Origine nume ANDREI, ANDREEA

Andrei/Andreea [greacă] provine din Andreas, aner = al omului Andrei, Andreea - din greacă: bărbăţie, curaj, acest nume amintindu-ne că viaţa este o luptă cu ispitele de tot felul cu greutăţi sau neputinţe, cărora trebuie să le facem faţă cu bărbăţie şi curaj. Dar creştinul nu se lupta doar cu ispitele ci şi cu sine însuşi, încercând prin tot ceea ce face să fie un om tot mai bun - „Unde este sfinţenie, acolo este şi curaj.” - Sfântul loan Gura de Aur.

1802408295?profile=RESIZE_320x320Numele au pătruns în limba latină şi chiar în limba ebraică, de unde s-au răspândit în toată lumea creştină, datorită cultului unuia dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Sfântul Apostol Andrei, fratele Sf. Pavel, prezenţi în „Noul Testament” în „Evanghelia după Matei”, a propovăduit credinţa în Iisus Hristos şi a sfârşit prin răstignirea sa pe o cruce în formă de X (de aici şi simbolistica acestei forme care se traduce prin „pericol iminent”, „pericol de moarte”, denumit şi „Crucea Sfântului Andrei”).

Sf. Andrei este cel care a creştinat zona Mării Negre şi Dobrogea, fiind considerat creştinatorul României. În cultura populară există o serie întreagă de credinţe păgâne, credinţe şi rituri magice, datorită faptului că 30 noiembrie este considerat „cap de iarnă”, iar noaptea de Sf. Andrei este o noapte a lupilor şi a strigoilor, a vrăjitoriilor şi a farmecelor.

Numele de Andrei s-a fixat din vremuri străvechi la noi în ţară, cu forme latine că Andrea, Indrea sau Undrea (ultimele două au rămas până astăzi ca denumiri populare ale lunii decembrie).

1802408345?profile=RESIZE_320x320Există multe alte variante ale prenumelui, folosite şi că nume de familie: Andri, Andrieş, Andriţă/a, Andreicuţ, Andruşca, Andreica, Andreescu, Adrei, Andre, Andres, Andruţu, Andreoiu, Andreuca, Druţul, Draia, Andraie etc. 

Derivate: Andries, Andru, André, Andrew, Andrey – popular în Rusia, Aundres (AWN-dray) în engleza americană, Adem, Aindrea, Aindreas, Analu, Anders, Andie, Andonia, Andor, Andrae, Andras, Andre, Andrea, Andreas, Andrei, Andrej, Andres, Andresj, Andreus, Andrewes, Andrews, Andrey, Andrezj, Andrian, Andriel, Andries, Andrij, Andrija, Andris, Andrius, Andro, Andros, Andru, Andruw, Andrzej, Andy, Antero, Aundray, Dandie, Dandy, Deandre, Dray, Dre, Drew, Dru, Drud, Drue, Drugi, Mandrew, Ohndrae, Ohndrae, Ohndre, Ohnrey, Ondre, Ondre, Ondrei, Ondrej, Ondrey, Ries, ş.a.

 

Sfântul Andrei a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului, fratele lui Petru (Simon), cel mai vârstnic dintre Apostoli. Sfântul Andrei se bucura de o cinstire deosebită pe teritoriul şi în întreaga istorie a neamului nostru, deoarece - după ce Mântuitorul le-a dat Apostolilor îndemnul său de a merge şi de a boteza toate neamurile, crestinându-le sau altfel spus, de a le duce vestea cea minunată a iubirii lui Dumnezeu - Sfântul Apostol Andrei a ajuns şi în părţile noastre, anume în Dobrogea de azi, unde a întemeiat primele comunităţi creştine de aici. Există numeroase mărturii: Peştera Sfântului Apostol Andrei, lzvorul Sfântului Apostol Andrei, colinde şi cântece populare şi multe alte dovezi. După ani de zile în care Sfântul Andrei a propovăduit credinţă creştină, în cele din urmă a fost omorât de necredincioşi fiind răstignit pe o cruce în formă literei X numită de atunci „Crucea Sfântului Andrei

În întreaga sa viaţă, Sfântul Apostol Andrei nu a încetat nici un moment să le vestească oamenilor învăţătura creştină. Este pentru noi toţi un exemplu de dăruire şi curaj, de izbândă şi biruinţa împotriva răului.

