Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Judecătoria - VASLUI
Palatul administrativ și de justiție din Vaslui, astăzi Judecătoria Vaslui, este o clădire semeață, cu statut de monument istoric, situată în centrul orașului pe Strada Ing. Badea Romeo, nr.13. Judecătoria Vaslui este instanță de fond, aflată în competența teritorială a Tribunalului Vaslui, respectiv Curtea de Apel Iași, având o schemă de 18 de posturi de judecători. Judecătoria Vaslui datează din anul 1891, când, printr-o hotarâre a Consiliului Județean Vaslui a fost cumpărat terenul în suprafață de 4520 metri pătrați, prin actul de vânzare-cumpărare nr. 311/1891. Construcția a fost realizată de constructori italieni. Imobilul a fost terminat în 1897, având parter și un etaj cu o suprafață construită de 2344,7 metri pătrați. În acest imobil a funcționat Palatul de Justiție până în anul 1950, când a fost preluat abuziv de către Primăria Vaslui. În 1974 a fost retrocedat Ministerului de Justiție și imobilul a fost supus reparațiilor capitale. Din punct de vedere arhitectural clădirea aparține stilului eclectic, clădirea având elemente stilistice predominante aparținând stilului neoclasic. Monumentul este construit din zidărie de cărămidă pe fundații de piatră. Inițial planșeele erau din lemn, dar, după cutremurul din 1940, o parte dintre acestea au fost înlocuite cu unele din beton armat. Soluția aleasă nu a fost una fericită, aastfel că seismele următoare (1977 și 1986) au dus la degradări majore. Deși documentația necesară reabilitării acestui monument istoric a fost întocmită și avizată, din păcate, până în acest moment, nu s-au găsit resurse financiare pentru demararea lucrărilor.
Răspunsuri
ora 11.34 - 3 raspunsuri
Biserica evanghelică fortificată din Dealu Frumos, Județul Sibiu
Dealu Frumos / Schönberg
Basilica romanică cu trei nave construită în sec. al XIII-lea a fost semnificativ modificată în 1500 prin adăugarea sistemelor defensive. Clădirea iniţială fără turn primeşte în partea de vest un donjon masiv cu cat de apărare, iar zidurile corului sunt atât de bine întărite, încât aici se poate construi un alt turn defensiv. În acelaşi timp navele laterale sunt înălţate, iar biserica capătă aspectul de hală şi este acoperită cu bolţi în plasă nervurate. Tot acum se construieşte şi zidul de incintă cu patru turnuri de colţ, probabil în locul unui sistem mai vechi. Casele fortificate din sec. XVI şi XVII au fost folosite parţial şi ca spaţii de locuit. Ansamblul este completat în partea de sud prin construirea în 1914 a casei comunale. Crucifixul din 1425, aflat deasupra arcului de triumf se pare că provine de la un altar din perioada pre-reformă.
Așezarea
Trecând peste dealurile împădurite de pe marginea văii pârâului Hârtibaciu dai peste satul Dealu Frumos. Zidurile albe şi acoperişurile roşiatice ale bisericii fortificate tipice Transilvaniei şi care s-au păstrat foarte bine pot fi zărite de departe.
Ansamblul a fost construit în centrul satului pentru a fi uşor accesibil tuturor locuitorilor în caz de atac. Dacă rămânea suficient timp, inclusiv animalele erau adăpostite în spatele zidurilor, pentru a nu cădea în mâinile inamicilor. Alimentele, cerealele şi slănina erau depozitate şi ele în fortificaţie. În prima jumătate a sec. al XVI-lea curtea a trebuit lărgită pentru a putea adăposti populaţia în creştere a satului. 100 de ani mai târziu o altă parte a zidului a fost mutată spre exterior pentru a face mai mult loc cămărilor de provizii. La desfacerea şi rezidirea fortificaţiilor a participat întreaga comunitate, în timp ce de întreţinere se ocupau pe sectoare diferitele bresle din sat.
