Origine nume Gavriil
origini
Sfântul Arhanghel Gavriil
În limba ebraica, Gavriil înseamnă „bărbat-Dumnezeu”. Numele său conţine concentrat vestea că Dumnezeu Se va face bărbat, că va asuma firea omenească. Vesteşte Sfinţilor Părinţilor Ioachim şi Ana naşterea Maicii Domnului, îi descoperă lui Zaharia naşterea Înaintemergătorului. Păstorilor le arată ca li S-a născut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, îl întăreşte ca să nu se îndoiască de nimic, călăuzeşte Sfânta Familie în Egipt şi aduce femeilor mironosiţe vestea Învierii Domnului.
Gabriel – Unul dintre cele mai populare si deopotriva apreciate nume de persoana din spatiul romaneste este, fara discutie, prenumele de baiat Gabriel, care, potrivit cercetatorilor lingvisti, provine dintr-un nume vechi de origine ebraica. Semnificatia numelui Gabriel este clara si nu ar trebui sa ne puna nicio problema. Astfel, in componenta numelui de persoana in discutie recunoastem elementul final „-el”, ce provine de la Elohim, numele divinitatii (vezi Samuel si Daniel) si care inseamna „Dumnezeu”.
Totodata, al doilea element ar fi reprezentat de verbul „gabar”, cu sensul de „a fi puternic”. Pe de alta parte, unele ipoteze sustin ideea potrivit careia numele de origine ebraica Gabriel ar avea la baza substantivul comun „ghebar”, ce inseamna „barbat”, insa aceasta intepretare tine de etimologia populara. Nu putem tine seama, de asemenea, nici de structura „barbatul Gavriil”, ce apare in diferite texte. Prin urmare, semnificatia numelui Gabriel ar putea fi „Dumnezeu este puternic”.
Un aspect la fel de interesant se refera si la statutul acestui nume, mai cu seama la fenomenul de raspandire. La inceput, era folosita forma Gavriil, aceasta pronuntandu-se astfel. Se pare ca numele Gabriel a patruns in onomastica noastra prin intermediar slav, in cele din urma, devenind foarte popular. Fenomenul de raspandire poate fi pus pe seama cultului Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. De altminteri, este clar ca acest nume de persoana a devenit popular datorita semnificatiei sale religioase.
semnificaţie
Numele „Gabriel” de la "Gowriel", semnifică în limba ebraică „Dumnezeu este puterea mea” (latină: Sanctus Gabriel; italiană: San Gabriello; arabă: Jibrail).
Numele său este menţionat de patru ori în Biblie, niciodată însă ca „arhanghel”: de două ori în Daniel (8.16 şi 9.21) şi de două ori în Luca (1.19 şi 1.26). De fiecare dată apare ca un mesager care aduce veşti importante. Mai întâi, el l-a anunţat pe Daniel despre întoarcerea evreilor din captivitatea babiloneană, după care i-a revelat (printr-o viziune spirituală) viitorul naţiunilor. Tot el i-a spus lui Zaharia (la o vârstă înaintată) că soţia sa (Elisabeta) îi va naşte un copil (Ioan Botezătorul), şi în cele din urmă i-a spus Mariei că ea este cea aleasă dintre femei.
Gabriel (Gavril) este, alături de Arhanghelul Mihail, unul dintre cei mai importanţi îngeri în cadrul tradiţiei iudeo-creştine şi a celei islamice. Este cel de-al doilea în rang printre Arhangheli.
Profetul Mahomed afirmă că Gabriel (Jibrail), cel cu 140 de perechi de aripi, i-ar fi dictat Coranul, vers cu vers. În tradiţia islamică, Gabriel este considerat a fi spiritul divin al adevărului.
În tradiţia ebraică Gabriel este îngerul pedepsei divine care s-a abătut asupra oraşelor Sodoma şi Gomora.
Gabriela – Prenumele de fata Gabriela, unul dintre cele mai populare si, in acelasi timp, frumoase nume de persoana din onomastica noastra, are o semnificatie clara. Astfel, cercetatorii lingvisti sunt de parere ca acest prenume feminin corespunde unui nume stravechi de origine ebraica, in componenta caruia recunoastem elementul „el”, ce provine de la Elohim, numele divinitatii, si care inseamna „Dumnezeu”. De asemenea, specialistii considera ca numele in discutie are la baza si verbul „gabar”, ce poarta sensul de „a fi puternic”.
