Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Primăria Pitești - jud. ARGEȘ

Primăria municipiului Pitești poartă pecetea arhitectului Statie Ciortan, președinte al Societății Arhitecților Români între 1929-1933. Clădirea a fost ridicată între anii 1934-1936 spre a găzdui sediul Administrației financiare. Concepută pe un plan dreptunghiular, cu o arhitectură având evidente elemente naționale, clădirea este înzestrată cu un hol central luminat prin acoperis, la a cărui frumusețe contribuie cele două rânduri de coloane suprapuse, conferind sobrietate parterului, funcționalitate etajului si distincție întregului spațiu. În conformitate cu prevederile Legii administrative promulgate în anul 1864 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, s-a impus construirea de către Consiliul Comunal a unui edificiu nou şi modern pentru Primăria din Piteşti. Astfel, în ziua de 5 iulie 1885 este înaintat Ministerului de Interne, prin Prefectura Argeş, un memoriu prin care se solicită acordarea împrumutului necesar pentru ridicarea localului propriu şi deplin cuprinzător al Primăriei. Lucrările au demarat imediat ce au fost primiţi banii, antreprenorul s-a dovedit activ şi serios, astfel încât, în ziua de 30 octombrie 1886, la ora 12.00, are loc inaugurarea noului Palat Comunal (Primăria Piteşti). Clădirea, cu o arhitectură plăcută, adăpostește Primăria oraşului bucurându-se de statutul de monument istoric. Încă din 1886, primarii şi consilierii comunali şi-au putut desfăşura aici activitatea în condiţii optime, spaţiul clădirii concentrând toate instituţiile de stat aflate în subordinea Primăriei.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Palatul Cenad din Arad

    Palatul a fost construit între anii 1892 şi 1894, la iniţiativa societăţii de cale ferată Arad – Cenad. De planuri, s-a ocupat arhitectul maghiar Miklos Ybl, al cărui sediu era în Budapesta. Planurile sale au fost, apoi, revizuite de unul dintre cei mai buni arhitecţi din Arad, Lajos Jiraszek, care a făcut câteva modificări importante. Edificiul este una dintre clădirile ce făceau parte din ansablul urbanistic al Pieţei Primăriei. Clădirile aveau în comun faptul că au fost construite într-un stil eclectic, combinat cu stilul neoclasic.

    palatul-cenad.jpg

    Palatal Cenad are o arhitectură bogată, cu ornamente specifice stilului clasic şi stilului renascentist. Elementele decorative de pe frontispiciu îi trădează funcţionalitatea, cea mai edificatoare fiind figura zeului Mercur, zeul comerţului. Remarcabile sunt şi turnurile, prezente în număr destul de mare, care înfăţişează părţi din arhitectura localităţii şi a acestei zone.

    fatada-de-la-palatul-cenad-din-arad-judetul-arad.jpg

    Sunt prezente şi blazonul societăţii feroviare care a ordonat ridicarea palatului, dar şi câteva picturi murale. Acestea au fost realizate sub cele patru porţi de la intrare, iar temele abordate au legătură cu viaţa religioasă şi cu activitatea căilor ferate. Printre obiectele păstrate se număra două candelabre de gaz, care datează din secolul al XIX-lea.

    palatul-cenad-din-arad-judetul-arad.jpg

    După Revoluţia din anul 1989, camerele din Palatul Cenad au început să fie folosite de partidele politice, de parlamentari sau de diverse asociaţii. Chiar dacă este un edificiu cu o deosebită valoare istorică, palatul nu poate fi vizitat. Cei care trec prin centrul oraşului Arad nu îl pot admira decât din exterior.

    placi-informative-de-pe-palatul-cenad-din-arad-judetul-arad.jpg



    • ORA 13.50 - 3 răspunsuri

  • Palatul Cenad din Arad

  • Palatul Cenad din Arad

    Palatul Cenad este un edificiu aflat pe Bulevardul Revoluției în municipiul Arad, fiind una dintre cele mai impunătoare imobile ale orașului. A fost construit între anii 1892 - 1894, de către societatea de cale ferată Arad-Cenad, după planurile arhitectului Jivaszek. Clădirea face parte din ansamblul urbanistic al Pieței Primăriei ridicat într-o combinație de stiluri eclectic și neoclasic, cu o arhitectură bogat ornamentată în stil clasic și renascentist ce prezintă elemente decorative care îi trădează menirea ca funcționalitate. Este vorba de zeul comerțului Mercur, a cărui figură este reprezentată pe frontispiciul edificiului.

    Num-N-Roll: noiembrie 2009

    Palatul Cenad Arad, Județul Arad, Provincia Crișana: | provinciacrisana

    • Explicati si dvs d-lui Ioanitiu ca pe 30 august nu a raspuns, se vede clar.

      • În general nu-mi place să mă implic în chestiunile organizatorice ale altora, aici sunt simplu participant, dar... fiind şi administrator tebuie să mediez problema:

        E ceva dubios: poza dv. arată ceva, pozele mea arată altceva - adevărul e undeva la mijloc (tehnic pot explica situaţia astfel: dv. aţi deschis pagina cu răspunsuri la o anume oră, aţi făcut poza, dar de aplicat răspunsul aţi aplicat la altă oră, timp în care dl. Ioaniţiu a postat răspunsul - care se pare că s-a încadrat tehnic în perioada până la care dv. aţi răspuns şi validat).

        Pentru o lămurire suplimentară eu postez 2 surse foto-capturi făcute de mine:

        7786636056?profile=RESIZE_710x

        7786657889?profile=RESIZE_710x

        Şi aş mai putea adăuga mail-urile de înştiinţare trimise de site, automat, fiecărui participant la acea etapă a concursului (recuperate din Coş, căci eu nu golesc niciodată coşul, se goleşte el automat la 30 de zile). Aceste mail-uri, exact în aceeaşi formă, poate doar minutele de transmitere să difere cu plus minus1-5, sunt trimise ăentru speţa în cauzp şi mie ca participant, şi dl. Caracas, şi dlui Ioaniţiu şi dv., deci pot fi într.â-un fel verificate):

        7786854458?profile=RESIZE_710x

        Acum, ca să aplanăm eventualula neînţelegere nu pot să zic că cedez eu punctul meu dlui Ioaniţiu - pentru a nu-l pierde dintre posibilii concurenţi cum, cu tristeţe constat că i-am pierdut pe dna Dorina Pop şi dl. Ivan Watson, tot pe motive de neînţelegeri procedurale şi pe care rugăminţile mele nu i-au convins să revină asupra deciziilor de retragere.

        Personal apreciez acest gen de concursuri şi încerc - în măsura timpului meu disponibil - să vin de fiecare dată cu infiormaţii inedite, chiar dacă nu sunt primul care răspund.

        Dv. ca organizator însă decideţi, eu nu pot decât să-l rog şi pe Matei Ioaniţiu să n u fie exclusivist, un punct în plus sau în minus nu preainfluenţează clasamentul general...

        • Mulţumesc pentru explicaţii şi îmi cer scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de insistenţa mea. După cum se vede am evenit asupra deciziei de a părăsi concursul. Până la urmă, mai mult decât un concurs, această pagină e o fereastră spre cunoaştere!

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->