Ce monument e in poza de mai jos?

10621735097?profile=RESIZE_584x

Ieri am prezentat Universitatea Veche - IAȘI.

10621748060?profile=RESIZE_584x

10621750860?profile=RESIZE_400x

Universitatea Veche din municipiul Iași, actualmente Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, a fost construită de hatmanul Costache Ghica în vechea mahala Muntenimea de Mijloc și a fost cumparată în anul 1795 de Alexandru Calimachi voievod (1795-1799) pentru a deveni curte domnească. În anul 1796 a fost încastrată în partea superioară a porții de intrare în palat stema domnească având în scutul heraldic, în jurul capului de bour literele „Ale Io Ca”, adică „Alexandru Ioan Calimachi”. În imediata vecinătate au fost inscriptionate cuvintele „Ușa nădejdii” și anul 1976. Domnii care au urmat pe parcursul deceniului până în anul 1806 au locuit în această Curte Domnească. În ultimul an al celei de a II-a domnii, Alexandru Moruzzi a terminat lucrările de refacere a palatului din vechea Curte Domnească. Fosta casa Ghica, restaurată în anul 1845 în urma unui incendiu, avea să devină în anul 1860 locul de fondare a primei Universitati românești (26 octombrie 1860), care avea să ființeze aici până la data de 22 octombrie 1897, cand s-a inaugurat noul Palat Universitar din Copou unde funcționeaza și astăzi. Universitatea Veche păstrează până astăzi toate caracteristicile arhitecturii din epoca în care a fost edificată, fiind situată pe Strada Universității la nr.16.

xxx

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din municipiul Iași a fost fondată în anul 1879, fiind unul din cele mai vechi așezăminte de învățământ superior din România. Acestă instituție poartă numele unui om de știință de renume internațional în domeniul neuro-endocrin și titular al catedrei de Anatomie Funcțională și Embriologie. Edificiul are statut de monumnet istoric și are sediul în fostul Palat Calimachi, datat 1793. Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, dispune de 4 facultăți și 4 colegii universitare, are aproximativ 800 cadre didactice și pregătește aproximativ 9000 studenți ce se pregătesc în 7 categorii de specialități, dintre care 4 într-un domeniu nou (unic în țară) – bioingineria.

***

Înainte de înfiinţarea cu acte în regulă a celei mai vechi universităţi din România, "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, în anul 1860, au existat numeroase forme de învăţământ în capitala Moldovei.

  • Istoricii consemnează 1563, ca an din care datează prima formă de instituţie de învăţământ la Iaşi. Domnitorul de atunci, Despot Vodă a înfiinţat la Cotnari, lângă Iaşi, un Colegiu (Schola Latina), cu un program şcolar conceput pe 5 ani. Elevii studiau limba latină, retorica şi dialectica.
  • Un secol mai târziu, în 1640, cărturarul Vasile Lupu, ajuns domnitor al Moldovei, a fondat un colegiu la Mănăstirea "Trei Ierarhi", propria lui ctitorie, în care se studia în limba latina. Oficial, Iaşiul a devenit un focar de latinism într-un areal dominat de cultura islamică.
  • În anul 1714 se înfiinţează Academia Domnească din Iaşi; în perioada economică dificilă a domniilor fanariote, ştiinţele şi învăţăturile înalte continuă să progreseze în Moldova, limba română începând să fie din ce în ce mai folosită. Academia din Iaşi serveşte la definirea şi afirmarea identităţii româneşti, întreţinând forţa de rezistenţă împotriva opresiunii otomane. În anul 1755 la şcoala aceasta s-a început a învăţa şi noţiuni de filosofie, ca şi în instituţiile de învăţământ superior apusene, numite Facultas Artium. Elevii şcolii ieşene au devenit, astfel, studenţi şi pe lângă limbi străine, religie, aritmetică, au fost iniţiaţi în filosofie, logică, psihologie. Fără multă vâlvă, Şcoala Domnească a luat caracter universitar, apărând astfel embrionul Universităţii Iaşilor.
  • În anul 1835 la Iaşi se înfiinţează Academia Mihăileană (după numele domnitorului Mihail Sturza). Erau susţinute cursuri de istorie, filosofie, drept, teologie, chimie, matematică, inginerie, agronomie, arhitectură. Întemeierea şi funcţionarea Academiei Mihăilene, înfiinţarea primelor facultăţi – de Drept şi Filosofie, dar mai ales transformările profunde survenite la nivel politic (Unirea Principatelor Române din 1859), au pregătit fondarea Universităţii din Iaşi.
  • În atmosfera de sărbătoare a Unirii Ţării Româneşti şi a Moldovei într-un singur stat a luat fiinţă prima instituţie de învăţământ superior din România, Universitatea din Iaşi. Inaugurată la 26 octombrie 1860, Universitatea poartă numele Domnitorului căruia i se datorează acest act fundamental de cultură românească

