si Varna.

10502326660?profile=RESIZE_400x

Odata cu intrarea Dobrogei sub dominatie otomana, zona a decazut, insa isi recastiga stralucirea dupa 1878, atunci cand orasul incepe sa se dezvolte. In 1930 Mangalia a devenit statiune balneoclimaterica. Dupa 1990, autoritatile au demarat ample proiecte pentru dezvoltarea turismului cultural, iar in acest sens sunt organizate in fiecare an mai multe manifestari – Festivalul Callatis, Gala Tanarului Actor, Festivalul Zile si Nopti de Literatura etc. Plaja orasului Mangalia este acoperita cu nisip fin si se intinde intre plaja Saturn si digul de nord al Portului Mangalia. Latimea cea mai mare o atinge in centru, acolo unde are in jur de 120 metri.

10502326867?profile=RESIZE_400x

Faleza orasului margineste plaja si este folosita ca zona de promenada. In ideea de a spori confortul turistilor, anumite sectoare de plaja sunt amenajate cu sezlognuri si umbrele. Siguranta in apa este asigurata de echipele de salvamari prezente pe plaja. Mangalia nu este foarte dezvoltata la capitolul cazare. In oras exista un singur hotel de patru stele. Este vorba despre Hotel President, o locatie moderna, care inglobeaza in structura sa, intr-o maniera originala, un fragment al vestigiilor cetatii romane Callatis.

10502327089?profile=RESIZE_400x

Situl arheologic descoperit in aceasta zona a fost restaurat si amenajat in holul hotelului si la subsolul restaurantului. Hotelul President adaposteste Centrul Roman de Afaceri „Marea Neagra”. Pe langa acest hotel de patru stele mai sunt deschise hoteluri de doua si trei stele, cateva dintre ele renovate in ultimii ani. La capitolul masa Mangalia are o oferta diversificata, in oras existand terase, restaurante, fast-food-uri si pizzerii.

10502330896?profile=RESIZE_400x

Factorii de cura naturala sunt apa marii, apele minerale sulfuroase mezotermale (21-28°C) provenite de la izvoare din partea de nord a orasului si din zona statiunilor Saturn si Venus, namolul sulfuros de turba, care este bogat in minerale si este extras din mlastinile din nordul orasului si clima marina bogata in aerosoli salini si radiatia solara. Toate acestea au un efect intaritor asupra organismului uman. Statiunea este recomandata pentru petrecerea vacantei si pentru tratamentul bolilor degenerative, inflamatorii, si reumatice, al bolilor sistemului nervos central si periferic, al bolilor ginecologice si al anumitor boli dermatologice, respiratorii, cardiovasculare, endocrinologice, ORL etc.

10502327256?profile=RESIZE_400x
Statiunea are doua baze de tratament moderne in cadrul Hotelului Mangalia si in cadrul Sanatoriului Mangalia, destinata recuperarii. Baza de tratament din cadrul Hotelului Mangalia este dotata cu instalatii de tratament proprii: patru bazine pentru kinetoterapie cu apa sulfuroasa, o sectie pentru electroterapie, doua sectii pentru hidroterapie, o sectie de pneumoterapie, sali de gimnastica medicala si saloane pentru masaj, cabinete de geriatrie, laboratoare pentru analize si investigatii, cabinete pentru acupunctura, bazine cu apa de mare incalzita etc.

10502330294?profile=RESIZE_400x

Mangalia, in trecut o colonie antica intemeiata de greci sub denumirea de Callatis de la raul Calles, este astazi o frumoasa statiune, oras-port la Marea Neagra, cu o populatie de aproximativ 40.000 de locuitori. Cu o medie anuala a temperaturilor in luna iulie de 28° - 32°C si o plaja cu nisip foarte fin, Statiunea Mangalia este favorizata de prezenta Lacului Mangalia cu o suprafata de 260 Ha si adancime maxima de peste 10 m, cu bogate izvoare mezotermale sulfuroase.