Potrivit unei alte ipoteze, numele Gabriela ar avea la baza substantivul comun „ghebar”, ce inseamna „barbat”, numai ca aceasta semnificatie apartine etimologiei populare. Prin urmare, semnificatia numelui Gabriela ar fi „Dumnezeu este puternic”. Fenomenul de raspandire al acestui nume, precum si al corespondentul masculin, poate fi pus pe seama semnificatiei sale religioase. In sfarsit, in onomastica noastra, prenumele de fata in discutie a patruns prin intermediar slav.
Semnificatia numelui Gabriella
Gabriella – Prezent in onomastica ungureasca, suedeza, italiana si englezeasca, prenumele de fata Gabriella corespunde, in limba romana, numelui Gabriela, singura diferenta intre acestea fiind reprezentata de dublarea literei „l”. Semnificatiei numelui Gabriella este clara, intrucat a fost apropiat de un nume vechi de origine ebraica, in componenta caruia recunoastem verbul „gabar”, ce inseamna „a fi puternic”, si elementul „-el”, ce provine de la numele divinitatii, Elohim, insemnand „Dumnezeu”. Pe baza acestor informatii, se poate spune ca semnificatia numelui Gabriella ar fi „Dumnezeu este puternic”.
istoric
În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinsteşte Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri. Lumea îngerească a fost creată de Dumnezeu din nimic, nu din ceva preexistent şi nici din fiinţa Sa. Referatul biblic despre creaţie nu vorbeşte în mod precis despre crearea îngerilor. Sfinţii Părinţi afirma că la creaţie nu se vorbeşte explicit despre îngeri din două motive: evreii, înclinaţi spre idolatrie, ar fi căzut uşor în rătăcirea idolatra a popoarelor vecine şi al doilea motiv ar fi ca în cartea Facerii se urmăreşte numai înfăţişarea începutului lumii văzute.
În ceea ce priveşte ierarhia îngerească, Dionisie Areopagitul vede cetele îngereşti în număr de nouă, aşezate în câte trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stăpânii; Începătorii, Arhangheli, Îngeri. Biserica şi-a dat consimţământul asupra acestei ierarhii prin introducerea ei în pictura bisericească.
Pentru că îngerii sunt netrupeşti, la ei nu se poate vorbi de sex şi nici de o transplantare a speciei (Fac 6,2), deci, ei nu se căsătoresc, nu se înmulţesc (Matei 22,30) şi nici nu mor (Luca 20, 35-36). Îngerii îşi transmit unii altora propriile lor gânduri şi hotărâri fără să rostească cuvinte. Însă, pentru îndeplinirea slujbei lor, pot lua înfăţişare omenească (II Reg 6,17), pot să vorbească, să mănânce, să apară îmbrăcaţi şi uneori purtând aripi (Fac. 32,25; Luca 24, 4; Matei 28,3; Apoc 14,6).
Lucrarea principală a îngerilor este aceea de a-l întări şi susţine pe om în a transfigura lumea.
Sărbătoarea Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil
Această sărbătoare a fost la origine o simplă aniversare anuală a sfinţirii unei biserici a Sfântului Arhanghel Mihail, ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol. Astfel, ea apare în cele mai vechi sinaxare ca fiind o sărbătoare numai a Arhanghelului Mihail. Mai târziu ea a de-venit o sărbătoare comună a tuturor Sfinţilor îngeri.
În Mineiele ortodoxe întâlnim alte patru zile liturgice consacrate pomenirii Sfinţilor Arhangheli sau unor minuni făcute prin puterea lor:
- La 6 septembrie, se săvârşeşte pomenirea unei minuni făcute de Sf. Arhanghel Mihail, la Chones, în Colosse din Frigia;
- La 26 martie, a doua zi după praznicul Buneivestiri, prăznuim Soborul (Adunarea) mai-marelui voievod Gavriil;
- La 13 iulie, prăznuim al doilea Sobor al Ar-hanghelului Gavriil, care este la origine ziua sfinţirii unei bi-serici vestite a Sfântului Arhanghel Gavriil;
- Serbarea Arhanghelului Gavriil din Adin, în ziua de 11 iunie (fără slujbă), când se comemorează apariţia acestui sfânt Arhanghel la o chilie din Sf. Munte (Adin), unde el ar fi învăţat pe un călugăr să cânte pentru prima oară partea de la început a Axionului Sfintei Fecioare: Axion esti, adică: Cuvine-se cu adevărat...; faptul s-ar fi întâmplat prin sec. X, iar serbarea a rămas până azi limitată la manăstirile atonite.
[...]
Răspunsuri