Ce monumnet e în poza de mai jos?

10619571473?profile=RESIZE_584x

Ieri am prezentat Biserica romano-catolică din Tugheș - HARGHITA.

10619571497?profile=RESIZE_584x

10619576653?profile=RESIZE_400x

Biserica romno-catolică din comuna Tulgheș, județul Harghita, este o clădire veche și impunătoare (cea mai înaltă din localitate), având statut de monument istoric și situată în centrul localității. Această biserică are hramul Sfânta Maria și a fost construită în perioada anilor 1900 – 1902. Ea a fost construită pe locul unei capele mai vechi, datând din naul 1809 și sfințită în anul 1823. 

***

Tulgheș, în limba maghiară – Gyergyótölgyes, este o comună din județul Harghita care include și satele: Hagota, Pintic și Recea. La recensământul din anul 2011 comuna număra 3279 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 3596 locuitori) dinte care: români – 69,62%, maghiari – 28,85% și restul – necunoscută sau altă etnie. Comuna este așezată în partea de nord-est a județului, pe cursul inferior al râului Bistricioara. Principala cale de comunicație este DN15 care suie mai întâi pe valea Bistricioarei spre Pasul Creanga pentru a coborî apoi spre Toplița și DN12 și mai departe pe valea Mureșului.Dintre localități în apropierea relativă merită menționate: Borsec la 20 km, Toplița la 45 km și Gheorgheni la 47 km. Funcția economică de bază este industria de exploatare a materialelor locale, iar funcția secundară este agricultura zoopastorală și producția agricolă vegetală practicate în cadrul gospodăriilor individuale, în condițiile unei dezvoltări reduse a prelucrării primare a acestor produse. Pe teritoriul Tulgheșului sunt 30 de izvoare de apă minerală din care 11 au fost înregistrate si inventariate. Bioclimatul actual face localitatea propice pentru statutul de Stațiune Balneo-climaterică de interes local. Cele mai importante izvoare sunt: Șesul Comarnicului, Laurențiu, Branea, Prisecani, Diacul de Sus, Diacul de Jos, Cibeni, Șandoreni, Rezu Mare. Componența confesională a comunei harghitene Tulgheș astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 67,42%, romano catolici – 29,27% și restul – altă religie. Principalele atracții turistice ale comunei sunt:

  • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihaiil și Gavriil”din satul Tulgheș, construcție 1828, monument istoric
  • Capela de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”din Tulgheș, construcție 1922, monument istoric
  • Cuptor de stins var, construcție secolul al XIX-lea, monument istoric (Tulgheș)
  • Cripta armenească – Tulgheș
  • Moară de apăși joagăr din satul Tulgheș, construcție 1875, monument istoric
  • Rezervația naturală„Pietrele Roșii” (14 ha)
  • Memorialul militar al Eroilor Români din Primul Război Mondial– Tulgheș
  • Cazărmile armatei maghiare (1942 - 1944) – actualul Sanatoriu de Psihiatrie
  • Casa având un ceasul din lemn

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 4
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ORA 11.07 - 5 RASPUNSURI

  •  

    Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, cunoscută și ca Palatul Calimachi (Iaşi, Iaşi), este una dintre cele mai impunătoare și vechi clădiri ale Iașului. Clădirea inițială a fost construită în 1793 pe proprietatea hatmanului Costache Ghica și a vistiernicului Ion Cantacuzino, și a devenit reședință domnească în timpul lui Calimachi Vodă (1795-1799).

     Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    Sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, clădirea a fost cumpărată cu 18.000 de galbeni pentru înființarea primei Universități moderne din România (1860), de unde și denumirea de Universitatea Veche. Aici, la biblioteca universitară, a fost bibliotecar Mihai Eminescu. Tot aici a funcționat și Filiala Academiei din Iași și Pinacoteca Națională din Iași (Muzeul de Artă). Odată cu inaugurarea noului sediu al Universității ieșene din Copou în 1897, aici a rămas doar Facultatea de Medicină, datorită apropierii de marele spital al Spiridoniei. Între timp, au apărut și alte facultăți: Farmacie, Medicină Dentară și Bioinginerie Medicală. Vechiul palat a fost extins printr-un corp masiv, cu trei etaje și mansardă, construit în 1912. Din zidul vechii reședințe domnești a rămas doar portalul intrării cu stema Moldovei, cunoscut drept Ușa Nădejdii. Legenda spune că studenții care trec prin această poartă vor promova cu succes examenele. În 1991, i s-au atribuit statutul de Universitate și numele lui Grigore T. Popa, celebru reprezentant al Școlii de Anatomie Funcțională din Iași. Fațada este de factură neoclasică, prevăzută cu trei arcade și boltă pentru accesul trăsurilor, iar la etaj ferestrele sunt încadrate de coloane ionice.

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    În partea dreaptă, clădirea Institutului de Anatomie, construit între 1894 și 1900 în stilul neoclasic, are forma unui templu grecesc, cu coloane dorice. Frontonul (pedimentul) prezintă basorelieful „Lecția de Anatomie” a sculptorului Wladimir Hegel, cel care a realizat și statuile lui Vasile Alecsandri și Miron Costin.