10502327294?profile=RESIZE_400x

Statiunea balneoclimaterica este favorizata de conditiile climatice, asemanatoare celor mediteraneene (media de temperatura anuala este cea mai ridicata din tara) si de prezenta lacului Mangalia, in nordul caruia se afla bogate izvoare de apa mezotermale, sulfuroase si radioactive. Mangalia este singura statiune maritima care detine izvoare minerale, descoperite si folosite inca de pe vremea romanilor. Acestea, impreuna cu namolul din lacul Techirghiol si cu apa marii, fac din Mangalia o statiune vestita pentru curele sale balneare, unice in Europa.10502327678?profile=RESIZE_400x

Baza de tratament include sectii de recuperare medicala, instalatii pentru bai calde cu apa sulfuroasa si cu apa de mare, namoloterapie, kinetoterapie, hidroterapie, sauna, sali pentru gimnastica medicala, cabinete de geriatrie. Factorii naturali de cura, apele mezotermale sulfuroase, clorurate, bicarbonatate, sodice, namolul sapropelic extras din Lacul Techirghiol, namolul de turba extras din turbaria aflata in nordul orasului, recomanda statiunea pentru afectiuni reumatismale degenerative, inflamatorii, afectiuni posttraumatice, neurologice periferice si altele.

10502329693?profile=RESIZE_400x

Bazele sanatoriale sunt in partea de nord a localitatii - Complexul sanatorial Mangalia si Sanatoriul t.b.c. iar in sud - Sanatoriul balnear. Pentru tratament sanatoriile dispun de instalatii cu bai calde cu apa sulfuroasa si de namol si inhalatii.

10502328090?profile=RESIZE_400x

Orașul a fost intemeiat la inceputul secolului VI i.e.n. sub numele de Callatis, de catre colonistii greci veniti din Heracleea Pontica, pe locul unei asezari autohtone mai vechi, Cerbatis. Un interes turistic deosebit prezinta Cetatea Callatis, din care s-au pastrat cateva vestigii: o parte a zidului de incinta, construit in secolul I-II e.n. La nord de ruinele cetatii se situeaza necropola elenistica, din secolul IV - II i.e.n.10502329480?profile=RESIZE_400x

O alta necropola, din secolul IV - VI e.n. se afla la marginea de vest a orasului, unde se mai gaseste si o mare necropola tumulara din epoca greaca si romana, in care s-au descoperit in anul 1959, "mormantul cu papirus" din secolul IV i.e.n. in care a fost gasit un papirus scris in greaca, azi distrus, unicul descoperit in tara noastra. In Mangalia se afla Edificiul de tip sirian datat in secolul IV - VI i.e.n. si Moscheea Esmahan Sulatan, in stil maur, construita in secolul XVI. Muzeul de arheologie Callatis, infiintat in 1925 si reorganizat in 1962, a fost construit pe baza descoperirilor arheologice a unor urme materiale neolitice, grecesti si romane.

10502328677?profile=RESIZE_400x

Pentru timpul liber, herghelia Mangalia ofera turistilor plimbari cu trasura de-a lungul tarmului sau lectii de echitatie. Alte posibilitati de recreere si distractie sunt: discoteci, cinematografe, biblioteci, terenuri de sport, excursii cu vaporul sau in celelalte statiuni. Cea mai sudica statiune de pe malul Marii Negre, Mangalia se bucura de un incontestabil interes din partea turistilor veniti din intreaga lume, imbinand armonios elementele traditionale cu cele moderne. La 3 km de municipul Mangalia si 500 m de malul Marii Negre se afla Herghelia Mangalia, care detine un hipodrom de trap si galop, ofera plimbari cu trasura, de-a lungul litoralului Marii Negre.

10502328854?profile=RESIZE_400x

Hotelul Laguna din Mangalia ofera o plaja privata, prevazuta cu sezlonguri si umbrele de soare, si camere cu un balcon. Portul Mangalia se afla la 100 de metri distanta. Festivalul anual Callatis se desfasoara in aceasta locatie.Restaurantul, amplasat langa promenada, ofera privelisti ale Marii Negre. Pentru a asista oaspetii cu organizarea sejurului, Hotelul Laguna ofera acces gratuit la internet Wi-Fi si o receptie cu program nonstop.

10502328872?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/11/albatana-spania.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->