Origine nume Nectarie

Origine nume Nectarie

Ziua de 9 noiembrie este un moment deosebit de important pentru creștinii ortodocși de pretutindeni. După marele praznic al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, urmează ziua Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul din insula Eghina, unul dintre cei mai mari Sfinți contemporani, cunoscut în întreaga lume pentru darul vindecării pe care de atâtea ori – în mod cunoscut sau nu – l-a oferit tuturor celor care l-au chemat în ajutor. Tămăduitor, grabnic ajutător în vreme de boală, luminător al Ortodoxiei și mărturisitor al lui Hristos sunt doar câteva dintre expresiile care îl descriu cel mai bine nu doar în cântările Bisericii noastre, ci și în multe dintre mărturiile și minunile scrise de-a lungul vremii.

De aceea, am considerat că este potrivit ca, înaintea acestui mare praznic, să aducem în atenția dumneavoastră […] câteva considerații de ordin istoric și etimologic, legate de originea și semnificația numelui „Nectarie”.

Ierarhul calomniat pe nedrept

4e79510e2fb4e6d108b58756e42a74ad.jpg?profile=RESIZE_400xMai întâi, se cuvine să facem o scurtă radiografie a vieții acestui prieten al Mântuitorului, pe care fiecare dintre noi l-am chemat în rugăciunile noastre, fără îndoială, măcar o dată, ca să ne fie sprijin în suferință și tămăduitor în neputință. Sfântul Nectarie din Eghina s-a născut în anul 1846 în Selivria Traciei din părinţi fără multe posibilități materiale, dar foarte evlavioşi. La botez a primit numele de Anastasie, bucurându-se încă din pruncie de o aleasă educaţie creştinească. În jurul vârstei de 14 ani, Anastasie merge să înveţe carte la Constantinopol, unde studiază teologia şi scrierile Sfinţilor Părinţi. La 20 de ani, Anastasie pleacă în insula Chios ca să lucreze ca învățător într-o școală, iar tot aici, după zece ani, devine călugăr, cu numele de Lazăr, pe 7 noiembrie 1876, fiind călugărit în cunoscuta mănăstire „Nea Moni”. Îşi desăvârșește studiile la Atena şi obţine, în anul 1885, o diplomă a Facultăţii de Teologie. Patriarhul Sofronie îl ia, apoi, în Alexandria, ca ucenic al său, fiind hirotonit preot şi apoi Mitropolit de Pentapole, o veche eparhie din Libia.

În urma unor calomnii (prezentate pe larg în filmul dedicat Sfântului și proiectat în cinematografele din țara noastră la sfârșitul anului trecut), a fost alungat din Egipt şi a trebuit să se întoarcă în Atena. În anul 1904, la rugămintea mai multor fiice duhovnicești, a construit o frumoasă mănăstire în insula Eghina din apropiere, dându-i hramul „Sfânta Treime”. În acest loc, răbdând boala și durerile până la capăt, după aproape două luni de suferinţă, Sfântul şi-a dat sufletul în mâinile Domnului, pe 8 noiembrie 1920.

Ce înseamnă numele „Nectarie”?

Sfantul-Nectarie-bun.jpg?profile=RESIZE_400xNumele „Nectarie” (în greacă „Νεκτάριος”, în latină „Nectarius”) este un nume foarte vechi, purtând cu el o semnificație profundă. Din punct de vedere etimologic, termenul provine din grecescul νεκτάρεος (nektareos). La rândul său, acest cuvânt s-a format din particula „nek”, care înseamnă „a muri” sau „a provoca moartea” și „tar”, tradus prin „a traversa”, preluat din rădăcina indo-europeană „tere-” (a traversa), care a născut în limba franceză prefixul „trans”. De altfel, particula „nek” o regăsim în mai multe cuvinte legate de moarte. Dintre acestea, cel mai cunoscut este „necrofag”, cuvânt preluat din franțuzescul „necrophage” și care desemnează ca termen generic, animalele carnivore care se hrănesc cu rămășițele altor animale.

