Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Gara din Comănești - BACĂU

Gara din municipiul Comănești, județul Bacău este un monument istoric și de arhitectură reprezentativ al orașului. În anul 1898 arhitectul italian Giulio Magni a primit o comandă pentru realizarea a două gări (aproape identice) și a unei halte pe liniile Pitești-Curtea de Argeș și Adjud-Comănești-Ghimeș,  ambele linii executate sub coordonarea inginerului român Elie Radu. Gările gemene din Curtea de Argeș și Comănești reprezintă o ilustrare a viziunii lui Magni asupra stilului național, el combinând elemente cu certe filiații în arhitectura romanică cu motive și materiale de tip oriental, asimilate pe filieră bizantină. Clădirea gării de călători a fost construită din cărămidă și piatră și a fost acoperită cu tablă în anul 1899. Aceasta avea subsol, parter și o locuință de serviciu la etaj. În interior era tencuit și văruit; dușumele erau din scândură, iar încălzirea era asigurată cu sobe din teracotă. Gara avea o singură casă de bilete și un automat cu bomboane. Peronul era acoperit cu pietriș și patrulau jandarmi însărcinați cu păzirea clădirii gării, oameni numiți de prințesa Ioana Ghika. În anul 1920 s-a construit un bufet din lemn și piatră, acoperit cu tablă. Sala stației a fost folosită, încă de la terminarea sa, pentru serbările de sfârșit de an ale școlii primare din localitate. Gara era deservită de o linie curentă, 18 linii de garare și 6 linii moarte. Lungimea constructivă a liniilor Stației Comănești era de 11490 km, iar lungimea utilă de 7038 m. Suprafața totală a zonei C.F.R. era de 25 ha. Gara a fost construită pe vremea când orașul Comănești era moșie a familiei Ghika. Gara din Comănești a fost ridicată de inginerul Elie Radu, inspirat după modelul gării din Lausanne, Elveția, la fel și cea din Curtea de Argeș.

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 10.30 - 4 raspunsuri

  • Tribunalul Bihor, Curtea de Apel Oradea, Judecătoria Oradea.

    Tribunalul din Oradea a fost construit în anul 1901 după proiectul arhitectului Kiss Istvan. Edificiul în stil eclectic are două etaje și o curte interioară, iar partea superioară este decorată cu patru statui alegorice. După o perioadă lungă, în care a fost sediul conducerii județene, clădirea a fost redată tribunalului.

