cercetari, documente şocante ţi inedite
33 Membri
Alăturați-ne!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentariile sunt închise.

Comentarii

Acest răspuns a fost șters.

Cum este, de fapt, România? O critică

Alexandru Florin PLATON Am încheiat lectura ultimului volum coordonat de dl Vintilă Mihăilescu cu sentimente amestecate. Textele reunite în el sînt interesante și bine scrise, iar subiectul lor – reductibil, grosso modo, la intens dezbătuta chestiune a „identității” românești (cu sau fără ghilimele) – este pasionant. Nu mai spun și cît de actual. Problema cărții – așa cum o văd eu – este în altă parte: anume, în inconsecvența cu care apără coordonatorul și o parte din autori teza (și ea…

Citeste mai mult…
0 Răspunsuri

"...Aveam cizmele umplute cu sângele scurs din trup" (Omagiu, veteranilor de război)

Fragment din reportajul inclus, în 2012, în volumul comemorativ "Cotul Donului 1942 - eroism, jertfă, trădare" (coord. dr. Vasile Soimaru) * Moş Nică Paiu ni s-a arătat ca un fulg de om, cu inima la vedere. Atâta energie avea acest bătrân de 40 de chile şi numai de-un metru şi jumătate, că a trebuit să-l zgâlţâim ca să se oprească din povestire, spre a-i dirija amintirile cu ajutorul întrebărilor precise: “Moşu’ Nică, de ce divizie, ori regiment ai aparţinut? Şi zi-ne nişte localităţi de pe…

Citeste mai mult…
13 Răspunsuri

Părintele Neculai Filip (fost slujitor al Domnului în Parohia Soci-Brăteşti, judeţul Iași), martir al rezistenţei anticomuniste

                În condiţiile în care deznodământul celui de-al Doilea Război Mondial crea premizele instaurării regimului de influenţă sovietică în România, îngrijorarea îmbracă forme de rezistenţă în rândul proprietarilor de pământ. Pierderea dreptului de proprietate asupra mijloacelor de existenţă însemna şi pierderea demnităţii umane, relaţie binară consacrată ca atare în istoria românilor. Învăţătorii şi preoţii satelor erau cei de la care ţăranii cu pământ aşteptau soluţii salvatoare, fie…

Citeste mai mult…
5 Răspunsuri

LAUDĂ ŢĂRANULUI ROMÂN

Liviu REBREANU - Discurs de primire la Academia Română Domnilor Colegi, Onoraţi Ascultători, Ales într’un loc nou creat şi dorind totuşi să mă conformez uzului academic de-a elogia pe un înaintaş, mă văd silit să mă prezint cu unul de-afară, cu strămoşul meu şi al unora dintre d-voastră, într’un sens mai larg strămoşul tuturor: ţăranul român… Mă simt destul de jenat că viu în faţa d-voastră să laud tocmai pe cel mai umil Român, şi-mi dau seama că fapta aceasta nu e prea abilă. Când vorbeşti…

Citeste mai mult…
0 Răspunsuri
-->