Muzicalitatea literaturii este o simfonie.Literatura a reprezentat întotdeauna poarta spre o lume magică,a imaginaţiei.Să ne reamintim operele celebrilor dramaturgi,romancieri,poeţi,şi creaţii personale:poezii,proză,eseu

70 Membri

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentariile sunt închise.

Comentarii

  • Am găsit aici miracole sufletești, lecuitoare!

  • Autoarea va multumeste, d-le Gruia Lucian!

    O seara frumoasa!

    Anca Tanase

  • IMPRESIONANTA POEZIA CU NUMELE TAU, FELICITARI AUTOAREI

  • Frumoasă scrisoare Lucreţia

  •  

    Aforisme

     

    Emanciparea bărbatului a-nceput de la perucă
    Bărbaţii sunt fluturi ce devin cu timpul omizi
    Cucul e singul mascul resemnat
    Nu toţi bărbaţii cu barbă sunt mincinoşi.
    Mărul frumos poate avea inima stricată.
    Legea relativităţii nu ne permite să fim relativi şi în fapte
    Femeilor le plac haine noi, bărbaţilor - feţe noiIubirea de noapte e tainică, cea de zi e trainică

  •  

    Scrisoare de dragoste

    Ai uitat iarăşi, dragul meu, să-mi scrii sau, poate, gândurile tale adunate în "corola de minuni a lumii" s-au rostogolit spre o altă iubire... Nu, nu mă supăr!
    Greşind drumul, privesc prăpastia spre care mă indrept fără să sufăr.Aripa timpului m-a năucit, m-a lovit, mă doare, tare mă doare locul atingerii iubirii tale. Priveam împreună salcâmii de pe vârful dealului; aerul mirosea a fân, ziua era o lungă sărutare şi doar apusul soarelui îmi aducea regrete.
    Cele câteva ore petrecute alături au fost o sperantă spre mai bine, dar binele de rău nu l-ai putut distinge. Erai la cumpăna anilor, iubirii, dezamăgirii.
    Zâmbesc încrezătoare. Nicio femeie nu ştie să te sărute ca mine, să-ţi clădească vise care nu mor, să înfrunte lumea cu nimicul de mână.
    Acum, câţiva ani, când mă agăţam conştientă de orice lucru, când viaţa avea căldura primăverii şi frumuseţea frunzelor căzute, imi spuneai: "Se va termina!". Acele vorbe se repetă cu rost şi cruzime.
    Noaptea pierzaniei a fost un moft pe care n-am putut să ţi-l refuz.
    Într-un miez de noapte tomnatic, când mustul obosise dând in vin, mi-ai spus o poveste frumoasă... Fulgerul lumina destine întâmplătoare şi tu imi răscoleai gânduri, amintiri, reuşind să faci din mine o fiinţă total nouă. Priveam năucită bărbatul pe care-l uram şi-l iubeam în acelaşi timp.
    dragul meu, ştii de ce-mi place să-mi trezească uneori vântul regretele, să mă-nvăluie cu nepăsarea în care mă afund conştient?Deoarece totul este doar strigătul nopţii şi al inimii care te rugau să nu mă părăseşti.
    miroase a struguri copţi şi-a crizanteme înflorite. La acea întretăiere, de vise si amintiri, o clipă, doar o clipă, m-am oprit locului buimăcită de atâta frumuseţe sălbatică. Doar adevărul, mai crud ca altădată, m-a învins. Am deschis larg fereastra şi am primit prezentul cu faţa scăldată in lacrimi Abia acum înţeleg că iubirea ta e jocul în jurul focului când visele devin scântei ce-mi luminează viaţa

    frumos şi atât de trist...îmi pare atât de cunoscut...

  • BUN GASIT TUTUROR ! MINUNAT UNIVERS!

