categorii forum

Răspunsuri

  • Văd că dl. Muntean e mai sărac în informaţii (are treabă cu revistele)...

    Palatul Urania din Cluj-Napoca (str. Horea nr. 4), construit la 1910 după planurile arhitectului Géza Kappeter, este una dintre clădirile reprezentative pentru receptarea secesiunii vieneze la Cluj-Napoca.

    În anul 1964 cinematograful din incinta clădirii a fost redenumit în 23 August, pe atunci ziua națională a României. După 1989 a primit numele de Favorit, de asemenea fără legătură cu Urania. În 2015 cinematograful a fost complet reamenajat, funcționând sub numele de Centru Cultural Urania Palace.

    • 2 raspunsuri corecte

      9656401068?profile=RESIZE_710x9656401668?profile=RESIZE_710x

      Palatul cinema “Urania” din municipiul Cluj-Napoca (str. Horea nr. 4) este una dintre clădirile reprezentative pentru receptarea secesiunii vieneze la cluj Napoca. Edificiul a fost construit ]n anul 1910 după planurile arhitecților Geza Kappeter şi Joseph Stener din Arad. Clădirea a fost recepționată în data de 10 decembrie 1910) de Udvari Andras, producător de trăsuri și om pasionat de cinematografie. În anul 1964 cinematograful din incinta clădirii a fost redenumit în 23 August, pe atunci ziua națională a Româniai. După anul 1989 a primit numele de Favorit, fără nicio legătură cu Urania. În anul 2015 cinematograful a fost complet reamenajat, de către Claudiu Mărginean (Asociația Copyratul Român), funcționând sub numele de Centru Cultural Urania Palace, adăpostind următoarele organizații:

      • Chaos Cowork Cluj: activități de coworking
      • Chaostreff Cluj: dedicat Black H(K)at
      • Urania: Evenimente, Black Box Theater, Pillow Cinema, Gaming, Maker Space, etc

      Palatul este legat de începuturile cinematografiei în Transilvania. Printre realizatorii de film care s-au afirmat în acea perioadă în oraşul Cluj se numără şi Andras Udvari, despre care se spune că a construit Palatul Urania, pentru a face un capriciu amantei sale. Basoreliefurile cu bărbații goi de pe fațadă au trezit ample comentarii din partea autorităților publice care le considerau prea îndrăznețe și chiar vulgare, aceste bazoreliefuri simbolizau însă Munca și Știința în forma lor „desăvârșită”. Palatul adăpostea la parter o farmacie, o carmangerie și un magazin de mobilier, în timp ce sus, erau amenajate 17 apartamente repartizate pe trei etaje. Evident, toate apartamentele erau destinate protipendadei, dotările imobilului fiind dintre cele mai moderne, inclusiv un lift. Sala de cinema, având 500 de locuri era cea mai modernă din Cluj, fiind dotată cu scaune elegante, încălzire centrală și un sistem eficient de ventilație, legislația vremii obligând organizatorii de proiecții cinematografice să aerisească sala după fiecare reprezentație. Aici, ventilația se putea face și în timpul vizionării, astfel încât confortul privitorilor era asigurat.

       

       

  • Palatul Urania din Cluj-Napoca

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->