    Oradea ieri, Oradea azi: Istoria Palatului de Justitie


    CLĂDIREA TRIBUNALULUI (PALATUL FRIMONT) ORADEA, JUDEȚUL BIHOR


    Această clădire este situată în fosta Piaţă Szechenyi, azi Parcul Traian din Oradea. Palatul Frimont a fost cumpărat în data de 22 ianuarie 1868, de comitatul Bihor contra sumei de 50.000 florini, de la ultima descendentă a familiei contelui, care la rândul său, a cedat terenul şi construcția, statului, pentru a ridica aici un tribunal. Clădirea a fost demolată, iar parcul s-a părăginit, deoarece noua construcție a fost ridicată abia treizeci de ani mai târziu. În anul 1891, prin descentralizarea sistemului de apel în procedura penală din imperiu , s-a creat şi la Oradea o curte regală de apel, autoritățiile locale fiind obligate să asigure un local adecvat. Aşa s-a construit clădirea cu un etaj a actualei Poliții județene Bihor şi așa s-a pus şi problema unui spațiu adecvat tribunalului . În anul 1895, a început construirea clădirii în stil eclectic, cu două etaje, a cărei fațadă este subliniată de semicoloane angajate. Cu această ocazie s-a lăsat loc şi pentru străduța din spate, noua construcție fiind accesibilă din toate părțile.
    Proiectul Palatului Frimont, aparţine ing. Kiss Istvân și a fost executat de către Guttman Jozsef şi Rendes Vilmos, fiind inaugurat în data de 13 august 1898, dată de la care va adăposti tribunalul, până în anul 1951, când se mută în clădirea comitalului.
    Pe parcursul timpului imobilul a avut următoarele destinații:
    – 1899-1951 Tribunalul Comitatului
    – 1951-1959 Sediul Regionalei Partidului Comunist „Crişana”
    – 1960-1989 Sediului Comitetului Judeţean de Partid Bihor
    – 1990-2000 Prefectura Judeţului Bihor
    – începând cu anul 1998 prin H.G. NR.879/14.12.1998 imobilul a trecut din administrarea Prefecturii Judeţului Bihor în administrarea Ministerului Justiţiei.
    În prezent în această clădire funcționează: Curtea de Apel Oradea, Tribunalul Bihor, Judecătoria Oradea şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea.
    Palatul Frimont are un plan general dreptunghiular şi trei curți interioare, având un regim de înălțime: subsol, parter şi două etaje. Cale de acces pe fiecare latură şi un acces carosabil. Încăperile parterului şi a etajelor, cu excepția sălilor festive, au acces de pe culoarele spre curțile interioare, iar accesul principal se continuă cu o scară festivă. Fațada principală, este în stil clasicizant, are o coordonată monumentală şi sobră corespunzătoare funcției. Motivul central îl reprezintă rezalitul subliniat de un atic, cu un grup statuar din teracotă şi acoperiș mansardat. Cornișa palatului, este subliniată de o friză de denticuli. La parter portalurile se termină cu ferestre semicirculare fiind decorate cu registre orizontale şi tencuială.
    palatul20justitiei20tbh03-palat_bihoreanul1varm-bihar-357Palatul de Justiţie Oradea curtea interioarăro-oradea-palace-before-2
  • Curtea de Apel Oradea

  • ​Tribunalul Bihor, Oradea
         Amplasat în fosta Piaţă Szechenyi, Palatul Frimont si o gradină,un fel de mic parc dendrologic, a fost cumpărat în 22 ianuarie 1868 de comitatul Bihor contra sumei de 50.000 Florini de la ultima descendentă a familiei contelui.
         La rândul său, comitatul Bihor, a cedat terenul şi construcţia, statului, pentru a ridica aici un tribunal. Clădirea a fost demolată iar parcul s-a părăginit căci noua construcţie a fost ridicată abia treizeci de ani mai târziu.
         În 1891, prin descentralizarea sistemului de apel în procedura penală din imperiu , s-a creat şi la Oradea o curte regală de apel, autorităţiile locale fiind obligate să asigure un local adecvat.
     
     PALATUL JUSTITIEI TBH.jpg

     
         Aşa s-a construit clădirea cu un etaj a actualei Poliţii judeţene Bihor şi aşa s-a pus şi problema unui spaţiu adecvat tribunalului . În 1895 a început construirea clădirii în stil eclectic, cu două etaje, a cărei faţadă este subliniată de semicoloane angajate. Cu această ocazie s-a lăsat loc şi pentru străduţa din spate, noua construcţie fiind accesibilă din toate părţile.
         Proiectul Palatului, aparţine ing. Kiss Istvân, a fost executat de Guttman Jozsef şi Rendes Vilmos şi inaugurat la 13 august 1898, dată de la care va adăposti tribunalul, până în 1951 când se mută în clădirea comitatului.
     
         Pe parcursul timpului imobilul a avut următoarele destinaţii:
                     - 1899-1951 Tribunalul Comitatului
                     - 1951-1959 Sediul Regionalei Partidului Comunist „Crişana”
                     - 1960-1989 Sediului Comitetului Judeţean de Partid Bihor
                     - 1990-2000 Prefectura Judeţului Bihor
         Începând cu anul 1998 prin H.G. NR.879/14.12.1998 imobilul a trecut din administrarea Prefecturii Judeţului Bihor în administrarea Ministerului Justiţiei.
        
    În prezent în clădire funcţionează: Curtea de Apel Oradea, Tribunalul Bihor, Judecătoria Oradea.
  • În clădirea din  funcţionează: Curtea de Apel Oradea, Tribunalul Bihor, Judecătoria Oradea.

    F5AF6F32-EDCA-11EA-AB6C-16B7687BCFEF.jpg

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->