categorii forum

Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Biserica reformată din comuna Ciucea - CLUJ

Biserica reformată din comuna Ciucea, județul Cluj, este un semeț lăcaș de cult, cea mai înaltă clădire din localitate, amplasată mai jos de castelul Boncza și construită în anul 1913. Pentru lucrarile de construcție credincioșii au organizat o colectă. Au donat sume importante moșierii Bánffy, Boncza și Barcsay. Se știe cî mai târziu Boncza Berta viitoarea soție a poetului Ady Endre a donat bisericii un clopot. Lăcașul de cult are o formă dreptunghiulară, iar pereții săi sunt întăriți cu contraforturi. Turnul, sub care se vede intrarea în biserică, este aplasat pe partea vestică a navei. Corul navei a fost construit în partea turnului. Dacă la începutul secolului a XIX-lea biserica avea 400 de credincioși, astăzi numărul lor a scăzut sub zece. În biserică există o placă de marmură în memoria evenimentelor din anul 1848 și o mini-expoziție locală.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.13 - 2 raspunsuri

  • Vila Elisabeta, Băile Herculane

    DEF30FFF-FBA3-4B30-BB65-1318549ADB18.jpg

  •  - Vila Elisabeta - Băile Herculane, jud. Caraș-Severin

    Vila Elisabeta datează din anul 1875, fiind inclusă în lista monumentelor istorice din județul Caraș-Severin. Edificiul se remarcă prin stilul architectural rococo, fiind construită de către guvernatorul băilor, Carol Tatartzi, ca și locuință personală.

    În primăvara anului 1887, împărăteasa Elisabeta (Sissi) a Imperiului Habsburgic a petrecut câteva zile în această vilă, îndrăgostindu-se de frumusețea acestor meleaguri. În timpul șederii sale la Vila Elisabeta, prințesa Sissi a primit vizita reginei Elisabeta I a României, cunoscută sub pseudonimul literar de Carmen Sylva.

    Prezența împărătesei la Băile Herculane este susținută de semnalarea certificatului de botez a fiicei unui cioban, Veta, botezată astfel datorită faptului că nașa a fost însăși prințesa Sissi. Împărăteasa i-a dăruit tatălui fetei un inel cu piatră de rubin care s-a păstrat ca și moștenire în familia acestuia.

    După anul 1948, vila a adăpostit la parterul clădirii Biblioteca orășenească „Nicolae Stoica de Hațeg”, iar la etaj, Casa Orășenească de Cultură.

    Imagini :: Băile Herculane. Vila Elisabeta

    Băile Herculane - Vila Elisabeta (1930), Băile Herculane - Romania - Carte poștală - 25090

    Vila Elisabeta din Baile Herculane : Obiective turistice Caraş-Severin - Deștepți.ro

    Vila Elisabeta - Herculane | Mapio.net

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->