Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Casa universitarilor - BUCUREȘTI

Casa Universitarilor este un edificiu cultural bucureștean situat pe Strada Dionisie Lupu, nr. 46, în Sectorul 1 al Capitalei. Clădirea a fost construită după planurile arhitectului dalmat Luigi Lipizer, în deceniul al șaptelea al secolului al XIX-lea pentru directorul Poștelor din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, Cezar Librecht. În anul 1947, clădirea a fost dată spre folosință cadrelor didactice cărora li s-au amenajat săli de lectură, de conferințe, cinema și restaurant. Construcția, într-un stil eclectic, are însă și trăsături specifice arhitecturii gotice, evidențiate, îndeosebi, prin coronamentul alcătuit dintr-o suită de creneluri, cât și prin firidele înscrise în partea superioară a fațadelor. Începând cu anul 2007, Casa Universitarilor a intrat în proprietatea Universității din București. Imobilul cuprinde un subsol înalt, în care se deschid numeroase încăperi și un parter, unde fiecare spațiu poartă o denumire sugestivă. Casa Universitarilor găzduiește o parte din evenimentele organizate de Universitatea din București (concerte, conferințe, competiții), fiind deschisă, totodată, publicului larg, organizând, în spațiul său, diferite evenimente:

  • evenimente culturale (conferințe, lansări de carte, expoziții, reuniuni științifice)
  • conferințe de presă
  • evenimente comerciale (concerte, spectacole)
  • spectacole caritabile
  • nunți, botezuri, cununii
  • comemorări

Curtea interioară a Casei Universitarilor este generoasă, amplă, cu un parc ce o protejează de ritmul alert al străzii, și o terasă unde se poate servi masa. Casa Universitarilor dispune de o sală de concerte cu o capacitate de 120-150 de locuri și de alte 6 săli cu capacitate de 20-40 de locuri. Toate sunt dotate cu aer condiționat. Meniul restaurantului este specific tradițional, diversificat și accesibil; este compus din preparate gătite în bucătăria proprie cu ingrediente naturale. Clădirea, dincolo de valoarea sa istorică, este reprezentativă pentru perioadă, având un extraordinar potențial cultural.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.23 - 5 raspunsuri

  • Circul de Stat din Chişinău, R. Moldova

  • Circul de Stat din Chişinău

  • Circul de Stat din Chişinău, R. Moldova

  • Circul de Stat din Chişinău, Republica  Moldova

  • Circul de Stat din Chişinău, R. Moldova

    Circul din Chişinău a fost lansat oficial în 1981. Autorii proiectului și unii realizatori ai lui (arhitecții S. Șoihet și A. Kirilenko, inginerii T. Goriunova și M. Șein, brigadierul A. Parsin, electrosudorul-montor M. Postolache, muncitorul-marmurist N. Startev) au fost distinși cu Premiul de Stat al RSSM. Circul din Chişinău este unul din edificiile care reprezintă Chişinăul şi care dispune de cea mai mare sală de spectacole din Republica Moldova. Sala de spectacole în formă de amfiteatru are o capacitate de 1900 de locuri, iar arena - un diametru de 13 metri. Sala de reprezentaţii este împrejmuită de un foaier în formă de semicerc, care este decorat cu picturi murale în tehnică encaustică. Circul a găzduit concerte şi reprezentaţii atât ale artiştilor autohtoni, cât şi ale celor de peste hotare (Belarus, China, Finlanda, Germania, Rusia, Ucraina etc.). Dacă circurile din fostul spaţiu sovietic realizau până la 14 reprezentaţii pe an, atunci Circul din Chişinău deţinea recordul de până la 57 de concerte pe an.

    Logo_Circul_Small_02.jpg?profile=RESIZE_710xÎn anul 2007, Circul a fost reorganizat din întreprindere de stat în societate pe acţiuni, în care acţionarul majoritar este Ministerul Culturii. 


    După o pauză de 10 ani, a fost inaugurată arena mică a Circului din Chișinău, cu un diametru 9,51 m, cu o capacitate de 308 locuri. 

    Deschiderea oficială a avut loc în data de 30 mai 2014.

    Circul din Chișinău a revenit cu spectacolul „Minune de Crăciun”

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->