Astfel, revenind, cuvântul „nektareos” poate fi tradus prin „trecere peste moarte” sau „cel care trece dincolo de moarte” – expresii care îl descriu perfect pe Sfântul Nectarie, Ierarhul care a rămas viu în inimile atâtor credincioși și care continuă să facă atâtea minuni chiar și dincolo de trecerea la cele veșnice. Dincolo de conotația religioasă, conform filologilor, faptul că numele este întâlnit cel mai des în Grecia sau Cipru se explică și prin faptul că nectarul a fost considerat un elixir divin în mitologia greacă. În lumea antică se credea că, în cadrul meselor și festinurilor organizate de către  acești zei olimpieni, ambrozia era hrana care îi făcea nemuritori, iar nectarul, băutura miraculoasă despre care se spunea că face nemuritor pe cel care o gustă. Așa se explică și faptul că, din perspectivă botanică, până în zilele noastre, nectarul denumește acel suc dulce secretat de glandele nectarifere ale plantelor și care, colectat de albine, este transformat în miere.

Conform documentelor, numele de „Nectarie” a început să fie folosit de creștini în jurul anului 300 înainte de Hristos, fiind întâlnit mai ales în rândul clericilor (preoți și călugări). Cea mai mare popularitate a dobândit-o, însă, în secolul al XX-lea, odată cu canonizarea Sfântului Ierarh Nectarie.

Numelui Sfântului Ierarh Nectarie i-a fost alăturat și supranumele de „Taumaturgul”, Sfântul ierarh fiind cunoscut pentru vindecările miraculoase, îndeosebi de cancer. Termenul de „taumaturg” provine din grecescul θαῦμα (thaûma), care înseamnă „minune” și ἔργον (érgon), care înseamnă „muncă” sau „lucrare”. Taumaturgia este, așadar, abilitatea sau puterea cuiva de a face minuni.

Așadar, mai cu seamă în această zi de mare sărbătoare, dar și-n toate celelalte zile, să aducem prinos de cinstire Sfântului Nectarie, pentru ca el să ne binecuvânteze și să ne ocrotească neîncetat, păzindu-ne de boli și de încercări.

Sursa: http://blog.bizanticons.ro.

 

Originea şi semnificația

schimonahul-nectarie-prodromitul-protopsaltul-isihast-192933.jpg?profile=RESIZE_400xAcest nume se trage din limba greacă veche, cuvântul „nektar” însemnând „nectar”. Nectarul este un lichid dulce, dulce-acri, care se găsește în natură și a fost considerat un elixir divin în mitologia greacă. Numele este folosit pentru a indica cineva care este atât de bun, de minunat și de dulce, încât este ca un elixir divin. Numele poate avea, de asemenea, o conotație religioasă, deoarece Nectarie este un nume popular în Ortodoxia rusă și este folosit ca un nume de botez pentru copii. Numele poate fi, de asemenea, o referire la Sfântul Nectarie, unul dintre cei mai venerați sfinți ai Bisericii Ortodoxe.

Cum se scrie corect

Nectarie este un nume destul de comun și poate fi scris în mai multe moduri. Cel mai corect mod de a scrie numele este Nectárie, cu accentul pe a. De asemenea, se poate scrie și Nectariu, Nectari, Nectărie sau Nectăriu. Nectarie poate fi folosit ca nume pentru bărbați și femei și poate fi folosit și ca nume de familie.

Trăsăturile de caracter

1692979836?v=1&profile=RESIZE_400xNectarie este un nume cu o trăsătură de caracter unica si pozitiva. Persoanele cu acest nume sunt cunoscute pentru spiritul lor optimist si entuziasmul lor pentru a învăța și a descoperi lucruri noi. De asemenea, acestea sunt persoane foarte prietenoase și deschise care se bucură să împartă experiențele lor cu ceilalți. Aceste persoane sunt, de asemenea, foarte creative și au abilități de lider de top. Ei sunt foarte buni la găsirea soluțiilor și la rezolvarea problemelor și sunt întotdeauna dispuși să ajute pe ceilalți. Acestea sunt trăsăturile de caracter specifice numelui Nectarie.

Avantajele și dezavantajele

Acest nume este un nume foarte interesant și exotic, cu o istorie bogată și o semnificație profundă. Numele provine din limba greacă și se traduce ca „cel care aduce bucurie”. Acest nume poate fi un avantaj pentru cei care îl poartă, deoarece poate oferi osebii o conexiune puternică cu o istorie bogată și o semnificație pozitivă. De asemenea, poate oferi ocazia de a se conecta cu o cultură interesantă și exotică. Cu toate acestea, poate fi și un dezavantaj, deoarece poate fi greu de pronunțat și de scris pentru unii. De asemenea, poate fi dificil pentru cei care poartă acest nume să se conecteze cu alte persoane care nu îl cunosc. În concluzie, acest nume poate fi un avantaj sau un dezavantaj, în funcție de circumstanțele individuale.