Activități
La inițiativa Universității de Arhitectura și Urbanism „Ion Mincu” din București, în biserica fortificată din Dealu Frumos a fost înființat un „Centru de Studiu pentru Arhitectura Vernaculară”. Studenții la arhitectură au posibilitatea de a desfășura, la prima mână, activități de conservare și restaurare in situ. În plus, în biserica fortificată au loc regulat evenimente pe teme de arhitectură. Astfel, atât studenții cât și vizitatorii interesați au o șansă unică de a urmării procesul de restaurare.
Biserica fortificată din Dealu Frumos, Sibiu
Ca majoritatea localităților aflate pe Pământul crăiesc în Dealu Frumos exista o bazilică romanică încă din prima jumătate a secolului al XIII-lea, bazilică care avea un cor pătrat și o absidă semicirculară, cu trei nave fără clopotniță. Ulterior s-au construit cele două turnuri principale. Pentru construirea acestora s-au impus modificări de structură cum ar fi la nava centrală care inițial era acoperită cu un tavan, ulterior devenind boltită în leagăn și micșorată prin ridicarea turnului clopotniță. Traveele laterale au fost boltite asemenea navei centrale și arcadele rămase au fost transformate în arc frânt. Traveele laterale aveau fiecare câte un portal, cel sudic având elemente romanice originale. Aspectul inițial al bisericii în portalul vestic nu s-a mai păstrat din cauza ridicării clopotniței. Clopotnița a fost înălțată în secolul al XV-lea, probabil în aceeași perioadă cu cea a bazilicii din Merghindeal. Biserica a devenit biserică - hală abia în secolul al XVI-lea. De menționat că turnul clopotniței avea 23 metri și avea și rol defesiv chiar dacă este integrat bisericii. Clopotele se aflau la penultimul nivel, ultimul găzduind orologiul. Drumul de strajă este susținut de o consolă din bârne de lemn.
Celălalt turn este ridicat deasupra corului fiind mai scund și cu aspect mai greoi. Cele două turnuri comunică prin intermediul podului bisericii. În secolul al XVI-lea de peretele nordic al corului s-a alipit o sacristie, care în secolul al XVIII-lea a fost boltită în stil baroc.
Corul a fost pictat de trei ori înainte de Reforma religioasă iar la degajarea din 1911 nu a fost recuperată nicio scenă completă. Decorul spațiului este întregit de un tabernacul încastrat.
Biserica evanghelică fortificată din Dealu Frumos, județul Sibiu, a fost construită în secolul XIII.
Tot respectul meu pentru dl. Muntean iar pentru noi, cei ce am fost "mofturoşi"... ce să zic, compasiune şi penitenţă. Sper şi eu să ne reunim cu toţii... La mulţi ani c sănătate şi libertate!
Biserica fortificată din Dealu Frumos, jud. Sibiu
La mulţi ani 2021 de pe meleaguri australiene! Am revenit după o mai lungă absenţă rugat fiind şi asigurat că se modifică un pic regulamentul de notare. În această speranţă nouă doresc să fiu un participant constant la acest gen de concursuri!
La rândul meu rog pe ceilalţi co-foşti-participanţi care s-au retras din diferite motive (reale, orgolioase, personale sau impersonale) să revină asupra deciziilor lor şi să reintre în concurs - nupentru punctaje sau premii ci pentru frumuseţea acţiunii de a ne cunoaşte ţara şi de ce nu ca un semn de respect şi preţuire faţă de organizatorul acestui concurs, dl. Victor Bivolul.
În acest an 2021 să fim mai buni, mai iertători şi mai iubitori! La mulţi ani!
Aduc sincere mulțumiri tuturor participanților!
FELICITĂRI, domnului Munteanu pentru că și-a făcut timp și a intrat de cele mai multe ori în acest joc!