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    În cadrul Universității de Medicină și Farmacie funcționează Muzeul de Istorie a Medicinei și Muzeul de Anatomie, unde este expusă statuia „Ecorșeu”, un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc, realizată de sculptorul Constantin Brâncuși în 1902 cu ajutorul dr. Dimitrie Gerota. Muzeele includ exponate precum documente istorice, aparatură medicală sau măști din ceară reprezentând bolile de ochi din clinica prof. dr. Elena Pușcariu, prima femeie profesor universitar din România din domeniul oftalmologiei.

    <a rel=nofollow href=http://www.bzi.ro/wp-content/uploads/2021/07/poza1.jpg" alt="Amintiri din Epoca de Aur! Cum se intra la UMF Iași in perioada anilor de comunism • Buna Ziua Iasi • BZI.ro" />

    În fața Universității a fost amenajată în 1999 Piața Națiunii, cu Monumentul Unirii refăcut și o torță reprezentând Flacăra Veșnică a Eroilor.

    ...

  • Palatul Calimachi/Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași

    Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, fondată in 1879, este unul din cele mai vechi așezăminte de învățământ superior din Romania.

    Universitatea poartă numele lui Grigore T. Popa, om de știință cu renume internațional în domeniul neuro-endocrin și, de asemenea, titular al catedrei de Anatomie Funcțională și Embriologie. Cercetările sale au dus la descoperirea sistemului port hipofizar.

    Sediul său principal se află în Palatul Calimachi (aflat pe lista monumentelor istorice cu codul IS-II-m-B-04085), datat 1793 . În 2011 a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.

    Este singura universitate din învățământul medical românesc cotată în topul realizat de The Times Higher Education World University Rankings 2017-2018.

    Palatul Calimachi a fost construit între anii 1791 și 1793. A fost palat domnesc în timpul domnitorului Alexandru Calimachi. Din anul 1860 până în 1897 a fost sediul Universităţii ieşene, până când noua clădire a Universității ce s-a construit în Copou a fost terminată. Nu se ştie cine a fost efectiv proprietarul clădirii unde s-a construit palatul, diverse surse atribuind proprietatea unor personalități cum au fost Costache Ghica, Matei Cantacuzino sau Ion Cantacuzino.

    În timpul domniei lui Alexandru Calimachi (1795-1799), va deveni palat domnesc. Din 1806 până în 1839, imobilul a avut doi proprietari: Iordache Balş (1806) şi Alecu Rosetti-Roznovanu (1839).

    Administrația domnitorului Alexandru Ioan Cuza cumpără clădirea pentru 18.000 de galbeni și astfel imobilul devine şi sală pentru examnenele de bacalaureat, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. A rezistat incendiului din 24 noiembrie 1922 și celui de al Doilea Război Mondial, când studenții și profesorii au fost evacuați în Alba Iulia.

    Între 1963-1982 a fost şi sediul Filialei din Iaşi al Academiei. În 1973 în faţa palatului a fost construită Poarta nădejdii. Clădirea veche de peste două secole, continuă să fie un simbol al vieții academice și este cunoscută și astăzi drept Palatul Calimachi din Iași.

    Ce secret ascunde “Usa Nadejdii” din fata Universitatii de Medicina din Iasi

    UMF d

    umf iasi

    Ia%C5%9Fi__University_of_Medicine_and_Pharmacy_4.jpg

     

     

    ...

  • Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași

    Despre U.M.F. Iași​

     

    ​​Unul dintre cele mai vechi așezăminte de învățământ superior din țară noastră, a fost fondat în 1879, că Facultate de Medicină, fiind ulterior asociat cu alte două instituții ce completează aria pregătirii medicale – Facultatea de Farmacie și Facultatea de Medicină Dentară. În anul 1991institutului i se conferă statutul de Universitate, primind numele celebrului reprezentant al Școlii de Anatomie Funcțională Iași, Grigore T. Popa. Ulterior este inclusă și Facultatea de Bioinginerie Medicală, singură de acest fel din România. Universitatea se mândrește astăzi cu un valoros corp profesoral precum și cu o baza materială și tehnică modernizată, adecvată desfășurării procesului didactic și activității de cercetare științifică.

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    Universitatea de Medicină din Iași, 140 de ani de istorie

  • Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi


  • Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa IașiIaşi

Acest răspuns a fost șters.

Categorii forum

CATEGORII FORUM

Activitate

postarea de blog a lui Nitu Constantin a fost prezentată
Acum 1 minut
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Nitu Constantin Jocuri de cuvinte - bărbat (1)
Acum 2 minute
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Nitu Constantin Jocuri de cuvinte - bărbat (1)
Acum 9 minute
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Nitu Constantin Jocuri de cuvinte - bărbat
Acum 12 minute
postarea de blog a lui Balaj Radu-Alin a fost prezentată
Acum 23 minute
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Balaj Radu-Alin ”Forum decenu.eu”, ”clopoței de lăcrimioare”, ”Hristos a Înviat” și ”șah etern” … !
Acum 23 minute
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Acum 4 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Acum 4 ore
Victor Bivolu a postat o discuție
Acum 4 ore
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4037. rime - casă / nedorit
Acum 6 ore
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4037. rime - casă / nedorit
Acum 6 ore
ELENA AGIU-NEACSU a postat o discuție
Acum 6 ore
Victor Bivolu a postat o discuție
Acum 6 ore
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4035. rime - lungă / femeii
Acum 6 ore
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4035. rime - lungă / femeii
Acum 6 ore
ELENA AGIU-NEACSU a postat o discuție
Acum 6 ore
Mai Mult…
-->