Numerologia

Numerologia numelui Nectarie oferă o perspectivă interesantă asupra personalității și a destinului acestuia. Acest nume are o vibrație spirituală foarte puternică, ceea ce îi conferă persoanei cu acest nume o mare capacitate de a simți și de a înțelege lumea în mod profund. Numerologic, numele Nectarie se reduce la un număr de cinci, care simbolizează schimbarea, curiozitatea, curajul și creativitatea. Aceste trăsături sunt foarte evidente în persoanele cu acest nume și le oferă ocazia de a se bucura de o viață interesantă și de a se bucura de aventuri și schimbări. Numerologia numelui Nectarie indică de asemenea faptul că persoana cu acest nume are un spirit liber și poate fi foarte independentă. Acesta este un nume care încurajează curiozitatea și explorarea, iar persoana cu acest nume poate fi foarte încrezătoare în propriile abilități și în capacitatea sa de a face față provocărilor.

Zodiile asociate

Nectarie este un nume cu o istorie interesantă și o semnificație specială. Acest nume poate fi asociat cu mai multe zodii și semne astrologice. Persoanele cu acest nume sunt adesea asociate cu zodia Racului. Această zodie se caracterizează prin empatie și o dorință puternică de a ajuta și proteja pe ceilalți. Racii sunt, de asemenea, foarte loiali și pot fi adesea văzuți ca fiind persoanele care fac sacrificii mari pentru cei dragi lor. De asemenea, persoanele cu numele Nectarie pot fi asociate cu semnul zodiacal al Taurului. Acest semn se caracterizează prin stabilitate și perseverență, ceea ce le face să fie persoane foarte responsabile și de încredere. Aceste trăsături pot fi foarte utile pentru persoanele cu numele Nectarie, oferindu-le o platformă solidă pentru a-și construi o carieră de succes.

Ce pietre și talismane se potrivesc

Nectarie este un nume cu o conotație pozitivă și spirituală. Această conotație se poate potrivi cu anumite pietre și talismane care sunt asociate cu sentimentele de împlinire, energie pozitivă și abundență. Printre pietrele recomandate pentru acest nume se numără cristalul de cuarț, opalul, quartzul citrin, turmalina neagră și jadul. Aceste pietre sunt cunoscute pentru a aduce energii pozitive și armonie în viața ta. De asemenea, se recomandă și talismanele cu simboluri precum fluturele, cercul și vulturul, care sunt asociate cu sentimente de împlinire, liniște și pace interioară. Aceste talismane sunt ideale pentru a purta în orice moment al zilei pentru a te simți împlinit și încrezător.

Răspândirea în lume

Nectarie este un nume de origine greacă, care se răspândește în întreaga lume. Acest nume este folosit în multe țări, inclusiv în Europa, Asia și America de Nord. Numele poate fi găsit în mai multe culturi, inclusiv în cele ale grecilor, românilor, bulgarilor, rușilor și altele. Acest nume este unul foarte comun și se bucură de popularitate în multe țări. Se spune că numele provine de la grecescul „Nectar”, care înseamnă „dulceață”. Acest nume poate fi găsit în multe versiuni diferite, cum ar fi Nectarios, Nectario, Nectar, Nectarios, Nectariu și altele. Numele este folosit în multe țări, inclusiv în Grecia, România, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Turcia și altele. Acest nume este unul foarte popular și se bucură de o mare popularitate în întreaga lume.

Ce profesii se potrivesc

Nectarie este un nume frumos, care se potrivește cu numeroase profesii. Acesta poate fi un nume ideal pentru o persoana care se ocupa de îngrijirea copiilor, deoarece Nectarie sugerează dragoste si grija. De asemenea, acest nume poate fi folosit pentru persoanele care lucrează in domeniul medical, deoarece sugerează calm si suport. De asemenea, Nectarie poate fi un nume potrivit pentru persoanele care lucrează in domeniul vânzărilor sau marketingului, deoarece sugerează energie si entuziasm. In general, Nectarie poate fi un nume potrivit pentru orice profesie care implica dragoste, grija, calm, suport, energie si entuziasm.