Ziua Sfântului Apostol Andrei - 30 noiembrie. Zilele altor Sfinţi ce poartă şi ei acest frumos nume: Sfântul Andrei Criteanul- 4 iulie, Sfântul Andrei Rubliov - 4 iulie, Sfântul Mucenic Andrei - 9 iulie.

Alte Sărbători:

    • în calendarul ortodox: 30 noiembrie şi 20 iunie (aducerea moaştelor)
    • în calendarul romano-catolic: 30 noiembrie şi 9 mai (această din urmă dată se sărbătoreşte doar în Scoţia, ca amintire a datei primirii unor relicve ale sfântului Andrei)
    • în calendarul lutheran: 30 noiembrie
    • în calendarul anglican: 30 noiembrie

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • 33917-xl.jpg?1543603041

    Există specialiști care cred că după creștinarea teritoriului de la nordul Dunării și asimiliarea credințelor și practicilor creștine, sărbătoarea Sfântului Andrei a luat locul sărbătorii unei presupuse divinități dacice, Sântandrei, personificare a lupului.

    Legendele despre misiunea de creștinare a Sfântului Andrei spun că acesta a fost trimis în ”tărâmurile lupilor”, unde a fost însoțit și călăuzit în teritoriile dacice de Marele Lup Alb. Evident, nu avem inscripții sau documente la care să apelăm pentru reconstituirea drumului apostolului Andrei la Nordul Dunării (de fapt, nici nu există dovezi clare  care să ateste că acesta ar fi trecut Dunărea), însă tradițiile populare cu privire la călătoria sa sunt foarte bogate.

    În anii '20, un avocat pe nume Jean Dinu culegea legende despre Sfântul Andrei, în satul Ion Corvin (jud. Constanța), în apropierea căruia se află peștera în care se spunea că a poposit apostolul. Legenda spune că Sfântul Apostol Andrei i-a creștinat pe strămoșii lui Zamolxe în cele nouă izvoare din vecinătatea peșterii. O baladă dobrogeană amintește că însuși Decebal, urmașul regelui Duras, ar fi venit la peștera Sfântului Andrei:”La schitul din tei, / Crucea lui Andrei, / Cine că-mi venea, / Și descăleca?/ Venea Decebal, / Călăre pe-un cal, / Sfinții că-mi găsea, / Cu ei că-mi vorbea, / Dar nu se-nchina/ Nici cruce-și făcea. / La schitul din tei, / Crucea lui Andrei, / Traian că venea, / La slujbă ședea, / Slujbă ascultă, / Și îngenunchea, / și nu se-nchina.../ Pe murg călărea, / Și calea-și lua, / La cetatea lui, / A Trofeului..." .

    Majoritatea tradițiilor populare stabilesc o legătură între Sfântul Andrei și lupi. El ar fi avut darul de vindeca răni, și prin rugăciuni ”lega gura lupilor”, apărându-i pe oameni și vitele lor. Lupul a fost întodeauna considerat simbol al dacilor, iar unele legende spun că Marele Lup Alb, considerat căptenia lupilor, a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei.

    Legenda spune că, în vremuri uitate, un preot al lui Zamolxis cutreiera fără răgaz pământurile Daciei pentru a-i ajuta pe cei care aveau nevoie, transmițând geto-dacilor că Marele Zeu veghea asupra lor. Fără a fi în vârstă, avea părul și barba albe ca neaua, iar credința, curajul și dârzenia sa erau cunoscute nu numai de oameni și de Zalmoxis însuși, ci și de fiare. Zeul, dându-și seama de valoarea slujitorului său, îl oprește la el, în munți, pentru a îl avea aproape. Departe de oameni, preotul continuă să slujească cu aceeași determinare ca și înainte. În scurt timp, fiarele Daciei au ajuns să asculte de el și să îl considere conducătorul lor. Cel mai mult îl îndrăgeau lupii, căci aceștia erau singurii fără conducător, numai foamea ținându-i în haită.

