categorii forum

Ce monument e in poza de mia jos?

Ieri am prezentat Sinagoga Neologă - CLUJ NAPOCA.

 Sinagoga Neologă este un lăcaș de cult mozaic din municipiul Cluj-Napoca, situat pe str. Horea nr. 21 (mai demult str. Franz Joseph), având statutul de monument istoric. Edificiul fost construit în perioada anilor 1886 – 1887 în stil maur. În prezent este cunoscut și sub denumirea de Templul Memorial al Deportaților Evrei. Comuniunea mozaică neologă, formată în majoritate de intelectuali, s-a despărțit în anul 1881 din comuniunea mozaică ortodoxă . Conducătorul neolog a fost rabinul Matyaș Eisler, profesor al limbilor semite la Universitatea din Cluj. Sinagoga a fost construită după proiectele inginerului feroviar Isidor Hegner, fiind inaugurată la data 4 septembrie 1887. Fațada sinagogii este o îmbinare a elementelor tradiționale cu cele de inspirație orientală. Nagy UtcaUlița Mare, strada pe care a fost construită sinagoga, a fost modernizată și redenumită la sfârșitul secolului al XIX-lea în str. Franz Joseph. Colocvial a purtat denumirea de Zsidó UtcaUlița Evreilor. Sinagoga a fost grav deteriorată de către legionari pe data de 13 septembrie 1927, fiind ulterior restaurată cu sprijinul guvernului României. După Dictatul de la Viena  (1940), când nordul Transilvaniei a fost ocupat de către Ungaria, autoritățile horthyste au transformat Sinagoga Neologă din Cluj în magazie. După deportarea evreilor în lagărele naziste, sinagoga a fost din nou grav deteriorată la 2 iunie 1944, din cauza unor bombardamente asupra gării aflate în apropiere. Sinagoga a fost refăcută în 1947. Lucrări de restaurare completă a lăcașului de cult au fost efectuate în anul 1951. Sinagoga este dedicată astăzi memoriei victimelor Holocaustului, a se citi cele două plăci comerative atașate. În prezent, Templul Deportaților din Cluj este una din cele cinci sinagogi existente în oraș, fiind singura aflată în funcțiune. Cornișa sinagogii este bogat decorată și se termină la colțuri cu 4 turle mici tipic orientale. Turnurile și intrarea principală sunt de origine maură. Interiorul clădirii a fost refăcut în întregime, fiind conceput în stil neoclasic spre modern.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.02 - 1 raspuns

  • Școala de fete, azi Școala generală Regina Maria, municipiul Deva, str. Blaga Lucian 1

    Colegiul pedagogic „Regina Maria” este situat în centrul vechi al Devei, într-o zonă care face parte din Ansamblul urban strada Lucian Blaga, catalogat în Lista monumentelor istrorice, sub denumirea de „Şcoala de fete, azi Şcoala Regina Maria”.

    Investiţie importantă în centrul istoric al Devei. Şcoala „Regina Maria” va intra în şantier, pe fonduri UE

    Foto1-CN-Regina-Maria.jpg

    Ar putea fi o imagine cu text care spune „COLEGIUL NATIONAL PEDAGOGIC „REGINA REGINAMARIA" MARIA" DEVA FONDAT-1 OCTOMBRIE 1870”

    Oferta Colegiului Național Pedagogic "Regina Maria" Deva - YouTube

    Colegiul Național Pedagogic ,,Regina Maria” va fi modernizat cu bani europeni - Hunedoara News

    Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, una dintre școlile de elită din județ și din țară, s-a impus prin rezultate remarcabile ale elevilor și profesorilor săi. Instituția a fost înființată în 1870, sub numele de Școala de Stat pentru pregătirea învățătorilor, menționată și sub numele de Preparandia de Stat din Deva. Școala a funcționat în clădirea principală a Tezaurariatului Parva Curia, clădire folosită până atunci ca și spital de către o unitate militară, stabilită temporar în Deva. Clasele de aplicație au funcționat într-o clădire cu fațada spre strada Gheorghe Barițiu, care în 1913 a fost demolată pentru a se construi noua clădire, terminată în 1914. Începând cu 1 decembrie 1957, școala a purtat denumirea de Școala Pedagogică „Ion Amos Komensky”, nume care s-a menținut până la data de 1 septembrie 1966, când aceasta s-a transformat în liceu de specialitate. Din 6 iulie 1966, Școala Pedagogică mixtă s-a transformat în Școală medie de specialitate, sub denumirea de Liceu Pedagogic. Între 1990 -1992 s-a schimbat numele școlii în Școala Normală Deva, în 1992 -1998, Școala Normală „Sabin Drăgoi”, din 1998, Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi”, iar din septembrie 2012 Liceul Teoretic „Sabin Drăgoi”. În anul 2015, a primit titulatura de Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Mariala ceremonia oficială de schimbare a denumirii școlii având loc, la momentul respectiv, în prezența Alteței Sa Regală Principesa Maria a României, fiica cea mică a Regelui Mihai I şi strănepoata Reginei Maria.

    23 opinii despre Colegiul Pedagogic „Regina Maria” (Grădiniță) în Hunedoara

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->