Celebrități cu acest nume

Nectarie este un nume foarte rar, dar există câteva celebrități care îl poartă. Unul dintre cei mai cunoscuți este Nectarie Tănase, un actor și regizor român de film și teatru. El a primit numeroase premii, inclusiv Premiul Gopo pentru Cel mai bun Actor în anul 2006. De asemenea, Nectarie Tănase a jucat în mai multe filme de succes, inclusiv „The Death of Mr. Lăzărescu”.

Un alt celebru Nectarie este Nectarie Ene, un cântăreț și compozitor român. El a lansat mai multe albume, inclusiv „Muzică de Colectie” și „Destin”. Nectarie Ene a primit numeroase premii, inclusiv Premiul de Excelență pentru Muzică în anul 2008.

 

Sfinți

Sfântul mucenic Nectarie din Auvergne (cunoscut și ca Nectarie din Limagne sau Nectarie din Senneterre), care a mucenicit către anul 300 d.Hr.; prăznuit la 9 decembrie

Sf. ierarh Nectarie al Constantinopolului († 397), prăznuit la 11 octombrie.

Sf. ierarh Nectarie al Ierusalimului (1605–1680)

Sf. Nectarie din Eghina (1846-1920), prăznuit la 9 noiembrie.

Sf. Nectarie de Autun († către 550 d.Hr.), prieten cu sfântul Gherman al Parisului; prăznuit la 13 septembrie

Sf. Nectarie de Vienne († către 445 d.Hr.)

Sf. Nectarie de Digne (sec. al V-lea)

Sf. cuvios Nectarie din Karyes († 1500), călugăr la Muntele Athos; prăznuit la 5 decembrie

Cuv. Nectarie din Bejetsk (sl. Нектарий Бежецкий; † către 1492), prăznuit la 3 aprilie

Cuv. Nectarie din Kazan, prăznuit la 4 octombrie

Cuv. Nectarie din Kiev, prăznuit la 29 noiembrie

Cuv. Nectarie de la Meteora, prăznuit la 17 mai

Cuv. Nectarie de la Optina (1853—1928), prăznuit la 11 octombrie și 25 ianuarie

Cuv. Nectarie de la Schitul Sfânta Ana din Muntele Athos, prăznuit la 11 iulie

Personalități din Biserica Ortodoxă

Nektarios de Casole - numele de monah al scriitorului bizantin Nikolaos de Otranto (n. cca. 1155/60 în Otranto – m. 9 februarie 1235)

Nectarios al Ierusalimului, patriarh grec-ortodox de Ierusalim (1661-1669) și zelos oponent al lui Chiril Lucaris

Нектарий (Теляшин) (1586/87—1667) — ierarh rus, arhiepiscop de Siberia și Tobolosk

Nectarie — mitropolit al Ungro-Vlahiei între 1812 - 1819

Nectarie Protopsaltul (+1903) - călugăr român athonit, protopsalt de renume în secolul al XIX-lea

Нектарий (Трезвинский) (1889—1937) — episcop rus

Nectarie (Grigoriev) (1902—1969) — mitropolit al Chișinăului

Нектарий (Концевич) (1905—1983) — episcop ruso-american

Nectarios (Kellis) de Madagascar (1952—2004) — episcop misionar

Arhimandritul Нектарий (Хаджи-Петропулос) (n. 1964) — egumen al mănăstirii Sfânta Treime a ROCOR în Mexic

Nectarie (Frolov) (n. 1961) - episcop de Dubno

Nektarios Marmarinos (n. 1921) - egumen misionar din Grecia

Nektarios (Hadjimichalis) de Kalymnos, Metropolitan of the Metropolis of Leros, Kalymnos and Astypalea from 1980 to 2005

Nektarios (Tsilis) de Hong Kong (n. 1969), Metropolitan of the Orthodox Metropolitanate of Hong Kong and Southeast Asia

Nektarios (Spyrou) of Arsinoi (n. 1969), Bishop of Arsinoi of the Church of Cyprus, auxiliary to Metropolitan Georgios of Paphos

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 1
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Top 10 felicitari de Sfantul Nectarie | Felicitari

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->