    După un timp, Zalmoxis vorbește cu preotul său și decide că a venit timpul ca acesta să îl slujească în alt chip, astfel îl transformă în animal. Însă nu în orice animal, ci în cea mai temută și mai respectată fiară a Daciei, într-un Lup Alb, mare și puternic, dându-i menirea să adune toți lupii din codri pentru apărarea tărâmului. Astfel, de câte ori dacii erau în primejdie, lupii le veneau în ajutor, era de ajuns doar să se audă urletul Marelui Lup Alb și de oriunde ar fi fost, lupii săreau să îi apere pe cei care le deveniseră frați. Lupul Alb însă era și judecător, pedepsind lașii și trădătorii.

    Într-o zi însă, Zeul îl cheamă din nou pe slujitorul său la el, de această dată pentru a-i da posibilitatea să aleagă, pentru ultima oară dacă vrea să rămână lup sau să redevină om. Cu toată mâhnirea pe care o poartă în suflet, știind ce vremuri vor urma, decide să rămână alături de Zeul său, sperând că astfel să slujească mai cu folos ținutul și poporul său.

    Cu toată vigilența geto-dacilor, a lupilor și a Marelui Lup Alb, romanii reușesc să se infiltreze în rândurile lor și, în apropiere de marea invazie, sădesc în sufletele unor lași sămânța neîncrederii față de Marele Zeu. Astfel, unii daci încep să se teamă că Zeul nu le va fi alături în marea bătălie, iar trădătorii cuprinși de frică încep să omoare toți lupii ce le ieșeau în cale în speranța că unul din aceștia va fi Marele Lup Alb al cărui cap îl vor putea oferi romanilor în schimbul vieții lor. Lupii, câți au mai scăpat fug în inima munților spre a nu mai reveni niciodată în ajutorul fraților ce îi trădaseră.  Lupul Alb și Zalmoxis se retrag în Muntele Sacru de unde vor privi cu durere în inimi cum geto-dacii vor fi înfrânți de romani din cauza trădării.

    Se presupune că vechile credinţe şi ritualuri ale populației precreștine au fost înglobate în noua religie. Spre exemplu, interdicţia de a lucra în ziua Sfântului Andrei, ziua fiind sub interdicţia lupilor; noaptea premergătoare sărbătorii Sfântului Andrei (29/30 noiembrie) este concepută ca sabat al strigoilor şi al lupilor. În această noapte, în special la sate, se practică încă ritualuri ciudate, din credinţa că astfel se pot găsi mai uşor protecţia de toate relele, bunăstarea şi chiar dragostea. Anumite obiceiuri legate de ziua Sfântului Andrei ca: tăierea de ramuri din copaci şi plantarea de grâu în vase cu apă, pentru a fi păstrate pentru anul Nou, amintesc de rituri agrariene mai vechi. Sfântul Andrei este considerat ca fiind mai mare peste vite şi fiare, păzitor al turmelor de pericolul lupilor, patron şi îmblânzitor al lupilor, cel ce „leagă gura lupilor”. Aceste calităţi mitice nu i-ar fi putut fi atribuite dacă identitatea simbolică între daci şi lupi s-ar fi pierdut cu totul din memoria colectivă. Ele indică, folcloric, atât obiectivul patronat de Sfântul Andrei al trecerii dacilor la noua religie, cât şi caracterul adânc popular al acestei acţiuni. Tinerii superstiţioşi şi nu numai cred că acum au şansa să-şi cunoască iubitul sau ursitul. Însă, pe de altă parte, există credinţa că este momentul pentru a se lua măsuri de apărare împotriva duhurilor rele. Spiritele malefice ale celor decedaţi au, în această noapte, puteri sporite.

  • Mulţumesc, domnule Muntean!

  • La mulți ani tuturor prietenilor care azi își serbează ziua numelui. 1939468395?profile=RESIZE_1024x1024

  • La mulţi ani tuturor carepoartă numele de Andrei sau Andreea !

    Citit  cu interes postarea  ta,felicitări Ioan !

  • LA MULTI ANI tuturor celor ce poarta numele Sfantului Andrei ,multa sanatate ,binecuvantari si bucurii !1939454612?profile=original

  • La multi ani si multa sanatate celor care poarta numele de Andrei sau Andreea!

    1259431341-felicitari_sf-_andrei_1.jpg

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->