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 3
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

      • Bună ziua şi dv. Argumentele dv. nu mă pot convinge dar nici nu mă lasă să cred că poate eu m-am înşelat şi chiar aveţi astfel de abilităţi încât să fiţi pe fază fix la minutul în care se publică întrebarea şi în 52 de sec. să şi răspundeţi la un monument despre care nu ştiu dacă 5 persoane de pe acest site au auzit...

        Dar poate mă puteţi convinge dacă vă afişaţi şi dv. opinia pentr. dl. Bivolu de resetare a clasamentelor şi de acordare a câte 1 punct pentru fiecare răspuns corect, indiferent de ordine (în acest mod poate renunţăm şi la opreliştea pusă pe editarea răspunsului)

      • Nu stiu ce sa mai zic. Să vă dea Dumnezeu gânduri bune! Faceți cum credeți! Eu îmi amintesc că au fost zile când Watson a fost foarte rapid. Eu nu mă pricep la cautare, așa că......?!?!?!

        O zi buna, tuturor!

         

          

  • Casa Bay- Papolczy - Seini, jud. Maramureș

    • Casa Bay (numită și Conacul) a fost proprietatea familiei Papolczy, dată drept dotă/zestre fiicei Papolczy Mária la căsătoria acesteia cu Csomaközi Bay Miklós (Bay Miklós de Ciumești, foto mic dreapta). Până în 1920 a servit drept locuință a soților Bay (aceștia au divorțat, însă Mária s-a mutat în Budapesta, cu cei doi copii, iar în casă a continuat să locuiască Bay Miklós, care s-a recăsătorit – Bay Miklós de Ciumești a decedat în anul 1965, în Oradea).După Tratatul de la Trianon, Casa Bay a fost centru al Diviziei 20 Infanterie Târgu Mureș, apoi s-a transformat în internat al școlii din localitate, în birouri ale Cooperativei Socialiste „Constructorul” și, în final, sediu E.ON Gaz. Apoi clădirea a fost părăsită și a început să se deterioreze rapid.

      • foto-mic-2-5.jpg

        Administrația orașului maramureșean Seini a introdus în licitație publică contractul pentru lucrările de restaurare și dotare cu mobilier a Casei Bay, edificiu de final de secol XIX, monument istoric de categorie A. În urma proiectului, finanțat printr-un proiect transfrontalier româno-ucrainean (demarat în anul 2017 și realizat în parteneriat cu orașul înfrățit Kalush), se vizează transformarea clădirii într-un centru multicultural.

Acest răspuns a fost șters.

Categorii forum

CATEGORII FORUM

Activitate

ELENA AGIU-NEACSU a postat o discuție
Acum 11 secunde
Victor Bivolu a postat o discuție
Acum 2 minute
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4055. rime: genii / prospețime
Acum 6 minute
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4055. rime: genii / prospețime
Acum 8 minute
ELENA AGIU-NEACSU a postat o discuție
Acum 9 minute
Victor Bivolu a răspuns la discuția Victor Bivolu 4054. La tema VECINA
Acum 10 minute
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4053. rime: maturizat / fotografii
Acum 13 minute
Victor Bivolu a postat o discuție
Acum 14 minute
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4053. rime: maturizat / fotografii
Acum 38 minute
ELENA AGIU-NEACSU a postat o discuție
Acum 40 minute
Victor Bivolu a postat o discuție
Acum 43 minute
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4051. rime: papagali / norodul
Acum 56 minute
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4051. rime: papagali / norodul
Acum 57 minute
ELENA AGIU-NEACSU a postat o discuție
Acum 59 minute
Victor Bivolu a postat o discuție
1 oră în urmă
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4049. rime: oceanul / prețioasă
1 oră în urmă
Mai Mult…
-->