    Dacă aş avea mijloace, n-aş face nimic altceva decât o bancă de lemn în mijlocul mării. Construcţie grandioasă de stejar geluit, să respire pe ea, în timpul furtunii, pescăruşii mai laşi. E destul de istovitor să tot împingi din spate valul, dându-i oarecare nebunie; vântul, el, mai degrabă, s-ar putea aşeza acolo din când în când. Şi să zică aşa, gândindu-se la mine: "N-a făcut nimic bun în viaţa lui, decât această bancă de lemn, punându-i de jur-împrejur marea." M-am gândit bine, lucrul ăsta l-aş face cu dragă inimă. Ar fi ca un lăcaş de stat cu capul în mâini în mijlocul sufletului.

    Marin Sorescu în Iona

    UN GAND BUN CELOR CE  AU LASAT IN URMA  SCRIERILE  LOR  MINUNATE...

     TOATE CELE BUNE TUTUROR CARE   TRUDESC  IN ARTA SCRISULUI...PENTRU  A NE INALTA SPIRITUL A NE FACE VIATA  ACCEPTABILA..MAI FRUMOASA

    1939409750?profile=original

  • 1939409957?profile=original

  • Bun venit Constantina în acest univers
    Cu prietenie Lenuş
    1939344682?profile=original
  • Bun venit Lucia cu pas uşor în acest univers...
    1939344543?profile=original
Acest răspuns a fost șters.

Noile istorii ale literatu(rii)rilor române în epoca globalizării

Aliona GRATI Retardul metodologic, forma predominant cronicărească, lipsa traducerilor și a marketingului cultural sunt principalele probleme care împiedică circulația studiilor literaturii și, implicit, a literaturii române în străinătate. Acestea și alte obstacole în calea depășirii frontierelor naționale ale metacriticii sunt invocate și analizate pe larg de criticul și istoricul literar Andrei Terian în colecția sa de studii și articole intitulată Critica de export (București: Editura…

Citeste mai mult…
1 Răspunde

Eminescu și Slavici - O prietenie literară

Eminescu si Slavici – o prietenie literara Pe Eminescu, Slavici l-a cunoscut la Viena in 1869. In luna septembrie a acestui an a fost incorporat ca „voluntar” la un regiment din Viena. Paralel cu stagiul militar Slavici face aici si studii de drept. Din primul moment, intre cei doi viitori mari scriitori, s-a legat o prietenie. Eminescu ii va ramane toata viata „prieten si sfatuitor”. Amandoi sunt proclamati „membri definitivi” ai societatii literare „Romania”, intemeiata inca din 1864 de…

Citeste mai mult…
1 Răspunde

Emil Gârleanu

S-a născut la Iași, la 5 ianuarie 1878. Este fiul colonelului Emanoil Gârleanu și al Pulcheriei, născută Antipa. A urmat scoala primară și gimnaziul la Iași. În 1900, a absolvit Școala de Infanterie și Cavalecție cu gradul de sublocotenent, după care a fost repartizat în regimentul 13 - Ștefan cel Mare. În 1904, scoate la Bârlad, revista "Făt-Frumos". Colaborează la revista "Semănătorul" și este redactor la revista "Neamul Românesc", condusă de Nicolae Iorga. În anul 1909, participă activ la…

Citeste mai mult…
0 Răspunsuri

Tragedia din literatură română care se ascunde în spatele locului denumit „Fântâna lui Coșbuc"

Tragedia din literatură română care se ascunde în spatele locului denumit „Fântâna lui Coșbuc" "Fântâna lui Coșbuc" este un loc care se află în apropierea municipiului Târgu-Jiu, în comuna Bălești. Aici s-a produs una dintre cele mai mari tragedii din literatura română, care avea să pună capăt carierei unui mare poet. Alexandru, unicul fiu al poetului George Coșbuc, a murit într-un teribil accident, la numai o zi după împlinirea vârstei de 20 de ani. Tragicul eveniment s-a produs în vara…

Citeste mai mult…
0 Răspunsuri
-->